Četvrtak , rujan 24. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Zoran Vukman: Žele manipulirati našom percepcijom…

Zoran Vukman: Žele manipulirati našom percepcijom…

Gledajući kao negdašnji urednik, kolumnist i novinar u velikim dnevnim novinama, iz čisto novinarske, profesionalne perspektive, bilo bi logično da hrvatski i inozemni, pogotovo veliki američki listovi i mediji, vrve s pričama i fotkama iz opustošenih američkih gradova. Bilo bi logično da na cijeloj naslovnici npr. “The New York Timesa” imate fotku Minneapolisa koji izgleda kao grad nakon bombardiranja i barbarskog spaljivanja, bilo bi profesionalno i novinarski razumljivo, da se slike kataklizme prikažu publici u svijetu.
Ali ne, vi ćete vidjeti policajce s vizirima i na konjima, priče o njhovoj brutalnosti i slično, potpuno izokrenutu percepciju zbivanja, koja je toliko perfidna da je šokantno kako netko može biti novinar, reporter i urednik u velikoj novini a ostati slijep i nijem na zastrašujuća razaranja u vlastitom dvorištu!?
Može li se onda reći da nam “mainstream” mediji stvaraju neku vlastitu “hologramsku” sliku svijeta? Očito. Žele manipulirati našom percepcijom.
To bi bilo kao da potres u Zagrebu nije bio na naslovnicama naših novina. Za mene je strašno da spaljena pošta i policijska postaja u Minneapolisu nije vijest za naslovnice! Da porušen grad nije za naslovnice i duplerice svih vodećih dnevnih i tjednih izdanja u Anglosferi, a posljedično i kod nas!
Uzmite samo “Jutarnji” i “Večernji” kod nas: kad bih bio prosječni čitatelj a ne novinar i analitičar i kad bih konzumirao vijesti samo iz tih novina, tu i tamo s Facebook objava, onda bi moja slika svijeta bila dijametralno suprotna od onoga što pronalazim sam u alternativnim medijskim i internetskim izvorima, prateći razne medije, i kontrolirane, i one rijetke nekontrolirane ali izvan glavne matice.
Slika događanja, mozaik istine koji treba slagati kao veliki puzzle, dobije sasvim drukčije konture negoli, recimo, u ljigavom “Jutarnjem”, i diletantskoj pseudoanalitici koja je jednostrana, stereotipna i bez ikakve strasti za istraživanjem činjenica i istine.
Tako je za te i slične novine do prije šest, sedam godina ruski predsjednik Putin bio “čudovište” koje ugrožava svijet, Orban je i dan danas vodeći “diktator”, Assad je bio strahota, a Trump – redikul kojemu su se rugali, i kojega sada prikazuju kao opasnog tipa. Dakle, američkog predsjednika kojeg je služba sigurnosti morala skloniti u bunker kao da je počeo rat! I dok nariču nad prosvjednicima koji su zasuzili od suzavca pred Bijelom kućom, ne pitaju se je li Bijela kuća bila napadnuta, je li ugrožen američki poredak i nacionalna sigurnost!?
Hej, u kakvu nas to virtualnu stvarnost guraju?
Ako ne budete logično i zdravorazumski preispitivali stvari, prodat će vam “muda za bubrege”. I jednoga dana bit će kasno.

Zoran Vukman/facebook

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

U tijeku akcija Inicijative roditelja Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci

Poštovani, danas počinje akcija potpisivanja izjava o odgovornosti, koju su pokrenuli roditelji okupljeni oko Inicijative …