Nedjelja , studeni 29. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Dan koji je promijenio lice jednog od najljepših gradova na svijetu: Pariz oplakuje uništeni Notre-Dame

Dan koji je promijenio lice jednog od najljepših gradova na svijetu: Pariz oplakuje uništeni Notre-Dame

Pariška katedrala Notre-Dame gotovo je potpuno izgorjela u katastrofalnom požaru koji je u ponedjeljak oko 18:50 sati planuo u potkrovlju crkve i nezaustavljivo se proširio na gotovo čitav krov. Vatru je gasilo 400 vatrogasaca, predsjednik Emmanuel Macron je najavio akciju prikupljanja sredstava za obnovu koja bi mogla potrajati desetljećima, a istražitelji za to vrijeme intenzivno traže krivca.

Čitav svijet je u šoku gledao kako im pred očima nestaje katedrala Notre-Dame, jedan od simbola Pariza, od koje su ostali gotovo samo zidovi.

Požar je izbio oko 18:50 u potkrovlju crkve da bi se potom proširio munjevitom brzinom na veliki dio krova. Plamen je progutao krovnu konstrukciju dužu od stotinu metara, načinjenu od drvenih greda.

Požar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci.

Svega sat vremena od izbijanja požara urušio se veliki toranj koji je bio visok 93 metra, a nedugo potom i veliki dio krova crkve.

S vatrom se tijekom večeri i noći borilo oko 400 vatrogasaca koji su je pokušavali ugasiti s 18 vatrogasnih crijeva. Neka od njih bila nosile su “mehaničke ruke” koje su ih dizale nekoliko desetaka metara iznad tla. Nadljudskim naporima uspjeli su spriječiti da se crkva koja se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a, potpuno ne uruši.

Da su u tome i uspjeli bilo je jasno nešto prije 23 sata kada je objavljeno da je konstrukcija crkve spašena kao i oba zvonika Notre-Damea.

Stižu prve donacije

Na poprište je ubrzo stigao i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je najavio da će pokrenuti međunarodnu akciju prikupljanja pomoći za obnovu Notre-Damea, a njegovom pozivu već su se počeli odazivati neka zvučna imena.

Među njima je i francuski milijarder François-Henri Pinault, prvi čovjek Kering luxury group, koji je najavio da će za obnovu katedrale Notre-Dame donirati 100 milijuna eura. Kering u vlasništvu ima luksuzne modne brendove Gucci i Yves Saint Laurent.

Tko je kriv?

Paralelno s vatrogascima svoj posao su obavljali i istražitelji. Tužiteljstvo je, naime, otvorilo istragu o „nenamjernom uništenju vatrom“. Navodno je pažnja istražitelja usmjerena na tragove slučajnog izazivanja vatre prilikom radova na obnovi krova koji su bili u punom jeku. Prema svemu sudeći vatra je planula na razini skela koje su već nekoliko mjeseci bile postavljene na krovu.

Tijekom noći su istražitelji ispitivali gotovo radnike koji su izvodili radove na krovu crkve, no rezultati njihove istrage još nisu poznati.

Iako je požar uništio praktički cijelu crkvu, riznica je, čini se, ostala sačuvana. A ona krije i neke artefakte neprocjenjive vrijednosti među kojima je najpoznatija Trnova kruna, odnosno kruna koja u sebi nosi trn s krune Isusa Krista, a neoštećena je i tunika svetoj Luja.

Prve snimke iz opožarene katedrale objavljene su kasno sinoć, a na njima se može vidjeti rupa u stropu na mjestu gdje je stajao veliki toranj. Kroz rupu se na tim slikama vidio plamen.

Stjepan Lončar, voditelj Hrvatske katoličke misije u Parizu, u sinoćnjem javljanju za Večernje vijesti Nove TV, na rubu suza je govorio da katedrala praktički više ne postoji.

Posebno je emotivan bio kada je govorio o zvonima pariških svih pariških crkava koja su se oglasila tijekom večeri. “Kad sam čuo kroz prozor da zvone zvona moje crkve ovdje u Parizu, kojom se služe Hrvati, onda je suza krenula na oko. To je značilo da katedrala polako umire. Zvona su brecala, znači da je to kraj katedrale”, rekao je Lončar.

dnevnik.hr

glasbrotnja.net

 

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Donald Trump prvi put najavio da će priznati Bidenovu pobjedu, ali pod jednim uvjetom

Donald Trump je po prvi put izjavio kako će, ukoliko Elektorski kolegij potvrdi pobjedu Joea Bidena, …