Srijeda , svibanj 27. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Vraćaju se zakinute mirovine braniteljima

Vraćaju se zakinute mirovine braniteljima

Otklonjena je diskriminacija i neujednačenost prava pripadnika braniteljske populacije, do kojih je došlo donošenjem Zakona o prijevremenom i povoljnijem umirovljenju branitelja 2014. godine.

Vlada Federacije BiH utvrdila je i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom i povoljnijem umirovljenju branitelja u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Ovim je otklonjena diskriminacija i neujednačenost prava pripadnika braniteljske populacije, do kojih je došlo donošenjem Zakona o prijevremenom i povoljnijem umirovljenju branitelja. Vlada je izmjenama izvršila i presudu Ustavnog suda FBiH, kojom je utvrđeno da ranije doneseni zakon nije u suglasnosti sa Ustavom FBiH.

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Salko Bukvarević kazao je nakon jučer održane 100 sjednice Vlade, kako je Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju iz 2014. godine pojedinim kategorijama tada umanjio, pa čak i do 50 posto mirovinu.

-Prema novom prijedlogu i u skladu s dogovorom sa predstavnicima braniteljskih organizacija, predloženo je da se isplata mirovina ovim korisnicima uspostavi kroz prijelazni period od tri godine. Dakle, od 1. siječnja ove godine po isplatnom koeficijentu 1,161, od 1. siječnja 2018. godine 1,32, te od 1. siječnja 2019. po isplatnom koeficijentu 1,485, pojasnio je Bukvarević.

I drugi usvojeni zakon iz boračke kategorije je usuglašen sa korisnicima. Zakonom o pravima branitelja i članova njihovih obitelji rješavane su presude Ustavnog suda, te omogućena uspostava registra korisnika braniteljsko invalidske zaštite i registra branitelja u okviru Federalnog ministarstva za pitanje branitelja. Bukvarević pojašnjava i kako je ovim zakonskim rješenjem izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN koji je državi BiH naložio ukidanje obveze članovima obitelji da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije.

Bukvarević je dodao da je na sjednici Vlade FBiH razmatran i sporazum s predstavnicima braniteljskih organizacija.

– Iznenađen sam reakcijom ministara iz HDZ-a i SBB-a jer su bili prisutni na sastancima s predstavnicima braniteljskih organizacija gdje je dogovoreno da se usuglasi ovaj sporazum. Ministri iz HDZ-a su glasali protiv, a ministri SBB-a su bili suzdržani, zatražili su dodatna pojašnjenja, te očekujem da ćemo u narednom periodu razjasniti te tehničke stvari i vjerujem da će ispoštovati dogovor koji smo postigli zajedno s predstavnicima braniteljskih organizacija, kazao je Bukvarević.

(Izvor: Dnevni list)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

HODAK: Ljevičari olajavaju Krstičevića, ratnog generala i pobjednika, ali ne pitaju kako je do stana u centru Zagreba došao Matula?

Gledam kviz HRT-a ”Tko želi biti milijunaš” s Tarikom Filipovićem. Kandidati su solidnog znanja. Ali, zna …