Srijeda , listopad 21. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Zašto su su s balkona Rektorata snimani studenti prosvjednici i tko ih je snimao?

Zašto su su s balkona Rektorata snimani studenti prosvjednici i tko ih je snimao?

Po prvi puta u novijoj povijesti Mostara na ulice su zbog sebe izašli mostarski studenti, tražeći niže cijene školarine i normalnu nastavu. Prosvjedu studenata moglo se nazočiti još jednom, kada je Komšić zadnji puta zaposjeo hrvatsku fotelju u Predsjedništvu, no za razliku od tog prosvjeda, koji je imao blagoslov Rektorata, i nije se istraživalo tko je iz koje stranke došao, ovaj prekjučer nije imao blagoslova.

 

Umjesto da demokratski istupi pred svoje studente te primi njihove predstavnike-organizatore, kako god politički oni ili roditelji bili opredijeljeni, te ih počasti kavom i razmotri njihove zahtjeve, Rektorat je pokazao skučenost, piše Hercegovina.info.

Vrata rektorata bila su zaključana, a prethodno na balkon pušteni snimatelji rektorata, asistenti Sveučilišta u Mostaru Franjo Takač i Damir Vasilj.

I satirična regionalno poznata stranica erogag našalila se na ovaj račun – slikovnim komentarom – profesor kod nas i profesor u svijetu.

Na zgradi rektorata Sveučilišta u Mostaru već ima vanjska kamera, pa je jasno da je rektor mogao i suptilnije pratiti što se događa na ulici, no instalirao je profesore na balkon.

Takača je Herecgovina.info kontaktirala zbog upita za koga je snimao prosvjed, a kazao  je da nema komentara, dok kolegu snimatelja nisu uspjeli kontaktirati. Upit je poslan i Rektoratu, uredu u kojem radi. Pitan je za koga je sniman prosvjed i kada i gdje će biti emitiran, te hoće li komentirati zahtjeve, ili ih samo lektorirati. Odgovor čekamo.

Studentima se od jučer prebrojavaju krvna zrnca, provjeravaju stranačke iskaznice njih i njihovih roditelja, spočitava glazbeni (ne)ukus te lektoriraju zahtjevi, izbjegavajući mučno pitanje ulaska u njihovu opravdanost.

Rektorat ne postavlja pitanje može li bolje, je li 1500 maraka previsoka cijena za djelomičnu ili potpunu online nastavu, jesu li mogli ranije izvjestiti studente o načinu izvođenja nastave, prije nego li su unajmili stanove u Mostaru, i jesu li studenti bankomati.

 

Zadržavši se na političkom terenu, rektorat ovdje gura problem iz svoga dvorišta, kako bi zaštito sebe, premda je jasno da da je svim studentima, bez obzira na političku pripadnost, školarina preskupa.

Skidanje lekcije od kuće ne vrijedi 1500 maraka, i preskupo je roditeljima, bili oni u HDZ-u, HSP-u, HRS-u ili Našoj stranci. U nekom demokratskom svijetu na ulice bi smjeli izaći svi zajedno, jer je istina jedna, a pitanje statusa studenata univerzalno.

(Izvor: Hercegovina.info)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Gospodarstvenici: Nećemo preživjeti novi “lockdown”

Koliko je pandemija korona virusa ostavila posljedice na male privrednike, možda se najbolje vidi u …