Nedjelja , veljača 17. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Vlado Marušić – Što Kenijici znaju o mom zavičaju?

Vlado Marušić – Što Kenijici znaju o mom zavičaju?

Prije tri dana (06.08.2018 godine)članovi udruge Zaboravljeni Branitelji/borci BiH su po tko zna koji put do sada blokirali auto-put u blizini graničnog prijelaza Bijača. Razlog ove zadnje blokade je bio neodržavanje sjednica oba doma Parlamenta FBiH do roka koji su ostavili predstavnici tzv“kampa heroja i šatora heroja“a on je bio 06.08.2018 godine do

12,55 sati. Zbog ove zadnje blokade došlo je do sukoba nekolicine vozača automobila i „boraca“ iz Ljubuškog,u kojem su ozlijeđeni neki „borci“i vozači čemu smo svjedočili svi putem sredstava javnog priopćavanja i društvenih mreža. Sukobu su također svjedočili i Kenijski turisti ili hodočasnici koji su se tu zatekli.

Prije samog sukoba došlo je do verbalnog prepucavanja te „dvije sukobljene strane“. Sa strane vozača dolazili su povici tipa:“što mi imamo s vama i s vašim blokadama,blokirajte Sarajevo,odnosno one koji vam ne daju vaša prava,mi se ovdje pržimo na ovom čalopeku i naše obitelji ni krivi ni dužni,pustite nas jer nas boli k…c za vas i vašu probleme,da bi konačno jedan od tih vozača isprovociran tom blokadom rekao:dabogda poginuli kao 92“,što je bio okidač za sukob između njih.“Borci“su govorili vozačima kako oni nisu krivi za tu blokadu već vlast u Sarajevu,pa neka se obrate Salki Bukvareviću  koji je kriv zato što su oni blokirali taj autoput itd.

U ovom sukobu su dakle suprotstavljene dvije strane. Jedna strana koja zbog svojih „problema“blokira put kako bi cjelokupnoj javnosti po tko zna koji put ukazala na nepravdu koja se godinama čini razvojačenim braniteljima od strane aktualne zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH,dok drugi stranu čine oni koji s tim problemima nemaju ništa ili pak imaju. Postoji tu i treća srana ona „Kenijska strana“koja odista s ovim blokadama nema ništa. A možda netko pomisli kako i ta strana ima nešto s tim blokadama. Ovdje ćemo pokušati elaborirati razloge kojima su se rukovodile te dvije „zaraćene strane“kad su krenule u otvoreni sukob vodeći pri tome računa o činjenicama i dokazima koje idu u prilog odnosno na štetu objema stranama. Isto tako vodi ćemo računa i o „Kenijskoj strani“.

UZB/Borci BiH se od svog formiranja 2013 godine bori za ostvarivanje prava razvojačenih Branitelja  koji nisu ostvarili nikakva prava iz Domovinskog rata u FBiH. Njihovi predstavnici i članovi su učestvovali  u mnogim prosvjedima,blokadama,mnogim pregovorima s predstavnicima zakonodavne i izvrše vlasti u FBiH, te predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u njenim županijama,sa mnogim vjerskim predstavnicima iz reda oba konstitutivna  naroda u FBiH,visokom predstavnicima međunarodne zajednice u BiH,kako bi se razvojačenim braniteljima riješio njihov status,jer je postalo uvriježeno mišljenje kako su razvojačeni Branitelji bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu  najčasniji sinovi države BiH,uvažavajući zasluge naših poginulih Branitelja, istinskih RVI te svih drugih stradalnika Domovinskog rata.

Čast svima ali populacija razvojačenih Branitelja koji 23 godine od završetka rata kopaju po kontejnerima,isključuje im se struja,voda,telefon,komunalije,svaki dan im na kućne adrese dolaze ovrhe,blokade njihove pokretne i nepokretne imovine,sve više obolijevaju od najtežih bolesti,dosta ih je zbog svih tih razloga izvršilo suicid,dosta ih ima uništene brakove,upropašten život,dok ih je dosta sve poslalo u finu materinu i sami ili pak s cijelim obiteljima napustilo svoja vjekovna ognjišta i otišlo u potragu“trbuhom za kruhom“. Oni razvojačeni Branitelji koji su ostali koliko toliko“čitavi“u mentalnom i fizičkom pogledu organizirali su se kroz određene udruge i krenuli u borbu za ostvarivanje svojih prava sadržanih u dokumentu koji su nazvali Rezolucija Branitelja u kojoj su sadržani svi njihovi zahtjevi.

Zbog laži,podvala,obmana i opstrukcija predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH ,od kojih treba poglavito izdvojiti stranku SDA koja drži sve ključne liderske pozicije u toj vlasti počev od Fadila Novalića,Salke Bukvarevića,Edina Mušića,Šerifa Patkovića,razvojačeni Branitelji čak i kad bi došli blizu cilja za rješavanje svojih prava podvalama  smicalicama svojstvenim najvećim lupežima,prevarantima i šibicarima  te vlasti razvojačeni Branitelji su vraćani na početak. Zbog svih tih razloga kao opravdane reakcije na njihove laži i podvale uslijedile su blokade i mirni prosvjedi diljem FBiH nakon kojih bi pregovori opet počinjali i tako ukrug. Reakcije razvojačenih Branitelja su se manifestirale blokadama putova,graničnih prijelaza,institucija zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH,dok su članovi UZB u par navrata svoje prosvjede vršili u Mostaru ispred središnjice stranke HDZ BiH.

Takva praksa se činila do 28.02.2018 godine kada je velika većina udruga potpisnici Rezolucije Branitelja iz obje vojne komponente u FBiH odbila vršiti blokadu prometnica i graničnih prijelaza jer se time onemogućava slobodan promet ljudi,roba i usluga,zbog čega su predstavnici tzv“kampa heroja i šatora istine“osuli drvlje i kamenje,te započeli neviđeni medijski rat prepun laži,podvala,opstrukcija na predstavnike razvojačenih Branitelja u FBiH iz obje vojne komponente,a najveći napad je doživio Vlado Marušić,Predsjednik Udruge Razvojačeni Branitelji ŽZH kojemu je upravo zbog tih razloga,odnosno neslaganja s blokadama graničnih prijelaza i prometnica dana 23.05.2018 godine u Sarajevu bio direktno ugrožen život.

Nakon 28.02.2018 godine više ništa nije bilo isto. Članovi tzv“kampa heroja i šatora istine“su nastavili svojom praksom blokada prometnica i graničnog prijelaza Bijača(nekad čak ni njega već jednog pristupnog puta iznad nadvožnjaka tog auto-puta),uz napomenu kako je to jedini granični prijelaz u FBiH koji se blokira unatrag par godina,te blokadom Parlamenta FBiH,što su predstavnici potpisnica Rezolucije Branitelja iz obje vojne komponente tražili od početka i što zagovaraju i dan danas,kao i blokadu središnjica stranaka vladajuće koalicije,poglavito SDA,SBB u Sarajevu, a središnjica HDZ BIH je kako smo već napomenuli bila već dva puta blokirana.

Kako su mjeseci odmicali to su pojedini članovi tzv“kampa heroja i šatora istine“pokazivali sve veću agresivnost u svojim postupcima,postajali su sve bezobzirniji,pa su se dana 26.07.2018 godine prigodom održavanja sjednice Doma Naroda u Parlamentu FBiH,dogodili napadi na novinare klix.ba  portala i novinara Al Jaziree u Sarajevu, i gdje je bio napad na pojedine vozače na Skenderiji od strane tih tzv“boraca“ . Sada se dogodio sukob pojedinih vozača i tzv“boraca“na Bijači.

Kronologiju događanja je potrebito navesti kako bi cjelokupna javnost imala potpuni uvid u navedena događanja i na temelju kojih će moći izreći svoj sud.

Prva strana u sukobu  je strana tzv.“boraca“na Bijači. Ukoliko se prihvati kao ispravan model  kako je Branitelj najčasniji sin države BiH onda treba ući i u njegove postupke. Onaj tko je bio spreman dati svoj život za slobodu svog naroda i svoje države,spreman je i u miru dati svoj život ukoliko bilo kakva nepravda pogodi njega,njegovu obitelj ili njegov narod. Spreman je prvi stati u zaštitu demokratskih tekovina te države za koju se  borio. A svaki Branitelj se borio da narod odluči tko će u  mirnim uvjetima vladati u toj državi,donositi zakone u korist svih državljana te države bez obzira na njihovu vjeru,naciju,spol,boju kože. Branitelji su prvi dužni stati u zaštitu svih demokratskih vrednota te države ukoliko su te vrednote ugrožene od bilo koga. Branitelji samim svojim statusom Branitelja stječu status i najveće moralne vertikale društva. Ni jedan Branitelj nema pravo ugrožavati nikoga u njegovoj slobodi kretanja diljem države BiH sukladno važećim zakonima i ustavu BiH,osim ako su ugrožene temeljna prava veće skupine njenih građana ili sigurnost države.

Onemogućavanje kretanja građanima od strane Branitelja slika o Braniteljima poprima nejasne obrise,zbog čega se događa da i oni Branitelji ili dio javnosti koji su imali jasnu percepciju o Braniteljima počinju sumnjati u njihove časne i poštene namjere,kada se isti odluče na blokade prometnica ili graničnih prijelaza. S druge strane očaj tih Branitelja i njihovo nezadovoljstvo imaju izvorište u nagomilanim frustracijama koje su proizveli predstavnici bezdušne političke vlasti u BiH i FBiH. Kako se to nezadovoljstvo i frustracije gomilaju ti jadni“borci“počinju pomišljati pa čak i vjerovati kako bi svatko trebao biti s njima na blokadama i prosvjedima čime upadaju u zamku vlastitih frustracija koje ih vode u zlo. A opće je poznata činjenica kako zlo rađa zlo. Kako se zlo hrani zlom koje samo proizvede.

Ukoliko bi ta teorija bila moguća pa se tim „borcima“u njihovim blokadama i prosvjedima priključio i običan narod u BiH bi se dogodio Rumunjski scenariji što je nemoguće za očekivati imajući u vidu kako se velika većina tzv.“Branitelja“ uhljebila,kako se određen  dio građana iz oba naroda uhljebio u JP,institucijama zakonodavne,izvršne i sudske vlasti u FBiH,određen dio radi za crkavicu pa mu je bolje u to se ne miješati sukladno izjavi Jadranke Kosor:“Ne bi se htel mešati“,dok se određen broj građana boji represije od strane državnog aparata. Dosta velik broj branitelja i članova njihovih obitelji,te  mlađe populacije koja nije našla mjesto pod suncem BiH napustila je svoja ognjišta,i ne zamara se aktualnom problematikom jer vani vrijede drugačija pravila i drugačiji zakoni koji ne dovode u napast Branitelje da blokiraju granične prijelaze i prometnice. Jer njihovi veterani iz rata imaju tretman dostojan Branitelja. Potomci  uhljeba i uplašenih građana iz BiH se naslađuju pišući komentare na društvenim mrežama dok se ovi krkaju na Bijači.

Promatrajući one vozače koji se prepiru s tzv“borcima“na Bijači da se primijetiti kako velika većina njih ima nešto preko ili uopće nema  30 godina života pa se stoga ne mogu svrstati u skupinu Branitelja jer je rat završio prije 23 godine. Mogu li se ti vozači ičim kriviti što su slučajno naišli tim auto-putom na putu za more,ili su našili jer obavljaju svoje svakodnevne poslove kojim prehranjuju sebe i svoje obitelji?Jesu li ti vozači trebali poznavati probleme tih“šatoraša“ s Bijače i potražiti svoja prava u Sarajevu i obratiti se Salki Bukvareviću ili Fadilu Novaliću te im se požaliti kako im određeni „borci“ne daju proći tim auto-putom?Možda su ti vozači sinovi ili kćeri od onih već navedenih uhljeba koji znaju samo uživati dok ovi „borci“javnosti ukazuju na probleme koje su im upravo zadali očevi i majke tih vozača i njihovih suputnika?Da se nisu kojim slučajem ti vozači i njihovi suputnici trebali pridružiti toj šaci „boraca“u njihovim“opravdanim“zahtjevima te kao i oni na taj način izraziti nezadovoljstvo sa svime u BiH j……i mater svemu i svakome?Da nisu kojim slučajem ti vozači krivi što su naišli upravo tim auto-putom a trebali su ga zaobići kad su čujte ovo:“znali“da je tu blokirano?Ili su pak trebali prihvatiti činjenicu blokade tog graničnog prijelaza i na onom „čalopleku“ na asfaltu iz kojeg bije temperatura preko 50  stupnjeva celzijusa dok je inače ona vani blizu 40 i čekati zajedno s tim borcima smilovanje od nekog predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH?

Taman da  veliki dio postavljenih pitanja ide u prilog argumentacije tih tzv.“boraca“najveći dio blokiranih  vozača i članova njihovih obitelji nema ništa s tom blokadom graničnog prijelaza Bijača,kao niti s jednom drugom blokadom u FBiH od strane ikoga,a ponajmanje od Branitelja. Ogroman broj komentara na društvenim mrežama osuđuje tu blokadu kao i sve druge blokade putova i graničnih prijelaza i sugerira tim“borcima“blokade institucija zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH,središnjice stranaka vladajuće koalicije u FBiH, kao i stambene objekte vodećih BiH političara iz reda sva tri naroda. Sugeriraju im upravo ono za što se URB HVO-a ŽZH kao i potpisnici Rezolucije Branitelja iz reda Armije BiH bore od početka. Kako bi netko pravilno mogao sagledati određeni problem potrebito ga je ponajprije detektirati a potom artikulirati na pravoj adresi.

Tko je kriv što razvojačeni Branitelji već 23 godine ne dobivaju svoja zaslužena prava iz rata kako bi mogli dostojno proživjeti dane koji su im preostali? Jesu li za to krivi oni slučajni vozači s Bijače ili pak svi predstavnici političke vlasti od završetka rata na ovamo?Potpuno je jasno kako niti jedna politička vlast od završetka na ovamo nije imala sluha za istinske Branitelje i to je činjenica i de iure i de facto. A političku vlast u FBiH čine zastupnici u oba doma Parlamenta FBiH,dok izvršnu vlast čine predstavnici političkih stranaka koje pobjede na parlamentarnim izborima. A od rata na ovamo u FBiH su se smjenjivale  ove stranke u vlasti:SDA,HDZ BiH,SDP,SBB,koji su tvorili koalicijski vlast međusobno ili uz pomoć tzv“Alijanse za promjene“.

Središta tih stranaka su poznata svima,kao i središta zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH i njenim županijama. Iz tih središta izlaze sva rješenja koja se samo prezentiraju u organima zakonodavne i izvršne vlasti. Svako zlo ili pak svako“dobro“izlazi iz tih stranaka i zbog tih zala Branitelji su bačeni na marginu društva. Na rub socijalne ili ekonomske isključivosti i svih  državljana BiH zbog čega je BiH na začelju poželjnih država za život u cijelom svijetu. Država od koje i migranti bježe kao vrag od tamjana. Disfunkcionalna,šugava,banana država u kojoj jako mali broj državljana ima sve što poželi,dok ogroman dio njih umire na nogama. Zbog svih tih grijeha predstavnika političkih vlasti u BiH i FBiH koji datiraju od rata na ovamo događaju se Skenderije,Bijače,Šćitske ili Vogošćanske petlje na kojima dolazi do sukoba specijalaca i Branitelja,sukoba vozača i tzv“boraca“.                Sukobi u FBiH  i 2014 godine kada su gorjele zgrade političkih predstavnika u Sarajevu i Mostaru.

Međutim nitko nema pravo reći kako su opravdani napadi na novinare ili blokada prometnica u kojima se onemogućava radnim ljudima zaraditi koricu kruha za svoju obitelj. A upravo je to i jedan od razloga zašto Branitelji idu u rat. Kako bi se omogućilo radnicima da zarade za svoje obitelji i da ih nitko pri tome ne zajebava,a upravo im ti tzv“borci.“to onemogućavaju svojim blokadama i još usput od tih vozača,radnika,putnika,namjernika traže empatiju i suosjećanje za njihovu borbu u njihovim pravima,odnosno u borbi za njihovu koricu kruha. Svatko traži da ga onaj drugi žali a obojica su u istim govnima. Ni jedan drugome ne pruža ruku jer je i suviše potonuo i sam i zbog toga se lako „jame“ zbog čega dolazi do njihovog ozljeđivanja,ili pak pokušaja samoozljeđivanja ili samospaljivanja kako se to dogodili kod Tuzle na ovim zadnjim blokadama prometnica.

Na koncu dolazimo i do one „Kenijske strane.“Manja skupina turista ili hodočasnika iz Kenije  nijemo je promatrala sukob dvije“zaraćene“ strane na Bijači. Premda oni dolaze iz jedne tzv“banana“države,(koja ipak u odnosu na BiH i nije banana država) o kojoj velika većina građana BiH ne zna puno,osim što zna kako je ta država iz Afrike,kako joj je glavni grad Nairobi,i gdje je ta država oduvijek davala sjajne atletičare na srednje i duge staze,mnogo više od toga građani ne znaju. A kamoli da znaju tko im je trenutačni Predsjednik,tko im je na čelu Vlade ili pak tko im je ministar Branitelja ako ga ikako imaju. Isto tako potpuno je iluzorno bilo za očekivati od tih Kenijaca da znaju tko je Salko Bukvarević ili Fadil Novalić,tko su ovi što su ih blokirali u njihovoj namjeri da idu svojim kućama ili na destinacije na koje su krenuli. Ništa im nije bilo jasno osim spoznaje u živo kako se dvije skupine ,međusobno udaraju vičući psovke i pogrde.

Iz onih objava na portalima i javnim medijima u kojima oni Kenijci gledaju uživo prizore svojstvene divljacima iz džungle ispada kako su ti Kenijci daleko odmakli od svih nas u kulturi i civilizaciji,dok su nas u standardu odista pretekli imajući u vidu koliko im je trebalo tisuća kilometara prevaliti kako bi došli do Bijače a to sve košta. Onaj sukob na Bijači do kojeg je nepotrebno došlo zbog nepotrebne blokade tog auto-puta od strane tih tzv.“boraca“svojevrsni je knock-out u oko svih nas koji mislimo drugačije od onih koji su još uvijek na drvetu i nemaju namjeru s njega sići.

 

Vlado Marušić

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

TRUJU VAS! Ovo je 7 najopasnijih lijekova na planetu! Iznenadit ćete se šta je na popisu!

Ovaj popis donosi nam najveći neovisni portal nezavisnog laboratorija kojeg prate milijuni ljudi a koji …