Srijeda , siječanj 20. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Društvo / Žarko Marić – NA BLEIBURGU NIŠTA NOVO, HRVATSKA SE CRVENI

Žarko Marić – NA BLEIBURGU NIŠTA NOVO, HRVATSKA SE CRVENI

(Engleske generale poslati u HAAG, a hrvatske generale vratiti na svoj prag. Vaso Šeks. Jandrokovićevih stotine tisuća žrtava. Žrtve zahtijevaju i dostojanstven i ljudski pokop. Nada i nadanje.)

 

Bleiburg 2017., 72.god poslije. Svećenici, vjernici, vjerska i nacionalna obilježja, molitva, molitva i opet molitva. Visoka izaslanstva, kratki govori, recitacije, cvijeće i svijeće… Strašni zločini su počinjeni u stotinama tisuća a krivci nekažnjeni. ( Jandroković) Žrtve zahtijevaju trajno sjećanje i nezaboravljanje. Istinska komemoracija bez politike. Reklo bi se na prvi pogled. No, kada su mnogi već rekli da žrtve zahtijevaju trajno sjećanje i nezaboravljanje, kako to da se nitko nije sjetio ili usudio, iz službene pozicije, reći i to, da žrtve zahtijevaju i dostojanstven i ljudski pokop, vađenjem njihovih kostiju iz 1700 povijesno znanstveno dokazanih prikrivenih grobišta. Zašto bi ovo bila politika, ako Jandrokovićevih stotine tisuća nije politika. U prvim redovima je sjedio i, ne znam čiji, izaslanik po imenu, šatorovački prevedenom, Vaso Šeks. Baš on je, ovdje, prije 13 godina, održao glavni govor, i između ostalog istakao i to „Demokratski antifašizam se ne smije poistovjetiti sa jugoslavenskim komunizmom koji je odgovoran za zločine Bleiburga i Križnog puta.“

Iz mase su se čula reagiranja. Engleske generale poslati u HAAG, a hrvatske generale vratiti na svoj prag. Znači, i Šeksov demokratski antifašizam je za nešto odgovoran. ( Vjesnik, 21.5.2004. Žarko Marić)

I Šeks i mnogi drugi razdvajaju Bleiburg i Križni put. A to sve skupa se zove Bleiburg koji je, da još jednom ponovimo, simbol i metafora svih poslijeratnih jugokomunističkih zločina.

Splitska sofisticirana svastika je ovoga puta, preko poznatog provokatora, stigla i do Bleiburga, kao pokazatelj da se Hrvatska još uvijek crveni, i da izvješća sa svete komemoracije mogu početi sa ekcesima. (Nova TV)

Nama, uz sve argumente, još uvijek ostaje samo nada. Upravo su riječi nada i nadanje više puta izlazile iz usta današnjih govornika.

I na kraju, jedna izjava izgovorena u udarnom terminu prvog programa HTV-a, koja će kao izjava za duboko razmišljanje odjeknuti cijelim islamskim svijetom, i našim muslimanima, onima koji nisu dovoljno upoznati sa pojmom i stvarnošću Bleiburga. „ Bleiburg je najveća muslimanska grobnica u Europi“. (Idriz Bešić, efendija iz Gunje.)

 

                                                                                                                    Žarko Marić

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Što bi bilo da se ljudi nisu sami organizirali?

Sisački biskup mons. dr. Vlado Košić nedavno je izjavio da se „zna da oko 1,5 …