Utorak , rujan 29. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Zdravlje / ZAMJENE ZA ŠEĆER? Promislite dvaput! Gotovo su sve štetne, i prirodne i umjetne!

ZAMJENE ZA ŠEĆER? Promislite dvaput! Gotovo su sve štetne, i prirodne i umjetne!

Šećer nazivaju jednom od “četiri bijele smrti”, a posljednjih se godina označava kao jedan od glavnih krivaca za pretilost, srčane bolesti, rak i oštećenja moždanih funkcija. Zato mu se uporno traže “zdravije” zamjene. Tako su nastali umjetni zaslađivači koji imaju manje kalorija, ali su mnogo slađe.

No, svi redom imaju niz štetnih učinaka na zdravlje. Zato se u novije vrijeme sve više pozornosti poklanja prirodnim zamjenama za šećer. Ali i s njima treba biti oprezan, upozoravaju stručnjaci.

Tako je agava sirup nekada preporučivan kao jedna od najzdravijih alternativa šećeru. Sada je na “crnoj listi” zbog visokog sadržaja fruktoze, koja podiže kolesterol, povećava glikolizirani hemoglobin (indikator za dijabetes) i pridonosi inzulinskoj rezistenciji što je rizik za dijabetes tipa dva.

Mnogi takozvani “zdravi zaslađivači” imaju isto ili čak više fruktoze nego običan šećer pa ih to trpa u isti koš sa šećerom. Ni oni ne sadrže vitamine, ni minerale već prazne njihove rezerve u tijelu, a s druge strane izazivaju skok šećera u krvi.

Usto, podjednako kao i šećer ostavljaju manjak B vitamina i minerala, izazivajući kod ljubitelja slatkog umor i manjak energije. To uvodi u začarani krug jedenja šećera i žudnje za još više slatkog.

Stručnjaci preporučuju da se pri izboru alternative za šećer obrati pažnja koliko ta zamjena ima fruktoze i glukoze i koliki je njen glikemijski udar (koliko brzo podiže šećer u krvi).

Neki nutricionisti tvrde da nam čak zamjene za šećer nisu ni potrebne, i da proste ugljene hidrate treba uzimati iz voća. Kao jedna od najpoželjnijih zamjena za šećer u posljednje vrijeme se preporučuje biljka stevija, jer ne podiže nivo šećera u krvi i nema kalorija, a oni koji osim slatkog ukusa žele da namirnicama unesu i nešto hranjivih materija biraju melasu i med.

Prirodne zamjene za šećer

1. Javorov sirup dobiva se posebnim načinom prerade iz soka javorovog drveta. Sadrži neke antioksidante, ima visok sadržaj saharoze, a malo fruktoze.

2. Agava sirup je sok listova plave agave, vrlo je sladak ali ima i do 90 posto fruktoze pa brzo podiže razinu šećera u krvi.

3. Melasa je nusprodukt procesa proizvodnje šećerne trske. Bogata je svim hranjivim materijama ekstrahiranih iz šećera tijekom prerade procesa – željezom, bakrom, magnezijem, cinkom, kalcijem i kalijem, ali sadrži visoku razinu fruktoze.

4. Med djeluje antibakterijski, bogat izvor antioksidanasa, sadrži vitamine, ali sadrži i 40 posto fruktoze.

5. Stevija – biljka koja nema ugljikohidrata i kalorija, ne podiže razinu šećera u krvi, ima nizak glikemijski indeks i mogla bi biti idealna zamjena za šećer od kojega je slađa 300 puta. Ali i dalje održava želju za slatkim, a ponekad može biti i vrlo gorka.

6. Ksilitol se izdvaja iz biljnih vlakana bobica, breze i kukuruzne opne. Ima veoma malo kalorija, ne diže razinu glukoze (mogu da ga koriste i dijabetičari), ne uništava zube. Također može imati gorak ukus.

7. Sirup smeđe riže nastaje kuhanjem i izlaganjem enzimima koji je razbijaju u šećer. Ne sadrži fruktozu, ali nema ni hranjivih tvari, a kao i smeđa riža može sadržavati arsen.

8. Šećer kokosove palme je ekstrakt te palme, sadrži malo fruktoze, dosta kalija i vitamina C, ali ima ugljikohidrata i kalorija kao i šećer.

Umjetni zaslađivači

Pored postojanja prirodnih zamjena za šećer mnogi se umjetni zaslađivači danas smatraju nepoželjnim:

Aspartam je oko 200 puta slađi od šećera. To je niskokalorijska umjetno stvorena zamjena za šećer. Sadrži enzim problematičan za osjetljive osobe, koje ga ne mogu metabolizirati kako treba. Nalazi se u velikom broju dijetetskih proizvoda i industrijske hrane i pića.

Sukraloza je 600 puta slađa od šećera, uništava crijevnu floru. Sadrži je mnogo hrane namijenjene mršavljenju i one označene kao dijetetske.

Saharin se rabi već 100. To je sintetički zaslađivač 300 puta slađi od šećera, a neka istraživanja povezuju ga s rakom. Nema kalorija, a prolazi kroz tijelo bez podizanja razine šećera u krvi.

dnevno.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

NARODNI LIJEK ZA POMOĆ KOD DIJABETESA: Ovaj pripravak koristi za reguliranje razine šećera u krvi

Ako bolujete od dijabetesa, potrebno je piti lijekove na vrijeme i zdravo se hraniti. Ovaj …