Petak , siječanj 17. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Zašto MUP za jedne skupove iznosi procjene broja sudionika, a za druge ne?

Zašto MUP za jedne skupove iznosi procjene broja sudionika, a za druge ne?

Nakon što od Policijske uprave Zagrebačke tjedan dana nakon povorke Zagreb Pridea Narod.hr nije uspio dobiti odgovor koliko je policajaca osiguravalo njihov skup u subotu u Zagrebu i zašto policija za taj skup nije iznijela procjenu broja sudionika, kao što to uobičajeno čini na skupovima, poput Hoda za život u Zagrebu ili Hoda za život u Osijeku sredinom svibnja, upit smo u petak poslali ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.

Narod.hr zanima prema kojim kriterijima policija određuje da će medijima za jedne skupove dati svoju procjenu broja okupljenih, a za druge da te procjene ne će biti ili ju mediji ne mogu dobiti?

Također podsjećamo ministra Božinovića da je policija dala procjene za npr. Hod za život u Zagrebu i Hod za život u Osijeku, što su najnoviji primjeri. Zašto od policije ne možemo dobiti procjenu za povorku koju je organizirao Zagreb Pride?

Podsjetimo, u subotu 8. lipnja održana je zagrebačka homoseksualna povorka “Povorka ponosa LGBTIQ osoba” u organizaciji udruge Zagreb Pride.

Kada je riječ o broju sudionika mediji navode kako je sudjelovalo između nekoliko i 10 tisuća ljudi, dok organizatori tvrde kako je na homoseksualnoj povorci sudjelovalo 7000 sudionika.

Policija: ‘Upućujemo vas na organizatora’

Kako policija na svojim stranicama nije objavila procjenu broja ljudi koji je sudjelovao u LGBT manifestaciji, poslali smo upit Policijskoj upravi Zagrebačkoj u kojoj tražimo procjenu broja sudionika.

“Vezano za Vaš upit upućujemo Vas da se obratite organizatoru javnog okupljanja”, poručili su iz PU Zagrebačke tek idući dan, na ponovnu zamolbu o procjeni broja sudionika na zagrebačkoj povorci nismo dobili odgovor.

Podsjetimo također, 25. svibnja u Zagrebu održala se manifestacija Hod za život pod geslom “Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu!”, a organizatori su izvijestili da se okupilo 15 do 20 tisuća sudionika, dok je policija najprije tvrdila da ih se okupilo 5, a zatim 7 tisuća što organizatori nisu željeli komentirati.

Izvor: narod.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Sramota. Nisu se ni sjetili priznanja države.

Počeo je s radom hrvatski Sabor. Očekivali smo da su se zastupnici dobrano odmorili i …