Petak , kolovoz 7. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Nitko ne zna koliko BiH ima respiratora!

Nitko ne zna koliko BiH ima respiratora!

U Bosni i Hercegovini nema službenih podataka o tome koliko naša zemlja ima respiratora, za koje namjene i kako su oni distribuirani. Od sedam instiucija, kojima su novinari državne televizije slali upite, odgovor su dobili od četiri.

Iz Fedralnog ministarstva zdravstva poručili su da smo u ožujku imali 250 respiratora, dok iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske tvrde da je do sada nabavljeno 14 respiratora, od kojih je 13 isporučeno Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i jedan bolnici u Bijeljini. Iz Federalne uprave civilne zaštite naglašavaju da te podatke ima Zavod za javno zdravstvo Federacije.

A iz Zavoda odgovaraju: ”Sve što se nabavljalo, nabavljala je Federalna uprava civilne zaštite i distribuirala, tako da mi te podatke uopće nemamo, jer nam ih nikada nisu dostavili”. BHRT navodi kako su vlasti u Hrvatskoj objavile da imaju 500 stacionarnih i 300 pokretnih respiratora, u Srbiji je više od tisuću respiratora, Sjeverna Makedonija ima ih 200, a Crna Gora 70, dok Njemačka ima 300 respiratora na milijun stanovnika.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, jedino su javnosti raspoloživi podaci Balkanske istraživačke mreže da je u proteklih pet godina 11 bolnica i kliničkih centara u našoj zemlji kupilo kroz 20 tendera respiratore u vrijednosti većoj od 3,3 milijuna maraka. Raspoloživi su i podaci, doduše nepotpuni, Centra za istraživačko novinarstvo do 21. travnja 2020 godine, koji su pokazali da BiH ima najmanje 222 respiratora. ”Zbog čega je to tajna i zašto se kriju ti podaci? Ili ih nemamo ili nema tko da ih prebroji?”, navodi BHRT.

bljesak.info

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Na današnji dan, 6. kolovoza 1995., hrvatska vojska izbila na granicu s BiH i spasila Bihać od pokolja

Na današnji dan prije 1995. Hrvatska vojska i njena elitna postrojba 1. gardijska brigada izbila …