Petak , kolovoz 14. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Županijama napokon dolazi 200 milijuna maraka, kriterij raspodjele popis stanovništva iz 2013.

Županijama napokon dolazi 200 milijuna maraka, kriterij raspodjele popis stanovništva iz 2013.

Vlada Federacije napokon je donijela odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih proračunom FBiH za 2020. Federalnom ministarstvu financija na poziciji tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima.

Konkretno, riječ je o sredstvima RFI aranžmana s MMF-om, u iznosu od 200 milijuna maraka na ime dodjele financijske pomoći proračunima kantona u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19. Kriteriji za raspodjelu ovih sredstava kantonima su broj stanovnika prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH iz 2013. godine, uz primjenu pondera dva za Posavsku i Bosansko-podrinjsku županiju.

Pomoć nižim razinama

– Donesena je i odluka kojom su utvrđeni kriteriji raspodjele sredstava ovogodišnjeg proračuna FBiH iz tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima – kantoni i općine, u iznosu od 30 milijuna maraka.  Od ovog iznosa, 10 milijuna maraka će biti dodijeljeno na načelu solidarnosti svim gradovima i općinama u jednakom iznosu od 125 tisuća maraka, na ime financijske pomoći proračunu u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19. Daljnjih 20 milijuna maraka bit će dodijeljeno gradovima i općinama za sufinanciranje projekata, zahtjeva i inicijativa, a na temelju javnog poziva, stoji u priopćenju.  Projekti, zahtjevi i inicijative odnose se na cestovnu infrastrukturu (ceste, mostovi, potporni i zaštitni zidovi, kružni tokovi, parkirališta, pješačke i biciklističke staze, sanacija klizišta i sprečavanje erozije), zatim na komunalnu infrastrukturu (vodovod i kanalizacija, javna rasvjeta, energetske i komunikacijske mreže, plinske i niskonaponske mreže), objekte obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera (predškolski objekti, školski objekti, dječja igrališta i igraonice, školsko-sportske dvorane i igrališta), te na ostale objekte od značaja za jedinice lokalne samouprave (domovi kulture, društveni domovi, knjižnice, zdravstveni objekti, muzeji i slični objekti društvene namjene, povećanje energetske efikasnosti objekata, fasade, zamjena otvora i krovova, sustavi grijanja i hlađenja).

Kadrovska rješenja

Na jučerašnjoj sjednici donijeto je i niz kadrovskih odluka a zanimljivo je kako se na neke od čelnih funkcija u javnim poduzećima stavljaju DF-ovi prijedlozi.

Naime, kako još uvijek nema nove Vlade FBiH DF, koji je koalicijski partner SDA i SBB-a, nije dobio svoj dio ‘kolača’, ali čini se kako u izvršnu federalnu vlast ulaze na ‘mala vrata’. Tako je zbog isteka mandata, Vlada FBiH dala suglasnost za razrješenje dužnosti članova Uprave JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo i prethodnu suglasnost Nadzornom odboru ovog javnog poduzeća za imenovanje vršitelja dužnosti članova Uprave, na razdoblje do dvanaest mjeseci odnosno do okončanja natječajne procedure i to za Alana Bajića za direktora, Elvedina Begića za izvršnog direktora za promet i usluge u zračnom prometu i Samre Pehilj za izvršnu direktoricu za razvoj zračne luke.

Bajić je bio prijedlog DF-a. Uz to, Vlada je dala prethodne suglasnosti Nadzornom odboru JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za razrješenje vršioca dužnosti člana Uprave društva zbog isteka mandata i imenovanje Ešefa Džafića za vršitelja dužnosti izvršnog direktora za projektiranje i građenje, do okončanja natječajne procedure, a najduže na dvanaest mjeseci, počevši od dana stupanja na snagu odluke.

I Džafić je na ovu poziciju imenovan kao prijedlog DF-a.Vlada FBiH dala je prethodne suglasnosti za razrješenje dužnosti predsjednika i članova Nadzornog odbora JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, zbog isteka mandata, kao i za imenovanje vršitelja ovih dužnosti: Dobroslav Galić (v.d. predsjednik), Bilal Tulumović, Ante Vrdoljak, Ibrahim Badžak i Zlatan Lovrić (v.d. članovi).

Oni su imenovani do okončanja natječajne procedure, a najduže do tri mjeseca. Vlada FBiH je dala prethodne suglasnosti Nadzornom odboru Sarajevo putevi d.d. Sarajevo za imenovanje Nataše Fazlić za vršitelja dužnosti direktora Uprave društva, do okončanja natječajne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci.

Dana je i prethodna suglasnost za razrješenje dužnosti predsjednika i članova Nadzornog odbora JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, zbog isteka mandata. Istovremeno je data prethodna suglasnost za imenovanje vršitelja ovih dužnosti, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca, i to Anela Kljake (v.d. predsjednik), Sulejmana Bečirevića, Željka Petrovića, Daliborke Marić, i Mustafe Abdulahovića (v.d. članovi). Jučer je doneseno i Rješenje o razrješenju Nadzornog odbora Lutrije BiH, zbog isteka mandata. Imenovani su i vršitelji dužnosti članova ovog nadzornog odbora, do okončanja natječajne procedure, a najduže do tri mjeseca, u sastavu Miroslav Ćorić (v.d. predsjednik), Edita Rokša, Kemal Džabija, Saša Grabovac i Azira Lapandić (v.d. članovi).

Pomoć zračnim lukama

Federalna vlada donijela je četiri odluke o usvajanju programa utroška dijela sredstava namijenjenih unapređenju zračnog prometa FBiH, utvrđenih proračunom FBiH za 2020. Federalnom ministarstvu prometa i veza. Danas usvojenim programom utroška sredstava Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija predviđeno je subvencioniranje JP Zračna luka Mostar u iznosu od 930 tisuća maraka, a ova sredstva će biti utrošena za materijalne i troškove uposlenih, provođenje epidemioloških preporuka s ciljem zaštite djelatnika i putnika od pandemije, naknade za provođenje stručnog nadzora operatera zračnih luka i odobravanje projekata od regulatora, troškove stručnoga osposobljavanja uposlenika i drugo.

Isti iznos bit će doznačen i JP Aerodrom Tuzla za nabavku sirovina i materijala, sitnog inventara i HTZ opreme, energenata, troškove osiguranja, naknadu za korištenje sustava za prihvat i otpremu zrakoplova, putnika i prtljaga i drugo. Za subvencioniranje dijela tekućih troškova poslovanja JP Međunarodni aerodrom Sarajevo odobreno je 700 tisuća maraka, a za JP Aerodrom Bihać 300 tisuća maraka.

U Federaciji 11. srpnja Dan žalosti

Vlada FBiH donijela je Odluku o proglašenju 11. srpnja 2020., dana sjećanja na genocid u Srebrenici, Danom žalosti u FBiH. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija FBiH. Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u FBiH. Medijske kuće na teritoriji FBiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti. Kako je navedeno u obrazloženju odluke, tijekom proteklog rata na teritoriji cijele BiH počinjeni su brojni zločini i dogodile se tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici. Danom žalosti izražava se sućut i suosjećanje s obiteljima žrtava genocida u Srebrenici, te sjećanje na ovaj tragični događaj.

dnevni.ba

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Rusija cjepivom protiv korone dokazala da su vaxeri najveći antivakseri!

Sve ove dane korone slušamo žestoke napade od korumpiranih političara, doktora i znanstvenika prema svima …