Ponedjeljak , listopad 26. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Društvo / KREŠIMIR JAKUMETOVIĆ: Ljetovanje u svetištu Majke Božje Glavotočke
Samostanska crkva Svete Marije na Glavotoku odnosno svetište Majke Božje Glavotočke na otoku Krku

KREŠIMIR JAKUMETOVIĆ: Ljetovanje u svetištu Majke Božje Glavotočke

Bio sam na jednom mjestu ispunjenom mirom i tišinom, te prelijepim prirodnim krajolikom isprepletenim zelenim pašnjacima, maslinicima, smokvama i vinovom lozom u kojem svatko može pronaći svoje mjesto odvojenosti od buke i užurbanosti ovoga svijeta.

U samom dvorištu nalazi se i prekrasni vrt s raznoraznim plodovima koji tamo uspijevaju: od limuna, rajčice, kupusa, luka i svih domaćih uroda i biljaka. A čitavim posjedom dominira predivna visoka pinija koja je svoje mjesto pronašla i svoje raskošne krošnje sa svijetlozelenim iglicama raširila odmah tik mora uz prelijepe male morske uvalice i plaže kao da s njima želi zagrliti svakoga gosta.

To mjesto zove se Glavotok, a nalazi se na otoku Krku. Upravo tamo se nalazi franjevački samostan i svetište Majke Božje Glavotočke sa svojim privatnim posjedom u kojem sam tijekom svojih godišnjih odmora često boravio. Samostanska crkva Svete Marije odnosno čitavo područje svetišta Majke Božje Glavotočke odiše posebnom duhovnom atmosferom i ozračjem: od dnevnog reda koji se tamo mora poštivati, svete mise, jutarnje, večernje i osobne molitve, te ljubaznih fratara i osoblja koje nam poslužuje doručak, ručak i večeru i brine se da se svi lijepo i ugodno osjećamo. Sam samostan i svetište nalazi se odmah uz more tako da je to jedinstven doživljaj za svakoga.

Pogled na piniju iz franjevačkog samostana Svete Marije na Glavotoku

 

Onaj tko je to jednom osjetio često se vraća u taj zemaljski raj kako bi se ponovno duhovno i fizički obnovio i skupio snagu za nove životne pobjede i pothvate. Valovi koji preko noći udaraju o stijene i zidine samostana svojom umirujućom melodijom i pjesmom odaju sve ljepote i čari koje se jednostavno ne mogu opisati riječima. I što na kraju reći osim da su to bila moja nezaboravna ljetovanja ispunjena Gospinom prisutnošću koja bih svakom od srca preporučio.

Dragi čitatelju, neka ti Majka Kristova, Blažena Djevica Marija, najljepši cvijet i najsjajnija zvijezda nebeska, Majka cijeloga svijeta, Majka tvoja i moja, uvijek rasvjetljava i pokazuje pravi put, put koji vodi do Kralja i Gospodina našega Isusa Krista!

 

Za Glas Brotnja: Krešimir Jakumetović, Osijek

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Emisija Agape: Koronavirus, cijepljenje – što je istina?

Što se zbiva? Kako u ovim okolnostima pokušati živjeti normalno i bez straha? Što zahtijevaju …