Subota , kolovoz 15. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Zdravlje / IZLAGANJE SUNCU ĆE VAS POSTARATI! Kreme za sunčanje ne izazivaju rak, evo zašto!

IZLAGANJE SUNCU ĆE VAS POSTARATI! Kreme za sunčanje ne izazivaju rak, evo zašto!

Posljednjih nekoliko godina medijima se šire informacije o tome kako su kreme za sunčanje kancerogene, čak i opasnije od toga da zaradite opekline od sunčanja. Međutim, istina je da će vam kreme za sunčanje spasiti život.

Dulje izlaganje UV zrakama glavni je rizik za razvoj raka kože, osobito njegova najagresivnijeg oblika, melanoma (rak na stanicama koje daju boju koži – melanocitima). UV zrake u višem dijelu spektra spadaju u tzv. ionizirajuće zračenje koje ima veliku energiju, dovoljnu da izbaci elektrone iz atoma i molekula i tako ih pretvori u ione. Takvo zračenje često oštećuje DNK. Međutim, čak i zračenja iz srednjeg i nižeg dijela UV spektra mogu djelovati destabilizirajuće na genetski materijal i kolagen. Ako dođe do oštećenja gena koji kontroliraju diobu stanica, ona može izmaknuti kontroli, što može dovesti do razvoja raka. Osobito su opasne snažne opekline od sunca u djetinjstvu.

Melanom je učestaliji kod bijelaca, osobito svijetle puti, kose i očiju. Također se češće javlja kod odraslih nego kod djece i kod žena nego kod muškaraca. Najučestaliji je u zemljama s puno sunca kao što je Australija.

Naravno, sunce nije jedini izvor UV zraka – postoje i umjetni izvori poput solarija. U svijetu posljednjih godina prilično naglo raste broj melanoma, što nije čudno jer ljudi sve više vremena provode  na otvorenom u sunčanju i kupanju. No jedan od glavnih uzroka trenda također je i uništavanje ozonskog sloja koji štiti od UV zraka.

Postoji nekoliko vrsta zraka, a osnovne koje dolaze do zemlje i utječu na našu kožu su UVA i UVB zrake.

UVA zrake predstavljaju 95% UV zraka koje dopiru do nas i javljaju se tijekom cijele godine, čak i kad je oblačno. One prolaze kroz oblake, staklo i epidermu. Za razliku od UVB zraka, bezbolne su i vrlo duboko prodiru u kožu, sve do stanica derme. Stvaraju slobodne radikale, a dugoročno gledano, mogu promijeniti stanice i uzrokuju:

  • fotostarenje ─ promjenu strukture elastičnih i kolagenih vlakana, što uzrokuje obješenost kože i gubitak čvrstoće te pojavu bora
  • netoleranciju na sunce poznatiju kao alergija (crvenilo, svrbež, ljetna svjetlosna erupcija)
  • poremećaje u pigmentaciji (trudnička maska, bubuljice)
  • razvoj raka kože

S obzirom na to da te zrake prodiru kroz našu kožu i mijenjaju naše stanice, važno ja na neki ih način odbiti. Zato su važne kreme za sunčanje koje se dijele na prirodne i kemijske. Pomislit ćete da su “prirodne” kreme zdravije. Međutim, to je pogrešno. Nisu svi kemijski spojevi štetni. Oni su posvuda oko nas. Razlika je u tome što kemijske kreme kožu štite tako da se apsorbiraju u površinski sloj kože i na taj način odbijaju zrake i mehanički, ali ne samo mehanički, nego kemijski spojevi u kremi deaktiviraju zrake pretvarajući ih u toplinu. Činjenica da nanosite “kemikaliju” na kožu ne znači da vam prijeti opasnost. Kemikalija je samo riječ koju mediji i farmaceutska industrija koriste kako bi vas preplašili. Naime, kemikalije u kremama za sunčanje ne ulaze u krv, stoga su potpuno bezopasne. Naravno, bilo bi dobro kada biste se informairali i provjerili je li proizvod koji kupujete doista siguran s obzirom na to da u moru proizvoda uvijek možete naći i one čiji cilj nije pomoć, nego zarada. Stoga, pronađite izvor informacija kojem ćete vjerovati.

S druge strane, “prirodne” ili organske kreme sastoje se od dva sastojka – titanium oksida i cinkova oksida. One štite mehanički. Kada ih nanesete na kožu, one stvaraju zaštitni sloj/film koji odbija zrake od vašeg tijela. Činjenica je jedino da ove kreme nisu baš praktične.

Mnogi stručnjaci naglašavju kako bi se od UV zraka trebalo štititi cijele godine jer izlaganje suncu stari našu kožu i može dovesti do navedenih malignih promjena.

dnevno.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

POTPUNA DETOKSIKACIJA TIJELA: Ovim napitkom brzo ćete se vratiti u formu!

Nakon karantene i ljetnog izležavanja vrijeme je da se vratite na redovnu i pravilnu prehranu, …