Ponedjeljak , siječanj 21. 2019.
Naslovnica / Istaknuto / Zbog britanske špijunaže počinje novi hladni rat

Zbog britanske špijunaže počinje novi hladni rat

Počinje novi hladni rat s Rusijom SAD su protjerale 60 ruskih diplomata, Njemačka i Poljska navode da su zatražili od ruskih diplomata da napuste njihove zemlje, a ostale članice EU učinile su slične poteze.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u ponedjeljak da 14 država članica EU protjeruje rusko diplomatsko osoblje zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripala u Britaniji.

Tusk je kazao da bi blok mogao uvesti dodatne mjere protiv Rusije, uključujući i nova protjerivanja u sljedećim danima i tjednima. Koordinirane objave U koordiniranim objavama protjerivanja u ponedjeljak, Češka Republika je priopćila da protjeruje tri člana osoblja ruske ambasade u Pragu. Premijer Anfrej Babis kazao je da je ta mjera izražavanje solidarnosti s Britanijom.

Solidarizirala se i susjedna Reublika Hrvatska otkazujući gostoprimstvo ruskom diplomatskom osoblju.

Nizozemska je priopćila da protjeruje dvojicu ruskih obavještajnih službenika, dok Estonija navodi da će u roku od tjedna protjerati ruskog vojnog atašea. Talijansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će Italija protjerati dvojicu ruskih diplomata iz ambasade u roku od tjedna, prenosi Associated Press.

Sergej Skripal dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije 2010. Odnosi između Britanije i Rusije zategnuti su od ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinenka u Londonu 2006. Britanska istraga utvrdila je da je njegovo ubojstvo vjerojatno odobrio predsjednik Vladimir Putin.

Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, prema tadašnjim medijskim izvješćima.

 

(Izvor: FENA/Agencije)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

PRIOPĆENJE UZDBV – Podrška vukovarskom gradonačelniku

Na Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, dan kada nas je kao samostalnu i neovisnu državu …