Ponedjeljak , svibanj 21. 2018.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Zastupnici debelo naplaćuju nerad

Zastupnici debelo naplaćuju nerad

Tri mjeseca u prošloj godini Zastupnički dom Parlamenta FBiH uopće nije zasjedao, no to im nije stvaralo prepreku da naplate plaće, paušale, naknade, topli obrok i slične beneficije na koje po zakonu imaju pravo. Naplatili su primanja i oni koji su ih zaslužili i oni koji nisu, a plaće su zastupnici i izaslanici dobivali u punom iznosu i redovno bez obzira koliko puta u mjesecu su bili na poslu.

Parlament Federacije BiH koji se zadnjih godinu dana vrti oko dva zakona sporna za vladajuće stranke sav svoj (ne)rad dobro je naplatio. Tri mjeseca u prošloj godini Zastupnički dom Parlamenta FBiH uopće nije zasjedao, no to im nije stvaralo prepreku da naplate plaće, paušale, naknade, topli obrok i slične beneficije na koje po zakonu imaju pravo.

Naplatili su primanja i oni koji su ih zaslužili i oni koji nisu, a plaće su zastupnici i izaslanici dobivali u punom iznosu i redovno bez obzira koliko puta u mjesecu su bili na poslu. Ovo je dio izvješća koje je uradio Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH i u kome je financijsko poslovanje Parlamenta FBiH upitno upravo zbog navedenih isplata. U izvješću federalni revizori navode kako nije vršeno umanjenje mjesečnog iznosa paušala izabranim dužnosnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za 10 posto za svako odsustvovanje sa sjednice doma ili radnog tijela, kako je definirano člankom 8. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Zastupnički dom

U Zastupničkom domu za plaće i naknade plaća u 2016. godini isplaćeno je 5.116.998 KM. Izdaci za neto plaće profesionalnih zastupnika su bili 2.822.320 KM.

U okviru izdataka naknada profesionalnih zastupnika iskazani su: troškovi zastupničkog paušala (neto 627.347 KM), troškovi toplog obroka (159.049 KM), troškovi prijevoza u dane vikenda (119.555 KM), naknada za odvojeni život (193.134 KM), naknada za smještaj (64.774 KM) i regres za godišnji odmor (37.246 KM) i otpremnine (85.593 KM).

-Osnovna plaća se obračunava i iskazuje mjesečno za puno radno vrijeme, prema radnom mjestu i odgovarajućem platnom razredu. Revizijom je utvrđeno da profesionalni zastupnici ne obavljaju radne poslove i zadatke u poslovnim

prostorijama Parlamenta FBiH, shodno tome se ne vode evidencije prisustva na poslu, koje su temelj za obračun naknada plaća, kao i ostalih naknada koje nemaju karakter plaća, navode revizori uz napomenu da Zastupnički dom nije održavao sjednice u lipnju, kolovozu i rujnu 2016. godine. Revizori napominju i da svi izabrani dužnosnici imaju pravo na paušal na jednoj razini vlasti, ali i da se po propisima paušali umanjuju za 10 posto kod svakog neprisustvovanja sjednici. U Zastupničkom domu se to nije radilo osim u pojedinim slučajevima kada je zaključeno da je izostanak zastupnika neopravdan. Revizijom je utvrđeno i da se topli obrok isplaćivao zastupnicima iako nisu bili na sjednicama, da se nije vodila evidencija o prisustvu na sjednicama radnih tijela i komisija i da je pojedinim vanjskim suradnicima isplaćivana plaća od nekoliko stotina maraka iako nisu dolazili na sjednice. U Parlamentu su sklapani i ugovori o djelu, a zanimljivo je da isti posao nije isto i plaćen. Tako u Zastupničkom domu imate vozače od kojih jedan prima plaću od 1000 maraka a dugi od 1200 maraka. Vozni park se koristio, kao i u prethodnim godinama nemilice, a u isto vrijeme nitko se nije ni potrudio da ispunjava i pravda putne naloge. Putne naloge nije bilo ni moguće lako pravdati s obzirom da je nekada navođena kilometraža od Sarajeva do Mostara u duplo većem iznosu od realne. Revizori su smatrali spornim i to što su predsjedatelj i dopredsjedatelji Zastupničkog doma u prošloj godini podijelili  sredstava tekućih transfera na temelju zahtjeva korisnika i odluka o dodjeli sredstava bez usvojenih kriterija, a u iznosu od 118 tisuća maraka.

Dom naroda

Kada je u pitanju Dom naroda Parlamenta FBiH i tu je situacija identična. Za plaće i naknade zaposlenih izdvojeno je 3.948.105 KM. Izdaci za neto plaće i naknade plaća profesionalnih zastupnika (ukupno 47 zastupnika) i 8 savjetnika

predsjedavajuće Doma naroda iskazani su u iznosu od 1.690.226 KM. Naknade troškova profesionalnih zastupnika uključujući i osam savjetnika predsjedavajuće Doma naroda odnose se na: topli obrok (103.567 KM), regres (22.599 KM), naknadu za odvojeni život od obitelji i naknadu za smještaj ukoliko borave izvan mjesta prebivališta na udaljenosti većoj od 70 km (128.665 KM), naknadu za troškove prijevoza u dane vikenda ukoliko ne ostvaruju pravo na naknadu dnevnica i putnih

troškova (92.204 KM), pomoći u slučaj smrti, teške bolesti i invalidnosti (5.004 KM) i otpremninu (14.653 KM). Naknada za odvojeni život od obitelji isplaćivana je na osnovu Odluke Administrativne komisije u mjesečnom iznosu za zastupnike do 600 KM, a za savjetnike 300 KM. Pored navedenih naknada profesionalni zastupnici ostvaruju pravo i na stalno mjesečno novčano primanje-paušal na ime povećanih materijalnih troškova u obavljanju svoje dužnosti. Visina mjesečnog paušala za 2016. godinu iznosila je neto 630 KM, te je ukupno obračunato i isplaćeno 160.398 KM. Mjesečno primanje profesionalnog zastupnika uključujući osnovnu plaću i paušal iznosilo je neto 3.087 KM bez minulog rada. Revizorima je zasmetalo i prekomjerno trošenje goriva gdje su podcrtali kako najviše na gorivo troši predsjedavajuća Doma naroda koja ima na raspolaganju automobil tokom cijeloga dana. Navode kako je taj automobil za godinu dana prešao 31.516 km, a kako nije vođena evidencija o korištenju. Isplaćivana su nemilice i sredstva za komisije i radne grupe, a bez izvješća o njihovom radu. I u domu naroda dijelili su se novci pojedincima i organizacijama bez kriterija.

Kada je u pitanju Stručna služba Parlamenta u kojoj radi 36 osoba navedeno je kako je za njihove plaće i naknade izdvojeno oko 870 tisuća maraka, a nije uz to ocjenjivan njihov rad.

Dnevni list

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

dr. Ćavar – Sramotno poludjela Austrija

SRAMOTNO POLUDJELA AUSTRIJA PO NALOGU KOMUNISTIČKIH ZLOČINACA UHIĆUJE I MALTRETIRA NA BLEIBURGU POŠTEN I OŽALOŠĆEN …