Ponedjeljak , rujan 28. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Zdravlje / Čuva zdravlje i ljepotu: Mnogo je razloga da patlidžan što češće bude na vašem meniju

Čuva zdravlje i ljepotu: Mnogo je razloga da patlidžan što češće bude na vašem meniju

Patlidžan (Solanum melongena) jednogodišnja je biljka iz roda pomoćnica koja se rabi za razna jela i pite diljem svijeta. Iako ga doživljavamo i pripremamo kao povrće, patlidžan je zapravo voće. Postoji mnogo vrsta te biljke, a njihovi plodovi razlikuju se u veličini i boji – najčešći su plavoljubičasti, a ima i crvenih, zelenih, pa čak i crnih.

Pored toga što je ukusan, patlidžan obiluje korisnim materijama zbog kojih povoljno utječe na zdravlje. Ima visoku količinu vitamina, minerala i vlakana uz malo kalorija.

Šalica (oko 80 grama) sirovog patlidžana ima 20 kalorija, pet grama ugljikohidrata, tri grama vlakana, jedan gram proteina, ali i znatne količine mangana, folne kiseline, kalija te vitamina K i C. U manjim količinama sadrži niacin i magnezij.

Zahvaljujući tako impozantnom sastavu, može se pohvaliti antioksidansima koji tijelo štite od slobodnih radikala, što može smanjiti rizik od pojave bora, kroničnih bolesti srca ili raka.

Također, eksperimenti na životinjama pokazali su da se loš kolesterol povlači pod naletom ovog snažnog čistača krvnih žila, a ne treba zaboraviti ni da jača srce i smanjuje rizik od pojave srčanog udara.

Ako se uvrsti u redovnu prehranu, patlidžan može da utječe na regulaciju šećera u krvi. Za to su zaslužna vlakna koja netaknuta prolaze kroz probavni sustav čovjeka usporavajući pri tome apsorpciju šećera. Budući da u njemu nema previše kalorija, odličan je saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Zbog svega toga, poručuju stručnjaci, potrudite se da patlidžan što češće bude na vašem meniju.

Autor:Zlatko Govedić/dnevno.hr
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

NARODNI LIJEK ZA POMOĆ KOD DIJABETESA: Ovaj pripravak koristi za reguliranje razine šećera u krvi

Ako bolujete od dijabetesa, potrebno je piti lijekove na vrijeme i zdravo se hraniti. Ovaj …