Ponedjeljak , srpanj 13. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Mladen Pavković: Suvremene teme i novija povijest prolaze pokraj “besmrtnih“ kao voda ispod mosta
HAZU

Mladen Pavković: Suvremene teme i novija povijest prolaze pokraj “besmrtnih“ kao voda ispod mosta

U Hrvatskoj postoji samo jedna Akademija znanosti i umjetnosti. A trebalo bi ih biti  najmanje tri-četiri. Jedna bi morala postojati i za brojne hrvatske intelektualce koji žive diljem svijeta. Istina, neki su (vrlo mali, neznatni broj) uključeni i u HAZU.

Međutim, u HAZU od članova ima svega i svačega (svaka čast iznimkama). Najviše bivših partijskih funkcionara, od gospodarstva, zdravstva do školstva.

Možda njih 20 – 30 posto nikada nisu bili članovi partije ili Udbe.

Ne zovu ih bez razloga – „besmrtni“.

Čak i Josip Broz Tito i dalje se nalazi među njihovim počasnim članovima.

U Hrvatskoj se vode brojne reforme, rasprave, pa čak i one o II. svjetskom ratu, a osobito nakon njega.

Akademici o suvremenim temama i problemima manje-više šute, zabijaju glavu u pijesak, kao da se ni čitava politička scena njih ne tiče.

S druge pak strane njihove kolege u srpskoj Akademiji (SANU) navodno već pripremaju i Memorandum 3.

Akademik Josip Pečarić među članovima HAZU strši kao „bijela vrana“. Nema pitanja iz suvremen hrvatske povijesti, a da se ne čuje i njegov glas, bez obzira slažu li se s njime ili ne.

A mi bi i te kako voljeli i željeli čuti što „besmrtni“ misle o takvim političkim strankama i političarima kakvi su pupovci (sad je to recimo top-tema), što ćemo po njima dobiti ili izgubiti u Europskoj uniji, imaju li svoje mišljenje o predstojećim predsjedničkim izborima (ili ovlastima predsjednika države), zašto Srbi još uvijek ne žele ni priznati agresiju na Republiku Hrvatsku, a kamoli platiti ratnu odštetu (može li ih se na to “natjerati“), zatim kako po njima riješiti migrantsku krizu (što predlažu Hrvatskoj o tome), kad će objaviti knjigu sa životopisima svih akademika, zašto ne priređuju izložbe i tribine o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, što misle o knjigama i filmovima na tu temu, pa sve do toga kada ćemo i kako dovesti u red granice sa susjedima i recimo – što HAZU predstavlja diljem svijeta?

Dok se o ovakvim i sličnim temama od njih ništa ne čuje, u programu HAZU (čitamo) oni priređuju ovakve kongrese, tribine, izložbe…Kongres famakologije s međunarodnim sudjelovanjem, konferenciju o završnom Studyu TransCultAA projektu, i izložbu o tome, okrugli stol o Mracinskoj bolesti konja, znanstveni skup „Psihodinamika ljubavi i mržnje“, znanstveni sastanak o bolesti dojke, izložbu o Arhitektonskom fakultetu, simpozij o pristupu u dijagnostici i prevenciji demencija, komemorativni sastanak u spomen akademika Dragi Grdeniću i drugo.

Sve je to dobro i „zlatna vrijedno“, ali kad će biti neki komemorativni skup o poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima ili pak o  masovnim grobnicama iz Domovinskoga rata, ali i onima nakon II. svjetskog rata?

Pored toga, pravo je čudo da HAZU još ni danas nema u svojim redovima ni jednog (!) živog počasnog člana? Kako, zbog čega?

Mladen Pavković

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Premoćna pobjeda HDZ-a. Osvojio osam izbornih jedinica te glasove dijaspore. Restart koalicija osvojila dvije izborne jedinice

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih …