Ponedjeljak , siječanj 20. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Vojske svijeta rangirane po snazi, evo na kojem mjestu je BiH!

Vojske svijeta rangirane po snazi, evo na kojem mjestu je BiH!

Organizacija Global Firepower objavila je rangiranje po snazi vojski širom svijeta, a lista uključuje i zemlje naše regije.

U rangiranje je uključeno ukupno 126 zemalja širom svijeta, a Bosna i Hercegovina je zauzela 120. mjesto, piše BiznisInfo.

BiH je najlošije rangirana zemlja u Europi. Lošije od nas u globalnom poretku su samo ove države: Laos, El Salvador, Panama, Nambija, Somalija i Centralnoafrička Republika, koja je na posljednjem mjestu.

Na prvom mjestu liste najjačih armija svijeta su Sjedinjene Američke Države, a slijede redom Rusija, Kina, Indija, Francuska, Velika Britanija, Japan, Turska, Njemačka i Italija.

Od zemalja iz regije koje su obuhvaćene izvještajem, Hrvatska je na 68. mjestu, Srbija na 83, Albanija na 90. a Slovenija na 111. mjestu.

Izvještaj je sačinjen na osnovu 50 faktora. U obzir su uzeti broj vojnika ali i ukupan broj vojno sposobnog stanovništva svake države, oružje koje posjeduje, ekonomska snaga, tehnološka razvijenost itd.

Za BiH se navodi da ima 3,8 milijuna stanovnika, od čega 2,4 milijuna “dostupne ljudske snage”, od čega je, pak, 2 milijuna sposobno za vojnu službu. U BiH godišnje 52 tisuće ljudi dospijeva u godine kada može služiti vojsku.

Zemlja ima 15 tisuća aktivnog ljudstva i 7 tisuća u rezervnom sastavu. Država ima 149 tenkova, 100 oklopnih borbenih vozila, 40 komad artiljerije, ukupno 20 aviona svih vrsta i 20 helikoptera.

Godišnji budžet za obranu je 250 milijuna dolara a vanjski dug države je 11,2 milijardi dolara.

Kompletnu listu pogledajte ovdje, a više detalja o BiH ovdje.

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Srbi su dužni platiti odštetu i za montirane političke procese

Kad je kontraverzni i sramni politikant Krešo Beljak ovih dana izjavio da Udba nije dovoljno …