Četvrtak , siječanj 17. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Više od milijun KM za sva službena putovanja političara iz BiH

Više od milijun KM za sva službena putovanja političara iz BiH

Za službena putovanja zastupnika i izaslanika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u inozemstvo za tri i pol godine utrošeno je 841.714.000 KM, a u zemlji 281.301.00 KM. Ukupno oko 1,1 milijun KM.

Informacija je to iz dijela odgovora na zastupničko pitanje zastupnika Demokratske fronte Damira Bećirovića upućenog Kolegiju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, piše Pogled.ba

Ovi zastupnici ili delegati nalaze se na vrhu onih čiji su putovi u inozemstvu najviše iskusili:

  • Senad Šepić 80.156,00 KM
  • Ognjen Tadić 54.467,55 KM
  • Saša Magazinović 54.173,13 KM
  • Milica Marković 45.321,91 KM
  • Mladen Bosić 41.383,35 KM

 

Zamjenik Nezavisnog bloka Senad Šepić komentirao je za smanjenu količinu od preko 80 tisuća KM.

“U ovom mandatu, u to tri i pol godine, predsjedatelj BiH, izaslanstva Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i svi ti troškovi odnose se na obavljanje posla. Na svakom sam izletu otišao isključivo na red Kolegija i upravo sam radio – predstavljao sam zemlju. Posebne su obveze bile tijekom predsjedanja BiH Vijećem Europe prije dvije godine, kada sam, u svojstvu predstavnika zemlje predsjedateljice morao na tjednoj osnovi prisustvovati različitih sastancima, forumima i skupštinama diljem Europe i tada je nastao najveći dio tih troškova”, naveo je Šepić.

I iznos koji je potrošen na službenim putovanjima zastupnika SDP-a Sasa Magazinović nalazi se na samom vrhu tablice.

“Kada pravimo analizu troškova PS BiH ja mislim da je važno razdvojiti predstavljanje Bosne i Hercegovine u tijelima gdje smo punopravni član i politički turizam. Morate znati da postoje i jedno i drugo. Kao čovjek koji predstavlja BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strasbourgu moram vam reći da i ja sam pratim ovu problematiku i da bi bilo dobro za državu – čak da nekima koji nas predstavljaju u inozemstvu plati i da ne idu. Zašto? Zato što nas u inozemstvu često predstavljaju ljudi koji ne govore jezik, koji apsolutno ne poznaju diplomatske norme, koji ne znaju ni elementarne stvari o temama o kojima bi trebali govoriti. S druge strane, postoje parlamentarne skupštine kao što je Vijeće Europe, NATO, OESS gdje je BiH predstavljena i na parlamentarnoj razini i najveći troškovi zapravo odlaze na predstavljanje BiH u tim institucijama. Ja sam jedan od onih koji BiH predstavlja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strasbourgu i to je razlog mojih troškova”, izjavo je Magazinović za N1.

Damir Bećirović, zamjenik DS-a, nije zadovoljan cjelokupnim odgovorom na njegovo parlamentarno pitanje, posebno za putovanje u zemlju.

“Tajništvo je ovdje stavio – pošto imate zastupnike koji nisu iz Sarajeva, a ne uzimaju novac za stan i smještaj u Sarajevu pa je Tajništvo dodavao i te cifre – taj novac koji se plaća za gorivo za dolazak u Sarajevo na povjerenstva i sjednice parlamenta pa je Dodaje se konačni broj tako da se ne može vidjeti. Detaljan izvještaj za putovanja u zemlji, kao što smo dobili za putovanja u inozemstvu, ja nisam dobio i ne mogu reći koja su to putovanja u Bosni i Hercegovini, koji su to pozivi, na što se sve išlo – taj dio odgovora nedostaje”, rekao je Bećirović.

Nekoliko zastupnika, odnosno delegata nisu potrošili ništa ili nisu ni putovali u inozemstvo, poput Zaima Backovića, Denisa Bećirovića, Mirsada Mešića, Miroslava Milovanovića, Nikole Špirića, Fahrudina Radončića i drugih.

Autor: Dnevno.ba
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Kakvo poniženje! Plenković stao u Pupovčevu obranu! Penava ‘leti’ iz HDZ-a?

Premijera je novi Penavin istup očigledno iznervirao.   Da stranka ne može biti talac jednog …