Srijeda , siječanj 20. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Kolumne / Akademik Pečarić: ŠKORO ILI VUČIĆEVSKA HRVATSKA

Akademik Pečarić: ŠKORO ILI VUČIĆEVSKA HRVATSKA

Vidim da su i na portalu HKV.a shvatili moju tvrdnju kako su ovi izbori zapravo dvoboj između Plenkovića i Škore pa njihov komentar objavljen 10. prosinca 2019. ima nadnaslov:

Svođenjem predsjedničke kampanje na izbor Plenković ili Škoro umanjuju se šanse KGK

https://www.hkv.hr/vijesti/politika/33169-svodenjem-predsjednicke-kampanje-na-izbor-plenkovic-ili-skoro-umanjuju-se-sanse-kgk.html

Zanimljivo je obrazloženje:

„Štoviše, stječe se dojam u javnosti kako njezinu kampanju sve više preuzima premijer Andrej Plenković, te se sve više i više čini kao da će birači na predstojećim predsjedničkim izborima morati birati između njega i Miroslava Škore. Ovaj razvoj situacije veoma je rizičan za šanse aktualne predsjednice jer se zna kako popularnost Andreja Plenkovića među glasačima i simpatizerima HDZ-a nije na visokoj razini, a ona upravo računa na te glasove.

Također, ovaj razvoj situacije dodatno je porazan za šanse aktualne predsjednice budući da se predsjednika Republike bira na temelju osobnosti. Ako se sva osobnost Kolinde Grabar-Kitarović nastavi svoditi na Andreja Plenkovića ili Milana Bandića, moglo bi se dogoditi da onda predsjednica ne uđe u 2. krug izbora.

Kada se govori o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, postoje i neke pouke iz prošlosti, poput velikog broja kandidata proisteklih iz HDZ-a što je osiguralo izbor Ive Josipovića. Drugi primjer tiče se 2. mandata Stjepana Mesića. Naime, danas su dostupni transkripti koji nedvosmisleno upućuju na dogovor koji je on imao s vrhom HDZ-a da će ta stranka postaviti slabog kandidata koji će osigurati njegovu pobjedu. Zato s predsjedničkim izborima u Hrvatskoj treba biti posebno oprezan, jer stvari ne moraju biti onakvima kako ih se vidi u javnosti.“

Ne kažu ono o čemu sam i u Bujici govorio o tom dvoboju, ali nas podsjećaju na izbore kada su se dogovorili s Mesićem da mu protukandidatkinja bude Kosorica.

Podsjećaju  nas i na te izbore što su tada pokrali tadašnjeg protukandidata Kosorici i spriječili mu ulazak u drugi krug o čemu je u više navrata pisao poznati hrvatski novinar i publicist Vjekoslav Krsnik. U svom govoru u Lisinskom Škoro je i rekao da od Srpsko-hrvatske koalicije očekuje nešto slično.

U svakom slučaju zanimljivo je vidjeti da i oni kojima bi trebala biti draža Grabar Kitarović posredno ukazuje da Plenković, slično Sanaderu, svom pravom kandidatu Milanoviću suprostavlja slabiju protukandidatkinju. Ipak pohvalno je za Predsjednicu to što je Plenković preuzeo vođenje njene kampanje. Čovjek se valjda boji da bi ona „zabrljala“ pa ušla u drugi krug sa Škorom.

Ovih dana se pitam jesam li pogriješio kada imenom koalicije na vlasti naglašavam činjenicu da je Pupovac šef u toj koaliciji. Jesam li pogriješio i s tvrdnjom o dvoboju Škore i drugog čovjeka te koalicije?  Vidimo da se i Vučić uplašio Škorine pobjede pa je poručio Srpsko.hrvatskoj koaliciji:

Hrvati trebaju prestati govoriti da smo agresori!

ttps://narod.hr/svijet/vucic-porucuje-hrvati-trebaju-prestati-govoriti-da-smo-agresori

U prijevodu: Zaustavite Škoru svim sredstvima jer on govori o FAŠISTIČKOJ SRPSKOJ AGRESIJI NA RH:

Pa više puta sam u svojim tekstovima govorio i odao priznanje velikosrpskoj politici zato što današnja vlast u RH sprovodi Memorandum SANU 2.

Da, zar nije prava dvojba:

ŠKORO ILI VUČIĆEVSKA HRVATSKA?

 

Josip Pečarić

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: SVETO U OBIČNOM…

(Luka 2:22-40) Volim filmske klasike, iako su malo spori, ali može ih se gledati i …