Utorak , ožujak 2. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / AL NAS IMA! Registar branitelja u FBiH: 570.000!

AL NAS IMA! Registar branitelja u FBiH: 570.000!

U oružanim formacijama Armiji RBiH, MUP-u RBiH, HVO-u i MUP-a HRHB, uključujući i uposlene u vojnim bolnicama i namjenskoj industriji, tijekom agresije na BiH bilo je angažirano oko 570.000 osoba, kazao je za Faktor ministar za braniteljska pitanja FBiH Salko Bukvarević. U Armiji RBiH i MUP-u RBiH bilo je angažirano oko 390.000 pripadnika, a u HVO-u i MUP-u HRHB oko 180.000.

Ovi podatci sadržani su u Registru branitelj, kojeg je sačinilo Ministarstvo za braniteljska pitanja FBiH, ispunjavajući jednu od obveza iz Pisma namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu. Konačan Registar boraca završen je krajem januara ove godine.

– Mi smo zapravo paralelno pripremali dva registra i to Registar branitelja i Registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite i mi smo oba ova zadatka izvršili za FBiH. Što se tiče Registra branitelja, podatke smo dobili od bivšeg Ministarstva obrane FBiH, na osnovu evidencije o broju izdanih takozvanih braniteljskih certifikata. Prema tim podatcima, u Armiji RBiH i MUP-u RBiH bilo je angažirano oko 390.000 pripadnika, a u HVO-u i MUP-u HRHB oko 180.000 – kazao je Bukvarević.

Što se tiče Registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, on sadrži 95.000 imena osoba koje koriste neki od oblika socijalnih davanja za bivše branitelje, koja se isplaćuju na rzini FBiH, u skladu sa Zakonom o osnovnim pravima.

Obračun ovih naknada, koje se isplaćuju obiteljima šehida i poginulih branitelja, ratnim vojnim invalidima i dobitnicima ratnih priznanja, vrši se kroz jedinstven informacijski sustav u koji su uvezane 79 općina, deset županija i federalna razina. Konkretno, pravo na ove naknade ostvaruje 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 članova obitelji šehida i poginulih boraca, te 5.000 dobitnika ratnih priznanja.

Osim ovih naknada, pripadnici braniteljske populacije koriste i pogodnosti prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju, odnosno njih oko 34.000 iskoristilo je pravo na prijevremeno povoljnije umirovljenje.

Ovom broju treba dodati i oko 100.000 korisnika prava po osnovu Zakona o dopunskim pravima, za koje je tijekom prošle godine izdvojeno oko 50 milijuna maraka. Novac za ova prava izdvaja se iz županijskih proračuna. Dopunska prava obuhvaćaju zdravstvenu zaštitu za demobilizirane branitelje koji ne ostvaruju zdravstvenu zaštitu po nekoj drugoj osnovi, nabavku ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide, banjsko liječenje, obavljanje pripravničkog staža, te projekte zapošljavanja braniteljskih kategorija.

– Ova tri broja ne treba sabirati, jer određeni broj osoba koristi više prava istovremeno. Primjera radi, među osobama koje su iskoristile pravo na prijevremeno povoljnije umirovljenje ima ratnih vojnih invalida ili dobitnika ratnih priznanja. Zbog toga je potrebno sačiniti jedinstven Registar korisnika prava boračko-invalidske zaštite za cijelu FBiH, u kojem bi bili objedinjeni podatci i s federalne i sa županijske razine. Tek tada ćemo precizno znati koliko ima korisnika i koja sve prava koriste. Trenutno prikupljamo podatke iz županija i očekujemo da ćemo uskoro završiti i ovaj posao – dodao je Bukvarević.

Iako je Registar branitelja u potpunosti formiran, Ministarstvo još nije javno objavilo njegovu sadržaj, odnosno popis svih onih koji se vode kao branitelji.

– Kada smo završili izradu ovog Registra kontaktirali smo Agenciju za zaštitu podataka BiH. Iz ove agencije nam je priopćeno da podatke iz registra možemo objaviti tek nakon što izmijenimo odgovarajuće zakone. Zbog toga trenutno radimo na pripremi izmjena Zakona o osnovnim pravima branitelja koje će nam omogućiti javno objavljivanje podataka, kako Registra branitelja, tako i Registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite – napomenuo je Bukvarević.

Na pitanje hoće li konačno formiranje ova dva registra značiti i kraj brojnih revizija braniteljske populacije, posebno ratnih vojnih invalida.

– Proces revizije je poseban proces. On se provodi po osnovu Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz braniteljsko-invalidske zaštite. Mi smo sa 2016. pregledali oko 125.000 predmeta. Ostalo je za pregledati 19.000 predmeta svih kategorija. Prema našem planu i programu planiramo da do polovice 2017. završimo prvu fazu pregleda papirologije, da se do kraja 2017. ili najdalje do polovice 2018. završi i faza pregleda ratnih vojnih invalida na Institutu za medicinsko vještačenje i time bi stavili točku na reviziju po tom zakonu – naglasio je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, nakon što budu prikupljeni svi podatci o korisnicima braniteljsko-invalidske zaštite, te utvrde višestruki korisnici naknada, otvorit će se prostor da pravo na neku od naknada ostvare i osobe koje do sada nikada nisu koristile bilo kakvu pomoć namijenjenu braniteljskoj populaciji.

(Izvor: Faktor.ba)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Sindikat liječnika poručio sindikatima zdravstva u štrajku: Odgovorni smo za pacijente i nećemo ih ugrožavati ni zbog kakvog štrajka

“Mi smo odgovorni za pacijente, trijažu i procjenu neodgodivih pregleda i nećemo svjesno ugroziti nijednog …