Ponedjeljak , studeni 23. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Kamere provjeravaju tko ne nosi zaštitne maske u Francuskoj: Javnost zabrinuta zbog sve većeg nadzora ljudi

Kamere provjeravaju tko ne nosi zaštitne maske u Francuskoj: Javnost zabrinuta zbog sve većeg nadzora ljudi

U javnosti se pojavila zabrinutost da bi ova tehnologija mogla predstavljati opasnost za privatnost građana. Valja podsjetiti da je u Kini razvijen sustav nadzornih kamera koji je u stanju identificirati osobe unatoč tome što nose medicinske maske.

U doba epidemije koronavirusa tehnološka rješenja sve više dobivaju na važnosti, a jedno od njih počinje se koristiti u Francuskoj, jednoj od najpogođenijih europskih zemalja, piše bug.hr

Tehnologija bazira se na umjetnoj inteligenciji koja provjerava nose li putnici u pariškoj podzemnoj željeznici zaštitne maske na svojim licima. Ovo softversko rješenje integrirano je u sigurnosne kamere, prvotno u manjem opsegu i manjim gradovima (na primjer u autobusima u gradu Cannesu), a sada i u Parizu gdje će proći kroz tromjesečno testno razdoblje na stanici podzemne željeznice Chatelet-Les Halles.

Iza softvera stoji tvrtka DatakaLab koja ističe kako cilj njihovog rješenja nije bilo stvoriti sustav nadzora i identifikacije putnika koji nisu propisno zaštićeni već sustav koji će generirati statičke podatke na bazi anonimnosti korisnika te kao krajnji cilj ima mogućnost predviđanja izbijanja novih epidemija koronavirusa.

U javnosti se pojavila određena zabrinutost da bi ova tehnologija mogla predstavljati opasnost za privatnost građana (valja podsjetiti da je u Kini razvijen sustav nadzornih kamera koji je u stanju identificirati osobe unatoč tome što nose medicinske maske).

Statistički podaci koji se prikupe uključuju podatak o tome koliko osoba nosi odnosno ne nosi zaštitne maske prilikom svakodnevne vožnje pariškim javnim prijevozom. Podaci se generiraju u 15-minutnim intervalima, a sustav uključuje poseban čip koji se dodaje CCTV kamerama, a služi za procesiranje videa u realnom vremenu, a snimljeni podaci se preuzimaju nakon povratka vozila u garažu.

U Francuskoj je trenutačno na snazi pravilnik kojim se nalaže obvezatno nošenje zaštitnih maski u javnom prijevozu (autobusima, podzemnoj željeznici, vlakovima i taksi prijevozu), a planirana je i kazna u iznosu od 135 eura za prekršitelje.

narod.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Reakcija Inicijative roditelja na priopćenje za javnost Županijskog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNŽ-a

Nedavno su završeni lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Kako su neki sumnjali, vladajući imaju …