Subota , srpanj 11. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / HNŽ: Ništa od novca za ‘korona zakon’!

HNŽ: Ništa od novca za ‘korona zakon’!

Hrvatski zastupnici napustili su zasjedanje jer, kako su naveli, nisu željeli raditi pod ucjenama, nakon što je Klub Bošnjaka posegao za vitalnim nacionalnim interesom na Zakon o dopunama zakona o izvršenju proračuna HNŽ-a za 2020.godinu.

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije, na kojoj je trebao biti usvojen rebalans proračuna i Zakon o izvršenju proračuna, prekinuta je. Hrvatski zastupnici napustili su zajedanje jer, kako su naveli, nisu željeli raditi pod ucjenama, nakon što je Klub Bošnjaka posegao za vitalnim nacionalnim interesom na Zakon o dopunama zakona o izvršenju proračuna HNŽ-a za 2020.godinu.

Tome je prethodilo više pauza, te međusobnih optužbi na relaciji HDZ- SDA zbog neusvajanja Zakona o dopunama zakona o izvršenju proračuna HNŽ-a na Vladi HNŽ-a. Vlada je tijekom zasjedanja Skupštine uspjela usvojiti navedeni zakon, no ”zakuhalo” je kada su hrvatski zastupnici uložili više amandmana na isti koji, po ocjeni bošnjačkih zastupnika razvlašćuju ministar financija HNŽ-a.

Treba napomenuti kako bez usvajanja rebalans i Zakona o izvršenju nema ni provođenja tzv. Korona zakona koji je usvojen na prošlom zajedanju Skupštine.

Razvlašćivanje ministar

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago izjavio je nakon prekida sjednice da mu nije jasno zbog čega se dogodio ovakav rasplet situacije, s obzirom na to da su, naveo je, na Kolegiju utvrdili prijedlog dnevnog reda. Istina, kazao je, Vlada nije bila pripremila prijedlog zakona o dopunama zakona o izvršenju proračuna HNŽ-a za 2020.godinu te se sačekalo da to Vlada i utvrdi.

”Imajući u vidu ranija negativna iskustva, kada je zakon o izvršenju proračuna donošen u prosincu prošle godine,Klub Bošnjaka je jednoglasno odlučio da se taj zakon glasa  po principu vitalnog nacionalnog interesa. Također, to smo uradili, imajući u vidu  da se na sjednici Vlade  pokušalo u taj zakon, s dva člana, unijeti, čak, osam  amandmana, koji se ne odnose na to, nego na sasvim druge zakone. Nije mi jasno zašto su kolege iz Kluba Hrvata odlučili napustiti sjednicu, jer smo mogli kroz raspravu utvrditi o čemu se tu radi. Evo, možda je ovo doprinos Skuptšine HNŽ-a da predsjednikFederacije, gospodin Marinko Čavara, napokon,uputi  prijedlog za popunu Ustavnog suda kako bi se  ovakkve stvari mogle riještii”, rekao je Špago.

Špago je na pitanje o kakvim je amandmanima riječ, pojasnio da je ministar Donko Jović  na sjednici Vlade HNŽ-a predložio da se u Zakon o izvršenju proračuna ubace članovi prema kojim je, kazao je, sve ono što je federalnim zakonom o proračunima definirano da radi ministar finansija prebacujena  Vladu.

Čudna situacija

Dopredsjedavajući SkupštineTomislav Martinović izjavio je kako se dogodila vrlo čudna situacija da se dva sata čekalo da se dostavi Zakona o dopunama zakona o izvršenju proračuna HNŽ-a za 2020.godinu.

”To je tehnički propis koji je pratio rebalans proračuna, a čiji je predlagatelj ministar finansija, pa kada je je Vlada usvojila taj zakon i dostavila nam ga, a riječ je o dva članka, dvije izmjene koje se tiču stabilizacijskog fonda predviđenog u tzv. korona- zakonu i kad smo rekli da nastavljamo rad, suočili smo se sa sljedećom nepredviđenom situacijom, vrlo čudnom da je Klub Bošnjaka zatražio da se o tom zakonu glasuje po pravu vitalnog nacionalnog interesa. To do sada nismo imali, a sada je najčudnije, kada to analiziramo da su bošnjački zastupnici prema svom bošnjačkom ministru izrazili rezervu”, ustvrdio je Martinović.

Naglasio je da je Klub hrvatskih izaslanika odlučio da neće na ovakav neozbiljan način raditi i da ovu situaciju treba uozbiljiti.

Aner Žuljević iz SDP-a je kazao kako je očigledno da se virus gluposti kada je riječ o raspodjeli novca MMF-a spustio na HNŽ.

”Oni su se  odlučili poigrati sa sudbinom gospodarstvenika i građana koji čekaju pomoć.  Ovo je igrokaz SDA-HDZ koji je završio velikim ništa i za gospodarstvo i za građane  i mi ih molimo da se uozbilje. Mi trebamo ozbiljne političare, a oni su godinama živjeli na teret građana i sad je vrijeme da im svojom odgovornošću vrate kroz brze odluke, bez sukoba i s jednostavnim planovima”, naveo je Žuljević.

Rebalans proračuna

Na dnevnom redu sjednice Skupštine jučer je bio rebalans proračuna HNŽ-a za 2020. godinu u iznosu od 249,3 milijuna KM i koji je u odnosu na aktuelni veći za skoro 10 milijna KM.  Kako je kazao ministar financija HNŽ-a Adnan Faladžić izradi ovog finansijskog dokumenta pristupilo se zbog situacije s koronavirusom, odnosno, činjenice da je došlo do značajnog smanjenja prihoda od 20-tak miliona maraka i to na tri najvažnije pozicije, a to su prihodi od PDV-a, prihodi od poreza na dobit i prihodi od poreza na dohodak. Uštede su, naveo je, na pozicijama plaća i naknada te materijalnih troškova koji su umanjeni za tri milijuna KM, zatim tekućih transfera za 1,2 miliujuna KM te nabavku opreme u ministarstvima za 700.000 KM. Posebno je podvukao to da se uštede ne odnose na isplatu pravosnažnih sudskih presuda na što su reagirali iz Sindikata policije HNŽ-a.

Pehar: Zastupnici SDA zaustavljaju sve planirane aktivnosti, ucjenama se ne stiže do cilja

Zastupnica HDZ-a BiH Andrea Pehar kazala je kako je ‘nedopustivo u ovom trenutku, koji je izuzetno složen i težak, a osobito za naše gospodarstvenike, zbog povrijeđenog ega bilo kojeg pojedinca, makar on bio i ministar financija, dovoditi u pitanje rad Vlade ili Skupštine’.

-U trenutku kada građani od nas očekuju da konkretnim mjerama gospodarstvu pomognemo očuvati radna mjesta, zbog samo njima znanih razloga zastupnici SDA se pozivaju na Vitalni nacionalni interes i na takav način zaustavljaju sve planirane aktivnosti, pa i one koje smo predvidjeli nedavno usvojenim Korona Zakonom. Klub predstavnika hrvatskog naroda u Skupštini HNŽ-a nije nikada, pa neće ni sada pristati `na ucjene i uvjetovanje.` Iskazujemo našu spremnost da i dalje dijalogom i međusobnim uvažavanjem kao partneri koji imaju odgovornost za ovu županiju dođemo do, za sve građane najboljih rješenja, ali na uvjetovanja nikada nećemo pristati. Ucjenama se ne stiže do cilja. No pasaran..!!!, kazala je Pehar.

dnevni.ba

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Proglašena nova najmoćnija putovnica na svijetu: Hrvatska na visokom 19. mjestu, BiH značajno slabija

Japanska putovnica omogućava pristup najvećem broju svjetskih odredišta bez vize, pokazuje indeks putovnica koji je objavila …