Ponedjeljak , studeni 23. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Guardian: Britanci odbacili naručene kineske respiratore, opasni po život

Guardian: Britanci odbacili naručene kineske respiratore, opasni po život

Kineski respiratori, koje su britanski ministri nazivali vitalnima za državni zdravstveni sustav u borbi protiv korona virusa, bili su loše napravljen, nepodesni za korištenje u bolnicama i potencijalno opasni za pacijente. Navodi se kako je cijela pošiljka od 250 respiratora mogla ugroziti živote pacijenata. objavio je Guardian.

Svih 250 uređaja u kontigentu koji je stigao iz Kine 4. travnja imalo je takve ozbiljne probleme da se nisu mogli koristiti i odbačeni su, nastavlja britanski list.

Liječnici u bolnicama u West Midlandsu, koji su se susreli sa navedenim respiratorima, bili su toliko zabrinuti da su pisali ministru zdravstva Mattu Hancocku i upozorili ga da bi ovi uređaji mogli biti smrtonosni za pacijente.

„Vjerujemo kako bi oni, ako bi bili korišteni, mogli naštetiti pacijentu, čak i ubiti ga. Nadamo se da će ti respiratori biti povučeni i zamijenjeni boljima kako bi se pružila bolja intenzivna njega pacijentima“, napisali su.

Brojne poteškoće

Liječnici su upozorili Ministarstvo zdravstva i socijalne njege da je količina kisika u uređajima bila „promjenjiva i nepouzdana“, kako je njihova kvaliteta bila „osnovna“, kako je veza s bazom kisika imala oznaku „nepodesno za EU“, te kako je bilo jako puno problema s čišćenjem zbog korištenih materijala.

Riječ je o respiratorima ‘Shangrila 510’ kineske tvrtke Beijing Aeonmed, većeg proizvođača respiratora u Kini, navodi Guardian, te dodaje kako su liječnici naveli da su oni napravljeni za korištenje u ambulantama, a ne u bolnicama.

Na dan kad su došli, iz Vlade su zahvalili Kini za slanje uređaja, da bi kasnije bolnice, kada su dobile respiratore, prijavile da neki od njih nisu uspjeli pokrenuti iako su danima radili na njima.

„Svi respiratori ne rade, nijedan. Nisu imali prave centre za kisik i cijevi nisu odgovarale. Sve su ih bolnice pokušale  koristiti, ali nisu uspjele. Tada smo bili jako zabrinuti jer smo mislili da će bolnice biti prepune pacijenata kojima trebaju respiratori, Srećom, ispostavilo se da nije tako“, naveo je jedan od visokopozicioniranih dužnosnika bolnica.

(Izvor: Agencije)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Reakcija Inicijative roditelja na priopćenje za javnost Županijskog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNŽ-a

Nedavno su završeni lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Kako su neki sumnjali, vladajući imaju …