Ponedjeljak , rujan 28. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / VJEROVALI ILI NE: Neće se znati ni porijeklo ni točan iznos imovine političara!

VJEROVALI ILI NE: Neće se znati ni porijeklo ni točan iznos imovine političara!

Koji političari su za to da se izradi Zakon o ispitivanju porijekla imovine dužnosnika u državnim institucijama? Najprije, oni koji nisu u državnim institucijama a imali su takve aspiracije. Stoga bi zbog ljubomore htjeli da im kolege koje su im preuzele fotelju moraju drhtati i čekati hoće li se otkriti odakle neosnovano bogatstvo u vlasništvu takvih. To je zbog toga jer, ako ih poznajete dovoljno i dovoljan broj, u politici je previše i egoizma, uz ostale loše osobine.

I pošteni političari bi htjeli vidjeti odakle ostalima imovina koju posjeduju. Ali, takvih je, kada vidimo stanje ove države i njenih građana, jako malo. Već je spomenuto više puta da Bosna i Hercegovina ima određene resurse, i prirodne i ljudske, i kada bi se ti resursi upotrijebili u prave svrhe i u pravom smjeru, država bi imala mnogo manje nezaposlenih, mnogo veći životni standard i puno bolju socijalno-ekonomsku kao i umirovljeničku sliku. Ovakvo nam je kako je i to upravo zbog enormne korupcije, nepotizma i kriminala.

Građani Bosne i Hercegovine nisu ni glupi ni lijeni ni slijepi. Dijele se na moćne i nemoćne. Moćni su se smjestili do stupnja do kojega su procjenili da mogu a nemoćni su obično pošteni. Glup je težak i možda neprimjeren izraz ali, recimo ovako, ograničen čovjek nema sposobnosti biti kriminalaca. A pametan ima izbor.

I naravno da bi pametni i pošteni političar volio vidjeti da se utvrdi porijeklo imovine njegovih halapljivih kolega jer pošteni političar se boji za svakog građanina podjednako, i za onoga koji ga je birao i za onoga kojega nikako ne poznaje.

Jedna zanimljiva stavka koju pojedini državni politički dužnosnici između redova ili izravno ističu jest i ta da je zakon o porijeklu imovine nepotreban jer su politički dužnosnici svakako nadležnim organima dostavili vlastite imovinske kartice. Odgovor na takvu konstataciju je vrlo jednostavan i glasi da se u imovinskoj kartici, kao prvo, može navesti količina imovine ali i lažirati njeno porijeklo. Nasljedstva od punca ili dobitak na lotu su predivne kategorije no, kako će punac imati imovinu koju nasljediš ako je cijeli život bio obični radnik?

Stoga političari koji su skloni kriminalu, svoju na kriminalu stečenu imovinu trebaju najprije prepisati puncu, zetu, materinoj kumi na krštenju i slično te onda istu tu imovinu nelegalno vratiti u svoje vlasništvo.

Tko se time može i smije baviti? Ovim zakonom i istraživanjem porijekla imovine političara? Pa oni su toliko ukrali da su spremni u obranu ukradenoga i glave skidati ako se netko previše približi. Zato se neće zakon niti donijeti. Niti ćemo ikada saznati porijeklo imovine naših političara kao ni njenu stvarnu količinu i vrijednost. Ukoliko smo pravna i normalna država, jedan poziv nadležnima, demantirajte ovu prethodnu rečenicu.

 dnevno.ba
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: KADA VAS SVI PRETEKNU…

(Matej 21,28-32) Farizeji su se naučili postavljati pitanja. Nisu navikli da netko njih bilo što …