Četvrtak , siječanj 21. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Iako je moratrij na zapošljavanja u javnom sektoru: Za godinu dana 460 novih na proračunu FBiH

Iako je moratrij na zapošljavanja u javnom sektoru: Za godinu dana 460 novih na proračunu FBiH

Umjesto najavljenog smanjenja troškova za plaće i broja zaposlenih u administraciji, Vlada Fadila Novalića u prethodnoj godini je postavila nove rekorde u obje kategorije, navodi se u analizi Istinomjera.

U svom ekspozeu, datom prije skoro dvije godine, premijer FBiH Fadil Novalić najavio je sljedeće:

“Prva mjera će biti donošenje moratorija na sva zapošljavanja u javnom sektoru. Ova mjera će biti na snazi do daljnjeg, a intencija je da se prirodnim odljevom radne snage smanji broj zaposlenih, te da se i na ovaj način umanje troškovi po osnovu plaća.”

Prema analizi Istinomjera, iako je moratorij na zapošljavanje u Federaciji BiH službeno bio na snazi i u protekloj godini, institucije koje se financiraju iz entitetskog budžeta dobile su 461 novog zaposlenika u 2016. godini. Ukupan broj zaposlenih u ovoj kategoriji tako se popeo na 7.360 i premašio čak i broj od 7.157 zaposlenih u 2011. godini. Ovo je ujedno i najveći skok u broju zaposlenih “na budžetu” zabilježen u prethodnih pet godina. Poređenja radi, u prethodnom mandatu broj zaposlenih porastao je 2011. godine za 132 osobe, a 2014. godine za skromnih 15 zaposlenika.

Podatak o broju zaposlenih i visini budžetskih rashoda za plaće i naknade u 2016. godini dostupan je u dokumentu koji je izradila Agencija za državnu službu FBiH, “Sistem državne službe u Federaciji BiH: Izazovi i perspektive”, koji je nedavno predstavljen Vladi FBiH i usvojen na njenoj 94. sjednici. Podaci o ostalim godinama preuzeti su iz revizorskih izvještaja o izvršenju budžeta FBiH.

Prema ovom dokumentu, zajedno s brojem zaposlenih, proporcionalno su porasli i troškovi njihovih plaća i naknada, u približno identičnom omjeru, blizu 7 posto. Aktualna Vlada FBiH i ovdje je uspjela nadmašiti prethodnu, jer su ostvareni troškovi, u visini od 217,5 milijuna KM za plaće i naknade budžetskih korisnika u 2016. godini, također veći nego u bilo kojoj godini prošlog mandata.

“To znači da je, u odnosu na 2015. godinu, za plaće i naknade u prošloj godini isplaćeno čak 14 milijuna KM više iz federalnog budžeta. Obećanje premijera Novalića, da će uvođenjem moratorija biti smanjen broj zaposlenih u administraciji, kao i troškovi plaća i naknada iz budžeta, u prethodnoj godini je definitivno prekršeno”, navode iz Istinomjera.

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Sindikati zdravstva u štrajku, Vlada poziva na pregovore, ostali osnivači SKB-a šute, a pacijenti čekaju na liječenje

Vlada poštuje zdravstvene djelatnike i cijeni njihovu ulogu, te je neupitno potrebno čim prije usuglasiti …