Ponedjeljak , kolovoz 3. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Živko Budimir oslobođen svih optužbi

Živko Budimir oslobođen svih optužbi

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je oslobođen bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, kojeg je Tužiteljstvo KS teretilo za kaznena djela zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje odnosno davanje dara ili drugih oblika koristi. Sud je ocijenio da nije bilo čvrstih materijalnih i personalnih dokaza kojima bi se optuženi doveo u vezu s izvršenjem kaznenih djela koja su mu optužnicom stavljena na teret.

Budimir je oslobođen svih optužbi u sklopu pot tačaka optužnice, kojima se teretio za kaznena djela – zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanje dara ili drugih oblika koristi, odnosno protuzakonito posredovanje.

Kako je u obrazloženju presude navela sutkinja Merima Kurtović-Bilić, Sud se prilikom donošenja odluke rukovodio načelom da, ukoliko postoji sumnja, da sumnja ne smije ići na štetu optuženog, odnosno da činjenice moraju biti utvrđene s apsolutnom sigurnošću, a u skladu sa pravnim načelom ‘In dubio pro reo’.

Optužnica je Budimira teretila „da je, djelujući s drugim optuženima, samoinicijativno, ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života, kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, te na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora te brisanja iz kaznene  evidencije za određene osuđene osobe“.

Konkretno, na teret su mu stavljena dva pomilovanja,  za koje je, prema optužnici, uzeo određenu svotu novca, te zapošljavanje u Elektroprivredi HZHB u kojem je posredovao Željko Asić, kao i zloupotreba položaja u vezi s plaćanjem dva odijela u Americi i ručka u restoranu u Jajcu u iznosu od oko 850 KM. Do spomenutih pomilovanja, kako je navedeno u optužnici, nije došlo, jer je Budimir uhićen u travnju 2013. godine.

U sklopu ovog predmeta bili su obuhvaćeni i Suad Kulosman, Željko Asić i Armin Kulovac, koji su priznali kaznena djela i na temelju sporazuma s Tužiteljstvom osuđeni, kao i Petar Barišić, za kojim raspisana potjernica, te pomoćnik federalnog ministra pravde Hidajet Halilović protiv kojeg je istraga obustavljena, jer nije bilo dokaza da je sudjelovao u kaznenim djelima.  Budući da se radi o oslobađajućoj presudi, Budimir je oslobođen troškova postupka, koji ‘padaju’ na teret Suda.  S obzirom na to da se radi o prvostupanjskoj presudi, strane u postupku zadržavaju pravo na ulaganje žalbe u roku od 15 dana od primitka pisanog otpravka presude.

Budimir je nakon izlaska iz sudnice novinarima kazao kako je očekivao oslobađajuću presudu, ali i „da uvijek postoji strahovanje i zebnja“.

”Svjesni toga da je cijeli postupak proizvod političkog pritiska na pravosudne institucije, ne možete mirno očekivati presudu, bez obzira na to što znate da niste krivi i što niste učinili ništa nezakonito”, kazao je.

Budimir je, istovremeno, zahvalio sutkinji, koja mu je presudom vratila vjeru u ljude, ali još ne i u institucije, „jer u ove institucije ne mogu vjerovati sve dok u njima sjede isti ljudi koji su meni podmetali dokaze i koji su me na taj način pokušali smijeniti s pozicije predsjednika FBiH kako bi proveli svoju političku volju, odnosno izvršili rekonstrukciju Vlade FBiH”.

bljesak.info

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mostarski studenti potpisuju peticiju ‘Vratimo studente na fakultete’: Dosta je cirkusa

Student prve godine prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Dario Hrkać pokrenuo je peticiju …