Utorak , prosinac 1. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Svijet / Hoće li Hrvatica postati predsjednica Čilea? Kažu da ima šanse!

Hoće li Hrvatica postati predsjednica Čilea? Kažu da ima šanse!

U parlament je već birana dva puta kao članica Demokršćanske stranke, a 19. studenog kad se održavaju parlamentarni i lokalni izbori ima šanse da postane nova predsjednica.

Čileanska političarka hrvatskog podrijetla, ugledna odvjetnica Carolina Nevenka Goić Borojević (45) mogla bi postati sljedeća predsjednica Čilea, piše 24sata.

U parlament je već birana dva puta kao članica Demokršćanske stranke, a 19. studenog kad se održavaju parlamentarni i lokalni izbori ima šanse da postane nova predsjednica.

Carolina Nevenka Goić Borojević rođena je 1972. godine u Puerto Natalesu u obitelji Pedra Goića Karmelića i Mary Borojević Jutronić koji pripadaju drugoj generaciji iseljenika u Čileu. Nećakinja je Alejandra Goića, biskupa i potpredsjednika biskupske konferencije Čilea.  U ovoj zemlji postoji  velika iseljenička hrvatska zajednica koja ima značajnu ulogu u gospodarskom, društvenom i političkom životu.

WIkimedia Common

Sudeći po anketama najbolje stoje bivši predsjednik Sebastian Pinera (68), Alejandro Guillier, sociolog i bivši novinar, ali i Carolina koja bi mogla postati iznenađenja. Sadašnja predsjednica Čilea je popularna Michelle Bachelet koja predvodi kolaciju lijevog centra, a ona je u svom prvom mandatu imenovala u svoj kabinet čak dvoje ministara hrvatskih korijena, ministrica ekonomije je Ingrid Antonijević, a ministar obrazovanja Martin Žilić,  kako piše 24sata.

Autor: dnevno.hr
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Američki državni tajnik: Naravno da će biti prijenosa vlasti. Na novu vladu Donalda Trumpa

Američki državni tajnik Mike Pompeo, jedan od najvećih lojalista Donalda Trumpa, danas je postao prvi član Trumpovog kabineta …