Utorak , kolovoz 4. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Zoran Galić, ravnatelj GP BiH odgovorio Grubeši: Nismo odgovorni za vaše odluke

Zoran Galić, ravnatelj GP BiH odgovorio Grubeši: Nismo odgovorni za vaše odluke

Glavni generalni inspektor, ravnatelj Granične policije (GP), Zoran Galić, reagirao je povodom informacija o režimu ulaska bh. državljana u BiH preko granice između Republike Hrvatske i BiH, a osvrnuo se i na izjave ministra pravde BiH Josipa Grbeše koji je u jučerašnjem istupu neizravno optužio Graničnu policiju BiH da “državljanima BiH onemogućava povratak, odnosno ulazak u BiH, s obrazloženjem da ne posjeduju važeću putnu ispravu inzistirajući na posjedovanju putovnice izdane od strane organa BiH.

“Službenici Granične policije nisu priznavali posjedovanje osobne iskaznice BiH kao dovoljan dokaz posjedovanja državljanstva, uslijed čega su još izdavali i prekršajni nalog“, istaknuo je ministar pravde Josip Grubeša navodeći da se osoba koja ima osobnu iskaznicu BiH se nikako ne može smatrati strancem, pa čak i ako je u Republiku Hrvatsku ušla s putovnicom Republike Hrvatske, jer je dozvoljeno imati dvojno državljanstvo.

Privremenu odluku donijelo Vijeće ministara BiH zbog koronavirusa

Ravnatelj Granične policije Zoran Galić na, kako je kazao, implikacije o navodnom nezakonitom postupanju dijela policajaca GP BiH koji obavljaju poslove graničnih provjera i koji prema tim informacijama navodno sprječavaju pojedinim državljanima BiH ostvarivanje ulaska u svoju zemlju ili im neosnovano naplaćuju prekršajne naloge po osnovu neposjedovanja važeće putne isprave, podsjeća i ističe:

“Vijeće ministara BiH na svojim sjednicama održanim 15.03.,17.03. i 24.3.2020.god. donijelo je Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH u cilju radikalnog smanjivanja broja stranaca koji mogu ući u BiH kao jednu od epidemioloških mjera koja je uspostavljena radi prevencije i borbe protiv širenja pandemije COVID-a 19.

Ovom je Odlukom u čijem je donošenju naravno participirao i ministar Ministarstva pravde BiH u čl.21. st.(2) propisano da :”Stranac može ući u BiH isključivo s važećom putovnicom”.

Ovakvom odlukom, kako podsjeća Galić, privremeno je suspendirana ranije važeća odluka Vijeća ministara BBiH prema kojoj su svi državljani zemalja članica EU-a mogli ulaziti u BiH uz prezentiranje osobne iskaznice izdate u svojim zemljama. 

Iz BiH s hrvatskom iskaznicom – U BiH s bh. iskaznicom ili hrvatskom putovnicom

“Smatrali smo, a što smo službenim dopisima upućenim mjerodavnom Ministarstvu sigurnosti BiH u čak sedam navrata elaborirali, da ovako uspostavljen režim ulazaka stranih državljana iz zemalja članica EU-a nije učinkovit jer ogromna većina državljana EU-a prilikom putovanja po Europi koriste svoje osobne iskaznice pa se iz prezentirane putovnice na našoj granici ne može pouzdano utvrditi iz koje zemlje EU-a putnici u stvari dolaze u BiH.

Imajući u vidu činjenicu da se u proteklom razdoblju na graničnim prijelazima između BiH i Republike Hrvatske pojavio i stanovit broj državljana BiH koji posjeduju i državljanstvo RH i koji prilikom svojih putovanja koriste putne isprave RH kao i da ti državljani s tzv.dvojnim državljanstvom nisu bili upoznati s prethodno donesenim Odlukama Vijeća ministara BiH kojima je zabranjen ulazak strancima osim propisanih izuzetaka i nakon obavještenja od strane policijskih službenika GP BiH o zabrani ulaska, dvojni državljani u cilju ulaska u svoju zemlju prezentiraju osobnu iskaznicu BiH.

Nakon toga u svim tim slučajevima državljanima BiH je omogućen ulazak u BiH, dakle netočno je da je državljanima BiH koji su posjedovali važeći identifikacijski dokument BiH zapriječen ulazak u zemlju.

Takvi slučajevi niti su evidentirani, niti postoje pritužbe naših građana koji bi takvim eventualno nepropisnim postupanjem policijskih službenika GP BiH bili uskraćeni u svom zajamčenom pravu da uđu odnosno borave na području vlastite države”, pojašnjava ravnatelj GP BiH.

Galić ministru pravde održao ‘predavanje’ o zakonima

Galić nadalje ističe čuđenje istupima ministra Grubeše o, kako kaže, navodnom „onemogućavanju povratka odnosno ulaska u BiH“, od strane GP BiH

“Ukoliko ministar ili bilo tko drugi posjeduje vjerodostojne podatke kojima se potvrđuju ovi ničim potkrijepljeni navodi molimo da se isti proslijede GP BiH, kako bismo mogli poduzeti mjere prema onim policijskim službenicima koji bi se ovakvim postupkom ogriješili o prava naših državljana.

Nastavno na tvrdnje da su državljani BiH koji se prilikom prelaska državne granice odnosno ulaska u BiH iz RH mogu neometano koristiti osobnom iskaznicom BiH, ovim putem podsjećamo ministra Ministarstva pravde BiH da je obveza državljana BiH da prilikom prelaska granice posjeduje važeću putnu ispravu jer je tako propisano čl.7.st.(2) Zakona o graničnoj kontroli.

Također,podsjećamo da je čl.4. Zakona o putnim ispravama BiH propisano i što se smatra putnom ispravom, a tu se ne navodi osobna iskaznica, a također je istim zakonom propisano da su drugi dokumenti “osim putnih isprava propisanih ovim zakonom“ kojima se omogućava putovanje našim državljanima van BiH samo oni „dokumenti predviđenim bilateralnim i multilateralnim ugovorom“.

S obzirom da između BiH i RH ne postoji bilateralni sporazum o međusobnom priznanju bh osobne iskaznice kao putne isprave kojom se može prelaziti granica između ovih država, ne postoji mogućnost da državljani BiH koriste osobnu iskaznicu prilikom prelaska ove granice, kao što je to slučaj s korišetenjem bh osobne iskaznice kao putne isprave prilkom prelaska granice između R.Srbije i Crne Gore.

Dakle, neposjedovanje važeće putne isprave prilikom prelaska državne granice BiH doista predstavlja zakonski osnov za prekršajno procesuiranje jer je posjedovanje važeće putne isprave, ponavljamo, obligatoran uvjet za regularan prelazak državne granice propisan čl.7.st.(2) Zakona o graničnoj kontroli.

GP BiH kao upravna organizacija s operativnom samostalnošću, dužna je provoditi kako Zakone koje donose Parlamentarna skupština BiH tako i druge propise koji su u mjerodavnosti Vijeća ministara BiH, stoga nas čude neargumentirane prozivke radi dosljedne provedbe propisa na čiju smo djelomičnu manjkavost i sami prethodno upozoravali, a u čijem su donošenju sudjelovali isti oni koji nas potpuno neargumnetirano etiketiraju radi nastupljenih posljedica za koje GP BiH jednostavno nije odgovorna”, zaključuje se u priopćenju ravnatelja GP BiH Zorana Galića.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Drugi dan Festivala mladih u Međugorju

Drugi dan 31. Međunarodnog susreta mladih u Međugorju mnogima je počeo u ranu zoru, već …