Srijeda , ožujak 3. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Kultura / U Vikarijatu Osijek izložbom slika obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

U Vikarijatu Osijek izložbom slika obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara Institut za novu evangelizaciju sv. Ivan Pavao II. u Osijeku organizirao je u nadbiskupskom Vikarijatu Osijek izložbu slika Krešimira Jakumetovića „Zajedno u ratu, zajedno u miru“ koja je u foyeru Vikarijata otvorena 16. studenoga uz prigodni večernji program.

 

Na izložbenim panoima pokazane su 24 crno-bijele slike (izrađene od ožujka do studenog 2020. godine) u tehnici suhog pastela s domoljubnim i duhovnim motivima opsežne vukovarske ratne i poratne teme ispričane u duhu „vukovarske golgote i pasije“, npr. mučeništvo na vojničkom licu, hrvatski ratnik nosi ranjenika ili vodi dječaka za ruku, hrvatski pobjedonosni stijeg, heroj Trpinjske ceste Blago Zadro, križ na ušću Dunava, Isus suznoga pogleda, molitva, groblje bijelih križeva, zgarišta, stabla-aveti, vodotoranj i drugi vukovarski toponimi.

„Prvi samostalni, javni iskorak u svijet likovnosti Krešimira Jakumetovića (rođen 10. studenoga 1980. u Vukovaru) Vukovarca rođenjem i mjestom rada s današnjom osječkom adresom u Župi sv. Josipa Radnika i suautora triju knjiga s bratom blizancem Domagojem, zapravo je slikarski nastavak lirskog, duhovnog i glazbenog rukopisa posvećenog očuvanju domovinskih vrijednosti sažetih u identitetskoj označnici vukovarske, hrvatske žrtve za obranu Domovine i stvaranja hrvatske slobodne države te slikopisa uobličenog u crtačku i ilustratorsku formu osobne ispovijesti kršćanske vjere i nade“, rekla je uvodno novinarka Nevenka Špoljarić, recenzentica i voditeljica programa.

„Izabrane slike znakovito otkrivaju: patnju, ratne strahove, trpljenje, žrtvu, razrušeni Vukovar, a na svakoj slici je tzv. aureola svetosti, koja bljeskom svjetla osvjetljava tematski kadar, poput otvorenog križnog puta prema svetosti. Nama slike govore: ‘Budimo sveti jer svet je Gospodin, svet je Vukovar sa svojim žrtvama.’ Upitan zašto je svaku sliku obilježio aureolom, Jakumetović je razložio: ‘Svjetlo pobjeđuje tamu – patnju, trpljenja, smrt, ništavilo. Svi osvijetljeni detalji prikazuju život koji, unatoč patnji i smrti, ima smisao.’ Upravo svetost na koju smo svi krštenjem pozvani Jakumetović u svojevrsnom evangelizacijskom rukopisu slika u svetim simbolima poteklim iz molitvenog života i talenta. Naime, do svoje desete godine Krešimir je pohađao vjeronauk, ali i Galeriju crtanja u prijeratnom Vukovaru, a onda je došao rat i s obitelji je izišao iz Vukovara ‘kukuruznim putem’. Ove slike otkrivaju autorovu želju da Vukovar bude svima blagoslov u novomu zajedništvu za budućnost“, zaključila je Špoljarić.

U glazbeno-poetskom dijelu programa, uz Nevenku Špoljarić, sudjelovao je bračni par Bilić, Željko i Inge koji su uz svirku klasičnih i duhovnih skladba na gitari, recitiranjem (stihova braće Jakumetović iz knjige Vukovarska čežnja) i pjevanjem uveličali dostojanstveno sjećanje na sve poginule žrtve u Hrvatskoj tijekom Domovinskoga rata. Naposljetku svečanosti autor Jakumetović zahvalio je okupljenima, predstavnicima katoličkih udruga i napose domaćinu organizatoru te za logističku potporu GISKO-u i Galerijama Osijek. Izložba je održana uz pridržavanje epidemioloških mjera.

ika.hkm.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Antonu Kikašu iz Toronta nagrada „Zvonimir Golob“

Nagradu za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu „Zvonimir Golob“ ove je godine dobio Anton Kikaš (Toronto, …