Ponedjeljak , rujan 21. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Vladimir Putin o G20 i rodnoj ideologiji: „Pet ili šest spolova, čak i transformeri, što li već…“

Vladimir Putin o G20 i rodnoj ideologiji: „Pet ili šest spolova, čak i transformeri, što li već…“

U japanskom gradu Osaki, gdje se održao summit skupine G20, ruski predsjednik Vladimir Putin je održao konferenciju za novinare koja je trajala nešto više od pola sata, na kojoj je posebnu pozornost posvetio održanom skupu.

Ruski predsjednik je sumirao summit G20 i dotaknuo se najvažnijih pitanja na međunarodnom i domaćem planu, iznio je neke detalje o susretu s Donaldom Trumpom, slučajem Skripal, budućnosti rusko-britanskih odnosa, antiruskim sankcijama, situaciji u Siriji i ne samo. Općenito, prema riječima predsjednika, nije bilo revolucionarnih rješenja, ali je G20, unatoč skepticizmu, potvrdio svoju relevantnost.

Gotovo odmah mu je postavljeno pitanje o Donaldu Trumpu, a Putin je rekao „kako je susret s američkim predsjednikom bio poslovan i pragmatičan, te da su se dotakli cijelog popisa pitanja od zajedničkog interesa“.

Malo kasnije, još jedno pitanje o pregovorima s američkim predsjednikom. Putinov posljednji sastanak s Trumpom u Helsinkiju pretvorio se u novi paket antiruskih sankcija. „Hoće li ih biti i sada“, pitali su novinari.

“To nije naš posao, već posao američke strane i kako graditi odnose s Rusijom. Mislim da postoji uzajamno razumijevanje da se moramo nekako izvući iz situacije koja se razvila, kao i sa svojim kolegama i partnerima iz Velike Britanije. Moramo to nekako ispraviti, moramo pronaći snagu da okrenemo stranicu i gledamo prema naprijed. Također i u odnosima sa Sjedinjenim Državama”, rekao je Vladimir Putin.

Odmah su uslijedila dva pitanja o sudbini uhićenih ukrajinskih mornara, opet u vezi s Donaldom Trumpom, koji je na summitu G20 u Argentini otkazao pregovore s Vladimirom Putinom upravo u pozadini incidenta u Kerčkom tjesnacu.

“Koliko znam, novoimenovani načelnik Glavnog stožera ukrajinske vojske potvrdio je da je to bila provokacija koju je organizirao Porošenko tijekom predizborne kampanje. Pa, ne ulazi se tako ni kroz kakva vrata. Sramota. Nastavimo od ovoga. Ako je tako, onda je ukrajinska strana zapravo priznala da je bilo provokacije s njihove strane”, rekao je predsjednik Rusije.

Naravno, agencije su Putinu su postavili pitanje o sastanku s Teresom May, uključujući i BBC.

“Nismo namjeravali učiniti bilo kakve agresivne akcije protiv bilo koga. To je iluzija da bi se dobio neki vanjski protivnik, čija prisutnost omogućuje rješavanje unutarnjih političkih pitanja. Postupci Rusije u odnosu na naše inozemne partnere uvijek će biti transparentni i želimo da oni tretiraju nas onako kako mi tretiramo svakoga drugog. Želim da ti svi zapamte”, rekao je Vladimir Putin.

Putin je na konferenciju za novinare došao odmah nakon završetka pregovora sa saudijskim krunskim princem, pa se pitanje o sadržaju ovog sastanka moglo i očekivati. Jeste li pristali produžiti ograničenje proizvodnje nafte?

„Želim vas obavijestiti, a to je vjerojatno važno za tržište, složili smo se. Proširit ćemo naše sporazume. U svakom slučaju, podržat ćemo proširenje sporazuma, i Rusija i Saudijska Arabija u vezama koje su prije bile dogovorene”, rekao je Putin.

ELTON JOHN PROTIV VLADIMIRA PUTINA

Na konferenciji za novinare je nastavljena rasprava o Putinovom intervjuu za Financial Times, u kojem je Putin istaknuo da LGBT prava u Rusiji nisu povrijeđena. Intervju je, među ostalima, čitao i britanski pjevač i deklarirani homoseksualac Elton John i javno optužio Putina za lukavost.

Putin je također istaknuo kako je bio iznenađen raspravama koje su uslijedile nakon njegova intervju za FT. Prema njegovim riječima, mnoge kolege su kasnije s njim razgovarale o postavljenim pitanjima, te kako se netko općenito podržava izrečeno, a netko se protivi i raspravlja.

Rekao je da ovaj intervju smatra “običnim, prolaznim i radnim”, ali je odjednom izazvao “takav interes”.

Ranije je za Financial Times ruski čelnik rekao da je liberalna ideja nadživjela samu sebe i došla u sukob s interesima goleme većine stanovništva.

Vladimir Putin je istaknuo da pravo na postojanje moraju imati sve točke gledišta, uključujući i pristalice liberalizma, te da treba dopustiti da se iznose različite ideje, ali je glavna stvar, što ne treba zaboraviti, interes opće populacije.

Također je rekao da u Rusiji nemaju ništa protiv ljudi s netradicionalnom seksualnom orijentacijom, ali je britanski pjevač i skladatelj Elton John snažno reagirao na ovaj intervju. Umjetnik je na Instagramu rekao da se ne slaže s Putinovim riječima o liberalnim vrijednostima i LGBT osobama u Rusiji i ne slaže s mišljenjem da su politike koje promiču multikulturalnost europskog modela i seksualnu raznolikost zastarjele.

“Ponosan sam što živim u onom dijelu svijeta u kojem su se vlade razvile do priznavanja univerzalnog ljudskog prava na ljubav prema bilo kome”, naglasio je pjevač.

Ranije je Elton John komentirao uklanjanje brojnih scena iz filma “Rocketman” u Rusiji, navodeći da je to “tužan odraz razdora svijeta”, kao i netolerancija usmjerena protiv “ljubavi dvoje ljudi”.

Naime, iz filma o životu Eltona Johna su uklonjene scene homoseksualnog seksa. Ministarstvo kulture je potvrdilo “autocenzuru” tvrtke koja je otkupila i distribuirala film u Rusiji. Glasnogovornik tvrtke je izvijestio da je film promijenjen u skladu s ruskim zakonom. Ministar kulture Rusije Vladimir Medinski rekao je da je odluka distributera filma da izreže seksualne scene iz filma o Eltonu Johnu usvojena zbog interesa tvrtke.

Vladimir Putin je na konferenciji za novinare neizravno odgovorio Eltonu Johnu na kritike.

„Veoma ga poštujem, on je briljantan glazbenik. Zapravo, on nam također dolazi, sretni smo što ga svi možemo slušati. Mislim da je pogriješio, nisam ovdje ništa iskrivio, stvarno imamo vrlo ravnomjeran odnos prema pripadnicima LGBT zajednice, stvarno smiren, posve nepristran. Imamo zakon za koji smo svi glasali, a to je zakon koji zabranjuje promicanje homoseksualnosti među maloljetnicima. Slušajte, neka osoba raste, postane odrasla osoba, a zatim neka odluči tko je i što je. Ostavite djecu na miru. Što sada svega nema. Pet ili šest spolova. Došlo je do ideje da postoje transformeri (трансформеры) ili,… ne razumijem čak ni što je to. Dao Bog zdravlja svima. Ali nije to problem. Problem je što taj dio društva agresivno nameće svoje stavove velikoj većini. Potrebno je poštivati, ali ne i nametati. Svi moramo biti lojalniji, otvoreniji i transparentniji“, rekao je Putin i ova se izjava sigurno neće svidjeti zagovornicima teorije o postojanju desetina, ako ne i više „rodnih identiteta“.

Istaknuo je da se u zapadnim školama diktira potreba za specifičnim spolnim odgojem.

Izvan konteksta su na G20 podsjetili Putina na skandal zbog pritvaranja novinara Ivana Golunova u prvoj polovici lipnja, navodno zbog podmetnute droge u njega i njegovom stanu.

“Što se tiče situacije s Golunovim, nema nepravde, postoji proizvoljnost, to je obična proizvoljnost. I to bi trebalo istražiti i donijeti odgovarajuće odluke o tom pitanju”, rekao je Vladimir Putin.

Podsjetimo, Golunov je priveden 6. lipnja zbog sumnje u krijumčarenje droge. Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdilo je da je pri uhićenju u novinara pronađen metilefedrin, a tijekom pretrage stana više od 5 grama kokaina. Nikulinski sud u Moskvi 8. lipnja poslao ga je u kućni pritvor. Nakon uhićenja i dvodnevnog pritvora su Golunovu podršku dali novinari neovisnih, privatnih i državnih medija. Kasnije se ispostavilo da je Golunov bio u pravu. Optužbe protiv njega su odbačene, a ruski ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev izjavio je da krivica Golunova „nije dokazana”. Pokrenuta je i unutarnja istraga unutar policije, a službenici koji su uhapsili Golunova su suspendirani s posla.

Natalija Jurijeva vratila je konferenciju za novinare na dnevni red summita. Pitala je postoji li jasan signal od Donalda Trumpa o tome hoće li 9. svibnja iduće godine biti u Moskvi i tko je još pozvan na proslavu 75. godišnjice pobjede nad nacifašizmom.

“Poštujemo sve naše partnere. Uvijek naglašavamo ulogu i važnost naših saveznika u vrijeme borbe protiv nacizma. Stoga ćemo biti sretni ako poziv bude prihvaćen. Ako ne, to neće biti strašno. U svakom slučaju, mi ćemo proslaviti taj datum”, rekao je ruski predsjednik.

Konferencija za novinare trajala je više od pola sata i mogla je potrajati još više, ali predsjednik je bio u žurbi, jer je  Vladimir Putin već morao sudjelovati na događajima koji su bili vezani za službeni posjet Japanu, koji je počeo odmah nakon summita.

logicno.com

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Odakle im to što imaju?

Saborski zastupnici su se ponovno „namučili“ ispunjavajući imovinske kartice. Pojedini se nisu mogli ni sjetiti …