Utorak , veljača 25. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Bosna i Hercegovina želi novi aranžman sa MMF-om

Bosna i Hercegovina želi novi aranžman sa MMF-om

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi što prije usvojiti proračun za 2020. godinu i zatražiti nastavak postojećeg aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te raščistiti put za novi ugovor sa međunarodnim zajmodavcem, priopćeno je iz Vijeća.

Izjava Vijeća objavljena je u četvrtak, nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH, Andrewa Jewela.

U rujnu 2016. MMF je odobrio trogodišnji kredit od 553,3 milijuna eura (614,3 milijuna dolara) u okviru Proširenog fonda za podršku (EFF) za podršku programu ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini.

U okviru programa trebalo je izvršiti osam pregleda, ali je završen samo jedan pregled uz značajno kašnjenje i povučeno je samo 150 milijuna. Postojeći aranžman ističe u rujnu 2020. godine.

Bosanskohercegovačke vlasti izrazile su interes za novim programom, a kao prioritete u okviru tih reformi odabrale su zdravstveni sektor i poduzeća u državnom vlasništvu.

No, pregovori o novom programu sve do sada su blokirani zbog toga što BiH nije uspjela formirati novu vladu i državne institucije više od godinu dana nakon općih izbora u listopadu 2018. godine. Nova vlada na čelu sa Tegeltijom na kraju je izglasana u prosincu 2019. godine, a sada je potrebno što skorije usvojiti proračun institucija BiH za 2020. godinu kako bi saradnja sa MMF-om mogla početi.

U nedostatku redovnog prpračunskog akta, Vijeće ministara je 30. prosinca usvojilo privremeni prpračun za prvo tromjesečje 2020. za podršku državnim institucijama i osiguravanje servisiranja međunarodnih obveza zemlje.

abcportal.info

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Velika potražnja za stanovima, evo koliko je kvadrat u Mostaru, Banjoj Luci, Bihaću, Tuzli…

Iako se već dugo govori o iseljavanju stanovništva, te sve manjem broju građana u Bosni i …