Utorak , siječanj 26. 2021.
Naslovnica / Istaknuto / Mladen Pavković: Gospodo suci, nije bio sukob, već agresija!

Mladen Pavković: Gospodo suci, nije bio sukob, već agresija!

Hrvatski branitelji Željko Belina i Dejan Milić, bivši pripadnici 1. gardijske brigade Tigrovi,  pravomoćno su osuđeni na kazne zatvora zbog ubojstva tri žene 18. prosinca 1991. na novljanskom bojištu.

Suđeni su nekoliko puta, i uvijek su tvrdili da nisu krivi. Međutim, 2013. najviši sudovi u Hrvatskoj ipak su potvrdili presudu nižeg suda. Ali, tu nije kraj. Sada Republika Hrvatska traži da za taj zločin solidarno nadoknade štetu RH, odnosno da isplate obiteljima navodnih žrtava oko milijun kuna, od toga skoro  800.000 glavnice i 48 tisuća parničnih troškova.

Ovaj su zločin prema civilima, kako piše u presudi, izvršili navedenog dana u vrijeme oružanog sukoba (sic!) između regularnih oružanih snaga RH s jedne strane, te naoružanih srpskih paravojnih postrojbi i oružanih snaga  tadašnje JNA s druge strane, pa je red (dodajemo mi) da plate odštetu.

Međutim, taj se navodni zločin dogodio mjesec dana iza okupacije Vukovara i Škabrnje.

O ostalim srpskim i inim teškim zločinima nad hrvatskim civilima da i ne govorimo.

Znači, po toj presudi i na tisuće građana Hrvatske, kojima je 1991., ali i tijekom drugih ratnih godina, učinjena nepravda trebaju i moraju  uz ostalo dobiti i novčanu naknadu, ili bolje rečeno – već im je odavno trebala biti isplaćena!

Nu, nismo još čuli ni da su obitelji na stotine ubijene hrvatske djece u vrijeme Domovinskog rata primile novčanu naknadu, a još manje da je zbog toga  netko i odgovarao.

Kakva je to pravda da samo i isključivo osuđeni hrvatski branitelji moraju još i nadoknađivati štetu, a da su pripadnici zloglasne JNA, srpski i ini dragovoljci toga oslobođeni?

Također još nismo čuli da je Srbija kao agresor platila jedan eura za rušenje i paljenje pojedinih hrvatskih sela, uništenje katoličkih crkava, zatim bolnica, dječjih vrtića, škola…

Čak ni nakon toliko godina Srbi iz Srbije nisu vratili ni 90 posto onoga što su opljačkali.

Ništa još uvijek nisu dobili ni civili koji su bili odvedeni u srpske koncentracijske logore diljem Srbije.

A ako je to tako, a jeste, onda kakva je to pravda da se još osuđuje Hrvate kao žrtve i na novčane kazne?

Također je sporno što hrvatski sudovi rat u Hrvatskoj 1991. smatraju „sukobom“, umjesto – agresijom.

Mladen Pavković

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: RADIKALAN POTEZ…

Bili su ribari, ribari koji su ribarili na Galilejskom jezeru. Jezero je bilo bogato ribom …