Srijeda , prosinac 2. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / VIDEO: Učenik izbačen s nastave jer je izjavio da postoje samo dva spola

VIDEO: Učenik izbačen s nastave jer je izjavio da postoje samo dva spola

Sedamnaestogodišnji učenik iz Škotske objavio je video iz kojeg se vidi da ga je učitelj izbacio s nastave zbog toga što je u raspravi izjavio da „postoje samo dva spola“.

Trominutni video kojeg je snimio učenik prikazuje učitelja u srednjoj školi Aberdeenshire koji objašnjava učeniku da njegovo mišljenje o postojanju samo dva spola nije dovoljno uključivo te krši načela nacionalnog školskog sustava.

Učenik na to odgovara da se učitelj također ne ponaša uključivo time što mu brani iznošenje vlastitih stavova o toj temi. Učenik je dodao da tvrdnja o postojanju više od dva spola, odnosno roda, kako to zagovaratelji te teze vole nazivati, „nije ni po čemu znanstvena“, na što mu učitelj odgovara da „nisu sva pravila temeljena na znanosti“.

Rasprava se dalje nastavlja tako što učitelj poručuje učeniku da ne nastavlja s iznošenjem takvih stavova, te da „zadrži svoje mišljenje kod kuće“, te ukoliko mu to ne odgovara neka se službeno žali.

Samo sam kazao da postoje dva spola – muški i ženski, sve ostalo je osobna identifikacija pojedinca“, zaključio je učenik, čime završava video koji je poslije objavljen na društvenim mrežama.

 

Mediji navode da je učenik disciplinski kažnjen zbog iznošenja videa u javnost, no ne i zbog iznošenja svojih stavova.

Glasnogovornik školskog vijeća izjavio je da video snimka ne prikazuje čitav kontekst razgovora. Ujedno je poručio da je „cilj vijeća njegovati dobre odnose između onih koji imaju zaštićene karakteristike i onih koji nemaju“, te „stvaranje uključivog okruženja za sve“.

Glavni tajnik Škotskog udruženja srednjoškolskih učenika Seamusw Searson javno je stao u obranu snimljenog učitelja, kazavši da ne zna sve detalje slučaja, ali da je „očito da je mladić tražio nevolje“.

tribun.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Antun Babić: Hrvatskoj treba novi domoljubni vođa – Karolina Vidović Krišto

Kada tvrdim da je Hrvatska, pa i cijeli svijet, u nezamislivo opasnoj krizi, nisam otkrio …