Četvrtak , siječanj 17. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Žrtva silovanja u logoru Omarska: ‘Da se Čoviću i Vechiju dogodilo što i Hrvatima iz ‘Republike Srpske’ sigurno ne bi išli s Dodikom slaviti’

Žrtva silovanja u logoru Omarska: ‘Da se Čoviću i Vechiju dogodilo što i Hrvatima iz ‘Republike Srpske’ sigurno ne bi išli s Dodikom slaviti’

“Preživjela sam logor Omarska: imam desnu stranu rebara sasvim polomljenu. Predsjednik HDZ Prijedora i potpredsjednik i još mnogo Hrvata pobijeni su u logoru Omarska” – rekla je za Narod.hr Jadranka Cigelj, predsjednica udruge Žene iz Domovinskog rata, koja je u vrijeme Domovinskog rata preživjela najstrašnija mučenja i silovanja u logoru Omarska, na području tzv. Republike Srpske.

Komentirala je tako činjenicu da je na ovogodišnjoj proslavi “Dana Republike Srpske” prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH i nekadašnji predstavnik Hrvata u BiH Dragan Čović i veleposlanik RH u BiH Ivan del Vechio.

“Da se gospodinu Čoviću dogodilo ono što se dogodilo Hrvatima iz “Republike Srpske” možda tada ne bi išao s gospodinom Dodikom jesti i piti i slaviti njihovu pobjedu.” – kaže gđa Cigelj.

Koncentracijski logor Omarska tek je jedan od brojnih logora na području tzv. Republike Srpske u kojem je tijekom agresije na Hrvatsku i BiH mučeno i silovano hrvatsko i bošnjačko stanovništvo. Spomenimo još Manjaču o kojoj smo već pisali ovdje i ovdjeTrnopolje, KeratermLukuBatković.

Jadranka Cigelj u logoru Omarska provela je više od 50 dana, a o paklu mučenja i silovanja koje je prošla, progovorila je u svojoj knjizi “Apartman 102”.

Na pitanje kako je izgledao njezin oporavak nakon povratka iz logora, gđa Cigelj odgovara:

“Čvrsta sam osoba. Morala sam se boriti za egzistenciju, ali sam uspjela mnogo toga učiniti za Hrvatsku i za sebe.”

Iako su neki od počinitelja zločina u Omarskoj danas osuđeni, gđa Cigelj ističe:

“Odgovarali su, ali su dobili relativno male kazne. No to mi nije čudno. Sada, kad sagledam sve što se događa i ovo hodočašće po Republici Srpskoj od strane, na žalost, predstavnika hrvatskog naroda i iz Hrvatske i iz BiH, ta činjenica me ne čudi.”

Podsjetimo, na neustavnoj proslavi tzv. “Dana Republike Srpske” u utorak ponovno su se mogle čuti poruke koje veličaju velikosrpsku ideju, a, među ostalim, uručeno je entitetsko odličje nekadašnjem zapovijedniku JNA Stanku Lisici, u Hrvatskom osuđenom zbog zločina na području Šibenika 1991.

Izvor: narod.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Za velike tragedije ili lopovluke ne objavljuju ni imena, a kamoli da ih odmah vode u lisicama

Hrvatski radnici su „zadnja rupa na svirali“! (Svaka čast izuzecima). O njima se pretežno vodi …