Utorak , ožujak 9. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Ante Baraba: ZABLUDA – NAŠA JEDINA KONSTANTA

Ante Baraba: ZABLUDA – NAŠA JEDINA KONSTANTA

Poštovani,

Što se odnosi na odluku Predsjednika RH-e, gosp. Milanovića u svezi napuštanja odavanja pijeteta poginulima vojnoredarstvenoj akciji Gusar (Maslenica) može se samo kazati da je iskoristio svoje  ljudsko, zakonsko i ustavno pravo. No, kada je tzv. Protokol u pitanju onda imamo jednu konstantu kićenja tuđim perjem. Po meni,  iskreno smatram, da bi jedini vjerodostojan Protokol bio onaj kojeg bi organizirali branitelji sudionici, a ako njih nema njihovi potomci, a onaj državnički neka se održi u HDSaboru.

Sve ovo je loše naslijeđeno iz bivšeg sustava SFRJ-e. Jadna je logika i nauka koja je govorila ovako, prije rata nismo imali ništa, a onda je došao neprijatelj i uništio sve. To nam se opet ponavlja. Kad bi se postavilo jedno jedino pitanje, zašto se hrvatski komunisti nisu borili za državu Hrvatsku, znao bi se odgovor i na ovo.

Svi znamo što se dogodilo Hebrangu i njegovim istomišljenicima, zato je i Većeslav Holjevac marginaliziran u odnosu na nepostojeće junake NOB-a. Valja znati istinu da nikakva partijska organizacija nije osnovala ni ZAVNOH, ni AVNOJ  te da su saveznici tek 1944. prihvatili partizane za svoje partnere, sporazumom na Visu. Sam Ustaški pokret nije bio vezan za Drugi svjetski rat na ovim prostorima nego na otpor Otomanskom Carstvu. O tome su pisali mnogi pa i  Baltazar Bogišić. Nije bio vezan ni nacionalno, uostalom države s jednim nacionalnim identitetom nije bilo niti će je biti, pa su mnogi pripadnici više naroda bili u ustašama.  Jakov Milanović, pradjed našeg Predsjednika je također bio u ustašama u pukovniji Ivana Vidović, ali bio je i Kralj Petar I koji je pisao  ratni dnevnik odnosno djelovodnik (naslova na Srbskom jeziku ) Dnevne beleške jednog ustaše. U devetnaestom stoljeću su bile razne priredbe i mjuzikli u čast ustašama. Napisano je i nekoliko aranžmana za to, ja osobno imam reprint jednog šaljivog prizora prije polaska u boj kojeg je napisao Ljutovid Veseljković Tulipanski 1886. godine. Siguran sam da ima toga još, ako neka spodoba nije palila sve ono što nije pripadalo partiji.  Valja nam znati da taj UHRO  nikad nije ni osnovan. Cjeloviti prikaz dokumenata o tom pokretu iz Drugog svjetskog rata dao je  blagopokojni prof. Petar Požar, ali nitko nikada nije vidio akt o osnivanju ni zapisnik o osnivanje tog pokreta kao ni registraciju pravnog subjekta. Dalje ne treba govoriti, ako se smatramo legalistima. Pokret i pravni subjekt  su  u jednakopravnosti kao most i krastavac.

HOS u Domovinskom ratu bio je samo jedna dragovoljačka  organizirana postrojba koja je odmah pri osnivanju  Glavnog stožera HV-e stavljena pod isto zapovjedništvo kao i mnoge druge dragovoljačke postrojbe. Nije na odmet kazati, da je i Zbor narodne garde u začetku bio pod zapovjedništvom policije, da to je tako bilo. Oni koji su sudjelovali kao ratnici znadu da nije bilo boja u državi bez pripadnika HOS-a, ama baš niti jedna bitka  nije prošla bez njihovih pripadnika. Mnogi će vam kazati da su bili najbolji strijelci  (tkz. prašinari) rata koje je imala HV-a, a i kad su ostajali na malim snagama ( Dubrovnik, Škabrnja, Bosanski Brod, Kupres, Zadar, Zemunik, Vukovar, Kutina itd) nisu uzmicali nego po izdanoj zapovjedi zapovjednika postrojbe kojoj su pripadali. To je istina i to valja znati zauvijek.

Tko nije spoznao da su sve Jugoslavije stvorili Beč i London  uz kasniju podršku Parisa i Moskve, živi i dalje na teret ideološkog, a ne ekonomskog temelja društvenih odnosa.

Stvarno u realnom ekonomskom odnosu iz kojeg proizlaze svi ostali, postoji samo ekonomski rasizam, nacizam  fašizam i svi drugi oblici neprihvaćanja drugih i drugačijih, a sve u cilju suspektnosti političkog jedinstva, a u takvim okolnostima glava stoji na guzici.

Jadna je službena povijest koja je otpor stvarnim činjenicama. Ona će uvijek biti plodno tlo ideoloških sukoba, takav nam je uostalom i sam Ustav. Stradati će još generacija u neslobodi dok god pobjednik ne zaštiti poraženog i dok čovjek kao takav ne bude temelj svih propisnika, pa i samog Ustava.

Ante Baraba

U Pagliuchu, 22. siječnja 2021. godine

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Zvonimir HODAK: Za jugonostalgičarski virus još dugo neće biti izumljeno cjepivo

Umro je Đorđe Balašević. Sjajan pjesnik i skladatelj. Malo slabiji pjevač. Referentno sličan Arsenu Dediću. Osim po odnosu …