Subota , rujan 26. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Finansijska policija ušla u Aluminij

Finansijska policija ušla u Aluminij

Nakon zaključka Federalne vlade, Financijske policija Federacije BiH ušla je jutros u Aluminij kako bi izvršila uvid u ovog nekadašnjeg bh. gospodarskog giganta, kontrolu svih novčanih tokova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive novčanih sredstava do 10. lipnja 2019. godine, kada je ugašena proizvodnja, piše N1.

Kako je N1 ranije objavila, još krajem 2014. godine Tužiteljstvu HNŽ upućeno nekoliko izvješća financijske policije zbog osnovane sumnje u kaznena djela izvlačenja novca iz kombinata, no dosada niko nije reagirao.

U ladicama Tužiteljstva HNŽ već pet godina nalazi se devet izvješća o postojanju osnovane sumnje o počinjenju kaznenih djela u poduzeću Aluminij d.d. za veći broj osoba. Ovu informaciiju potvrdili su u federalnoj financijskoj policiji.

“Financijska policija je temeljem utvrđenih i prikupljenih dokaza koji se odnose na poslovanje gospodarskog društva ‘Aluminij’ d.d. Mostar Županijskom tužiteljstvu HNŽ podnijela 9 (devet) izvješća o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima kojim su tretirane utvrđene nezakonitosti 48 osoba sa prijedlogom da se identificirana imovinska korist koja je stečena počinjenjem kaznenih djela u daljem postupku oduzme”.

O kojim imenima je riječ, zbog tajnosti istrage, detalje prijave nismo mogli dobiti, no dijelovi izvješća odavno su poznati javnosti. Od primjerice enormnog novca koji se izdvajao za članove menadžmenta kombinata: Bivši direktor Mijo Brajković uspio je inkasirati preko 700.000 KM kroz nagrade, otpremnine, ugovore o konzultantskim uslugama.

Stan u Mostaru koji je otkupio za blizu 13.000 KM zamjenio je zagrebačkim u vlasništvu Aluminija, tri puta vrednijim, no procjenjen je na isti iznos. No, Brajković nije jedini, a visoka primanja su tek dio onoga što se istraživalo u kombinatu. Nepovoljni ugovori sa dobavljačima sirovina za preradu, od FEAL-a do Primorke, tu je i preprodaja struje… što se navodi u zadnjim prijavama dioničara. Jedan od štetnijih ugovora je rezanje bivše Tvornice glinice Mostar i prodaja starog željeza za koju će mali dioničari tada utvrditi “da je vrijedila 46 milijuna, a menadžent na čelu sa Ivom Bradvicom je prodao za 6 milijuna”.

Tužiteljstvo HNŽ ranije je naložilo da se tim nadzorom obuhvati cjelokupno razdoblje od posljednje kontrole Financijske policije pa do dana obavljanja nadzora, kao i da na tim poslovima angažira dovoljan broj ovlaštenih službenih osoba Financijske policije.

Također, naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabavke električne energije kao energenta te nabavke svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje.

Nadalje, naloženo je da se izvrše provjere i sačini analiza prodaje proizvoda iz proizvodnog procesa i da se posebno analiziraju poslovni odnosi s ‘velikim’ dobavljačima i povezanim društvima, kao i to da se pribavi i analizira sva poslovna dokumentacija koja može upućivati na drugo eventualno nezakonito postupanje i činjenje kaznenih djela i otkrivanja počinitelja.

Ussporedo s tom aktivnošću, Tužiteljstvo je saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih u predmetima koji su ranije formirani, kao i po prijavi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, pa su u tom smislu i upućeni pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u Tužiteljstvu, i to: Ivi Bradvici, Željku Kordiću, Nikici Ljubiću, Ružici Udovičić, Mariju Gadžiću i Draženu Pandži, te predsjednicima nadzornih odbora.

 

(Izvor: N1)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Lažu i podmeću bez odgovornosti

Kako se u nas lako i bez dokaza, ali i bez ikakve odgovornosti optužuju ljudi, …