Ponedjeljak , studeni 30. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / FOTO-VIDEO: Održana svečana akademija povodom 100. godišnjice akcije spašavanja gladne djece

FOTO-VIDEO: Održana svečana akademija povodom 100. godišnjice akcije spašavanja gladne djece

Svečana akademija u povodu 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja gladne djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te dodjela nagrada “Didak” održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Svečana akademija u povodu 100. obljetnice humanitarne akcije spašavanja gladne djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine održana je jučer u Hrvatskom narodnom kazalištu. Glavni organizator Svečane akademije održane u Zagrebu bio je Provincijalat Hercegovačke franjevačke provincije, suorganizatori akademije bili su manifestacija „Didakovi dani“, brojne ustanove i pojedinci, dok je akademija održana pod visokim pokroviteljstvom i uz nazočnost: predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Svečanoj akademiji, na kojoj je obilježena 100. obljetnica spašavanja gladne djece i poseban naglasak stavljen na ulogu fra Didaka Buntića u ovom sjajnom pothvatu, nazočili su: predsjednik Vlade  Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, brojne ministrice i ministri iz Vlade RH, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministrice i ministri BiH, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, rektorica mostarskog i rektor zagrebačkog Sveučilišta, predstavnici vjerskih zajednica te brojni uglednici iz svih sfera društvenog života RH i BiH.

Načelnik općine Čitluk Marin Radišić i predsjednik OV Čitluk Predrag Smoljan također su nazočili svečanoj akademiji u Zagrebu, kao i predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg i još nekoliko načelnika hercegovačkih općina, a Župa Sv. Blaža – Gradnići organizirala je odlazak za svoje župljane pa je svečanoj akademiji u HNK nazočilo i pedesetak župljana ove župe.

Dodijeljene nagrade Didak

Na jučerašnjoj svečanosti dodijeljene su nagrade Didak. Nagrade se dodjeljuju pojedincima, ustanovama i tvrtkama, za njihovo djelovanje u području kulture, glazbene umjetnosti, humanosti, gospodarstva, znanosti, duhovnosti, političkog djelovanja, za promicanje lika i djela fra Didaka Buntića te nagrada za životno djelo. Ovogodišnji dobitnici ove prestižne nagrade su: predsjednica Republika Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade  Republike Hrvatske Andrej Plenković, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, književnik Miro Gavran, humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“, tvrtka „Rimac automobili“ i znanstvenica prof. dr. sc. Iva Tolić.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, dobitnica nagrade za promicanje lika i djela fra Didaka Buntića u svom govoru na akademiji naglasila je kako je fra Didak Buntić, dobri hercegovački franjevac bio vizionar koji je u vrijeme strašne gladi svom narodu omogućio opstanak.

U svom govoru predsjednica Kitarović također je naglasila da su u vlaku spasa bila djeca različitih vjera i nacionalnosti te da fra Didaka smatra istinskim prosvjetiteljem zbog njegove brige za opismenjavanjem sve djece i mladih.

Čovjek koji je prije stotinu godina shvatio da je za ostanak i opstanak važan i kruh i knjiga, da je svaka mržnja prolazna, a ljubav vječna jer stvara, a ne razara, zaslužuje našu vječnu zahvalnost, a Hrvatska ostaje uz BiH i uz hrvatski narod – zaključila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Podršku hrvatskom narodu u BiH, kao i u ostalim dijelovima svijeta u kojima žive Hrvati, obećao je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je, između ostalog, rekao:

Puno puta smo naglasili da su prava Hrvata i njihova opstojnost u BiH naše strateško političko opredjeljenje. Zato ćemo se zalagati za ravnopravnost hrvatskoga naroda kao konstitutivnog naroda i ostvarivanje svih prava na cijelom području BiH.

Citluk.ba

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Koja to zemlja proganja svoje ratne junake?

Tek nakon sramne presude, odnosno spektakularnog samoubojstva časnog i uvaženog hrvatskog generala Slobodana Praljka (29.11.2017.) …