Subota , studeni 28. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Društvo / Ivan Remeta – Konačan pad Velikog Brata

Ivan Remeta – Konačan pad Velikog Brata

Posljednji čovjek u Europi je bio radni naziv za roman, te je Orwell, u pismu iz 22. 10. 1948. svom izdavaču Fredricu Warburgu, svega 8 mjeseci prije izdavanja, napisao da se dvoumi između Posljednjeg čovjeka u Europi i 1984. Warburg je predložio da se naslov promijeni i bude komercijalniji.

1984. možemo čitati i kao priručnik o funkcioniranju današnjeg “Covid-19” novog nenormalnog društva.
Orwellovo posljednje upozorenje posebno intrigira: “U svijetu neće biti drugih emocija osim – straha, bijesa i želje za podčinjavanjem. Ako želite zamislite budućnost, zamislite čizmu koja gazi ljudsko lice!
Ili prevedeno na hrvatski jezik:

Ukratko:
Kroz vlast, Veliki Brat ( sinonim za vlast koja nadzire ili nastoji u potpunosti nadzirati svoje podanike), kontrolira stanovništvu pomoću 4 ministarstva:
Ministarstvo mira; bavi se ratom i obranom.
Ministarstvo obilja; bavi se ekonomijom (racionalizacija i glad).
Ministarstvo ljubavi; održava zakon i javni poredak (mučenje i ispiranje mozga).
Ministarstvo istine; bavi se informacijama, zabavom, prosvjetom i kulturom (sotonska propaganda).
Nitko se ne sjeća početka rata, jer on traje oduvijek.
Također nitko ne zna ni protiv koga se trenutno ratuje, jer se protivnici rotiraju s vremenom.

Umjesto zaključka:
Postoji jedna lijepa priča. Osim što se spominje u raznim mitologijama, ptica feniks se spominje i u američkomu prijevodu Staroga zavjeta. Job je ovom pticom opisao svoju vlastitu nepriliku. Iako hrvatski prijevod Kršćanske sadašnjosti glasi ”U svom ću izdahnuti gnijezdu, k’o palma, bezbrojne proživjevši dane”, Nova američka Biblija u revidiranom prijevodu navodi: ”U svom ću gnijezdu ostarjeti, umnožit ću godine poput feniksa.”
Rani kršćani, od kojih su mnogi bili Grci, već su u početku u feniksu vidjeli sliku uskrsnuća. Iz tog je razloga feniks često bio naslikan u blizini kršćanskih grobova kao jedan od glavnih simbola rane Crkve.
Sveti Klement Rimski, koji je kao četvrti Papa umro krajem prvoga stoljeća pisao je o feniksu i njegovu simboličkom značaju:
Postoji ptica koja se naziva feniks. Kad se približi vrijeme njezine smrti, ona sebi načini gnijezdo od tamjana, smirne i drugih miomirisa, a kad dođe njezin čas, ona uđe u gnijezdo i umre (pa ponovno uskrsne). Zar nije divno i čudesno kako Stvoritelj svih stvari uzdiže one koji su mu ponizno služili u sigurnosti dobre vjere, kad nam već po ptici pokazuje veličinu svoje snage, kojom će ispuniti svoje obećanje?
Postoji čak i židovska tradicija koja tvrdi da je Eva svim pticama ponudila zabranjeno voće, a jedino je feniks odbio da ga pojede.

Autor: Ivan Remeta (Johnny)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Rudi Tomić: Libreto za duhovnu operu ARMAGEDON

Otkrivenje / Apokalipsa                Otkrivenje apostola Ivana obrađuje svršetak svijeta. Konačna bitka Krista i Sotone …