Nedjelja , rujan 27. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Grmoja otkrio pravi razlog raskida koalicije s Plenkovićem: “Smetalo ih je otvaranje komunističkih arhiva!”

Grmoja otkrio pravi razlog raskida koalicije s Plenkovićem: “Smetalo ih je otvaranje komunističkih arhiva!”

Most je predložio Zakon o otvaranju komunističkih arhiva kojeg je HDZ bio prisiljen izglasovati zbog lokalnih izbora. Uslijedio je raskid koalicije i nova Vlada s HNS-om i SDSS-om, donijela je novi zakon kojim su arhivi ponovo zatvoreni – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji politički tajnik i predsjednik Kluba zastupnika Mosta Nikola Grmoja.

“Arhivi su zatvnoreni nakon izlaska dossiera Zlatka Bagarića, u kojem se spomnjie Vladimir Šeks kao operativna veza pod kodnim imenom ‘Kolega’,” rekao je Grmoja i otkrio: “Prije glasovanja sam pitao Davora Ivu Stiera kako može glasovati za takav zakon, a on mi je odgovorio: Nikola, mora se preživjeti!”

S idejom o otvaranju komunističkih arhiva došao mu je Božo Petrov, tvrdi Grmoja: – On je meni rekao; Nikola, HDZ i ostale domoljubne stranke cijelo vrijeme pričaju o lustraciji, a ja zapravo mislim da varaju Hravstki narod, jer kad bi proveli lustraciju morali bi lustrirati sami sebe! Idemo otvoriti arhive da se konačno vidi tko je tko i da zaključimo tu priču.

“Mene je ministrica Obuljen gađala mobitelom zbog tog zakona u Ministarstvu kulture,” prisjeća se Grmoja: ”Nisam želio odustati od našeg nacrta zakona, koji je bio takav da se otvara sve u potpunosti.”

Na pitanje voditelja zašto je ministrica to učinila, Grmoja je odgovorio: – Ne znam zašto se ministrica Obuljen tako uzrujala, ali možda ima neku osobnu situaciju…

 

GRMOJA BELJAKU DAO NOVI NADIMAK: ‘ARKAN’!

 

Nikola Grmoja u Bujici je bio prilično oštar prema šefu HSS-a: – Izjava Kreše Beljaka kojom opravdava udbaške likvidacije je idiotska!

Nakon nadimka ‘Pajser’, zastupnik Mosta ponudio je još jedan za Krešu Beljaka: – Mogao bi mu se dati nadimak ‘Arkan’! Beljak opravdava likove poput Arkana, koji su za UDBA-u odrađivali posao, a onda su ga kasnije nastavili i u Domovinskom ratu, u kojem smo se borili za samostalnost.

Posebno je prokomentirao sukob sa šefom HSS-a na saborskoj sjednici u srijedu, kada ga je potjerao iz klupe: – Beljaka sam zamolio da se makne od mene. Došao je samnom raspravljati oko stavova našeg zastupnika Marka Sladoljeva…

“Hrvatska emigracija se borila za Hrvatsku državu, a netko se borio protiv ideje hrvatske države i baš zbog tog razloga likvidirao te ljude,” zaključio je Grmoja.

 

PLENKOVIĆ ŠTITI MULJAŽE NA ZRINJEVCU, JER PRIPREMA VELIKU KOALICIJU!

 

Nije štedio ni aktualnog premijera, kojemu je danas u Hrvatskom državnom saboru postavio pitanje o korupciji u MVP-u, koju je razotkrio diplomat Damir Sabljak, nakon čega je maknut: – Plenković štiti muljaže u Ministarstvu vanjskih poslova, jer priprema veliku koaliciju! Predsjedanje Europskom unijom za njega je vrh svemira, a Srbiji popušta kod ulaska.

“Sve ide u smjeru velike koalicije,” uvjeren je Grmoja i to argumentira upravo kroz slučaj Sabljak: ”Plenković je mogao poentirati tijekom predsjedničke kampanje, upravo na ovoj aferi i stati na stranu Damira Sabljaka, čovjeka koji je domoljubnih usmjerenja i državotvorni je Hrvat. Kao diplomat je želio sve najbolje za svoju zemlju i postupio je onako kako bi trebali postupiti svi građani. Kada je uočio nepravilnosti i muljaže, upozorio je svoje nadređene. Nije želio opanjkavati niti Ministarstvo vanjskih poslova u hrvatskoj javnosti, niti našu zemlju u inozemstvu, što neki drugi rade… Upozorio je nadređene, no, oni nisu reagirali. Da stvar bude gora, mogla je i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović reagirati, jer je upravo ona dugo vremena otezala s tim da Joško Paro ode na jednu vrhunsku poziciju u Bruxelles. Na kraju mu je ona dala vjerodajnice! Zamislite da naša predsjednica to nije napravila i da su ovu aferu iskoristili da pokažu na koji način se upravljalo i ponašalo za vrijeme Zorana Milanovića i Vesne Pusić. Oni to nisu napravili, odlučili su štititi te ljude i na kraju mogu samo zaključiti; ili je ovo priprema za veliku koaliciju ili su ti ljudi toliko uvezani prijateljskim i drugim odnosima da kako god se promijeni neka Vlada, oni se međusobno štite.”

Nove opcije koje nastaju ugrožavaju taj duopol HDZ-a i SDP-a, koji je donio puno lošega ovome društvu – konstarirao je Nikola Grmoja, uz napomenu: – Postoje zasluge nekih stranaka za stvaranje hrvatske države i to svatko respektira, ali nažalost, postoji previše kriminalnih afera pa Hrvatski narod s pravom traži promjere.

 

‘ANEMIČNI’, DORH I ULAZAK SRBIJE U EU…

 

Kada je premijera Plenkovića u Hrvatskom saboru prozvao za slučaj Sabljak, on mu se smijao: – To nije bio smijeh kao “lako ću ja to”. To je bio smijeh jer sam pogodio u žicu s pričom o zrinjevačkom inkubatoru! Dobro znam koje su teme gdje je Plenković na tankom ledu. I ovo je takva tema. Da su svi u hrvatskoj poput diplomata Damira Sabljaka, ovo bi bila zemlja jednakih prilika, zemlja u kojoj se cijeni rad, u kojoj se cijeni poštenje, u kojoj se cijeni profesionalizam. Nažalost, to danas nije slučaj. U Saboru sam govorio o dvije Hrvatske; o Hrvatskoj Damira Sabljaka i Hrvatskoj Plenkovića, Jandrokovića i Marije Pejčinović-Burić.

Grmoja je uvjeren da je upravo Plenković utjecao na rad DORH-a, kako bi kaznena prijava, koju je podnio Damir Sabljak bila odbačena: – Na isti dan kad sam premijeru  Plenkoviću postavio pitanje, DORH je odbacio kaznenu prijavu. Nitko me ne može uvjeriti da je to slučajno! A ono što posebno zabrinjava – do dan, danas DORH niti Sabljaku koji je podigao kaznenu prijavu, niti Antikorupcijskom vijeću Hrvatskog sabora ne da uvid o odbačaju kaznene prijave…

Zastupnik Mosta prisjetio se i saborskog nasrtaja Andreja Plenkovića: – Taj dan je bio nervozan od samoga jutra, to sam uočio i postavio Plenkoviću konkretno pitanje o tadašnjoj ministrici, a sada tajnici Vijeća Europe Mariji Pejčinović-Burić. Rekao sam da mi sigurno znamo kako će je jedna zemlja podržati, a to je Srbija, jer je Marija Pejčinović-Burić radila sve kako bi Srbija otvarala nova poglavlja i u konačnici ušla u EU. To je njega jako uznemirilo i počeo je negodovati, a zastupnik Borić je dobacivao našim zastupnicima i pitao nas što smo napravili za Hrvatsku. U našem Klubu, kad se gleda u postotku, ima možda i najviše hrvatskih branitelja u Hrvatskom saboru. Odgovorio sam mu: – Što ste ti Boriću i ‘Anemični’ napravili za Hrvatsku?! Tada je Plenković reagirao i krenuo prema meni, ali glavni poticaj nije bila izjava ‘Anemični’, nego ono što je prethodilo tome. Dakle, shvatio je da znam što sve rade po pitanju ulaska Srbije u EU, a o čemu se u hrvatskoj javnosti ne govori.

 

GRMOJA: OPOZIVA MINISTRICE DIVJAK NEĆE BITI, JER MEĐU HDZ-ovcima U SABORU NEMA HRABROSTI!

 

“Hrvatska Vlada krši vlastitu odluku koju je donijela za vrijeme Tihomira Oreškovića, kada je osnovano povjernstvo u kojem sjede Glavni državni odvjetnik, ministar vanjskih poslova, ministar pravosuđa i predstavnik Predsjednice Republike, a koje bi trebalo pratiti pristup Srbije u EU i zatvaranja određenih poglavlja,”  podsjeća Grmoja i nastavlja: “Povjerenstvo se trabalo sastajati četiri puta godišnje i točno utvrditi što Hrvatska traži od Srbije. Međutim, Srbija konstantno otvara nova poglavlja, a povjerenstvo se još od Vlade Tihomira Oreškovića nije niti jednom sastalo!”

Predsjednik Mostova parlamentarnog Kluba, osvrnuo se i na prijedlog za opoziv HNS-ove ministrice Blaženke Divjak: – Mislim da neće doći do opoziva ministrice Divjak, jer bi to značilo da bi svi oni trebali doći i glasovati za opoziv. Vrhunac njihovog bunta, koji će sada pokazati prema Plenkoviću, je da se eventualno neće pojaviti na glasovanju. Ne vidim tu hrabrosti za suprotstavljanje Andreju Plenkoviću, a ne vidim ni vjerodostojnost.

“Sjetimo se samo Marakeškog sporazuma,” podsjeća Grmoja, uz napomenu kako Most zagovara da Hrvatskoj policiji u borbi protiv ilegalnih migranata na granicama pomogne vojska: “Mi o Marakeškom sporazumu u Saboru uopće nismo raspravljali. A tko je bio Plenkovićev egzekutor? Miro Kovač! Plenković je Miru Kovača zadužio na Odboru za vanjske poslove da onemogući raspravu o Marakeškom sporazumu. Potpredsjednik Petrov je tražio da se na glasovanje stavi ta točka i da Hrvatski sabor raspravi o tom kompaktu, no, Miro Kovač se digao i prekinuo sjednicu.”

 

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

Velimir Bujanac

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Potpora životu Hrvata u Bosni i Hercegovini

Dana 23. rujna 2020 godine kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit, predsjednik Upravnog odbora …