Nedjelja , studeni 29. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Orban najavio 7 mjera za poticanje demografskog rasta: ‘Trebaju nam mađarska djeca’

Orban najavio 7 mjera za poticanje demografskog rasta: ‘Trebaju nam mađarska djeca’

Mađari su naporno radili da ostvare izvanredan gospodarski rast, rekao je u nedjelju premijer Viktor Orban u tradicionalnom obraćanju naciji i najavio niz novih povlastice za obitelji kako bi potaknuo demografski rast, a oštro je kritizirao proimigrantski nastrojenu oporbu i europske birokrate.

Broj sklopljenih brakova raste, smanjena je smrtnost dojenčadi, zaposlenost je narasla s 55 na 70 posto, rastu plaće, a više je nego udvostručena minimalna plaća, rekao je Orban i ocijenio da nakon deset godina Mađari ponovno vjeruju u budućnost.

Potaknuti demografski rast

“Sve manje i manje djece rađa se u Europi. Zapad misli da je imigracija odgovor na tu prijetnju. Svako dijete koje nedostaje žele nadomjestiti drugim koje stiže (s istoka) i tada će brojevi biti u redu”, rekao je Orban.

“Ali nama ne trebaju brojevi. Trebaju nam mađarska djeca“, rekao je i najavio program u sedam točaka za mlade obitelji.

“Ovo je odgovor Mađarske na izazove”, kazao je Orban te naveo nove mjere:

  • Žene mlađe od 40 godina koje sklope prvi brak mogu dobiti zajam od 10 milijuna forinta (36.000 eura), rekao je Orban. Trećina zajma bit će oproštena kada se rodi drugo dijete, a čitav otpisan nakon rođenja trećeg.
  • Povlašteni kredit za kupnju obiteljske kuće
  • Vlada će vratiti 1 milijun forinti hipotekarnog kredita obiteljima s dvoje ili više djece. Ova mjera je prvi put objavljena u kolovozu 2017. za obitelji s troje ili više djece, a vlada je od siječnja 2018. godine isplaćivala milijun forinti obiteljskih hipoteka za svako treće i sljedeće dijete. Mjera je proširena i na obitelji s dvoje djece.
  • Žene koje su imale i odgojile najmanje četvero djece bit će oslobođene plaćanja poreza na dohodak do kraja života.
  • Vlada će pokrenuti program subvencija za kupnju automobila za velike obitelji. Obitelji koje odgajaju najmanje troje djece imat će pravo na subvenciju od 2,5 milijuna forinti za kupnju novog automobila s najmanje sedam osoba.
  • Vlada planira stvoriti 21.000 mjesta u jaslicama u sljedeće tri godine.
  • Djedovi i bake također će imati pravo na naknadu za čuvanje djece i brinuti se o maloj djeci umjesto roditelja, prenosi voiceofeurope.

Orban je Bruxelless nazvao „tvrđavom novog internacionalizma“, a imigracija kao „instrumentom tog internacionalizma“. Rekao je da još jednom postoje sile koje žele vidjeti otvorena društva i svijet bez nacija, “izmišljati” nadnacionalnu globalnu vladu i još uvijek su kontrolirane iz inozemstva.

Jedan od najistaknutijih kritičara masovnog dolaska bliskoistočnih i azijskih migranata u Europu, Orban je rekao da će njegova vlada nastaviti održavati gospodarski rast 2 posto iznad prosjeka Europske unije idućih godina unatoč očekivanom globalnom usporavanju.

Politika i gospodarstvo duboko su povezani i ova postignuća “ne mogu se pripisati samo slijepoj sreći”, rekao je Orban hvaleći rad svoje vlade za ostvarene uspjehe.

Godine 2009. kada je njegova vlada preuzela vodstvo nakon ljevice, Mađarskoj je trebalo više od samog kriznog upravljanja, trebala joj je cjelovita obnova i novo vodstvo, rekao je Orban, kako prenosi mađarska agencija MTI.

“Za nas, nije pobjeda kada naša stranka pobijedi već kada je naša zemlja pobjednička”, citira MTI Orbana.

Kritike Bruxellesa, Sorosa, suprostavljanje migrantima

“Za Mađare to je pravi odgovor, a ne imigracija”, rekao je Orban kako prenosi Reuters..

Korak po korak, stalnim i napornim radom “iskorijenit ćemo siromaštvo”, rekao je premijer i obrušio se na mađarsku oporbu.

Oni su “šaka proimigrantskih političara koje na respiratoru održavaju George Soros i birokrati Europske unije”, rekao je.

Ponovno se javljaju snage koje žele otvorena društva i svijet bez nacija, žele “fabricirati” supranacionalnu globalnu vladu”, rekao je Orban koji redovito snažno kritizira organizaciju Otvoreno društvo američkog filantropa mađarskog podrijetla Sorosa.

Bruxellske demokrate nazvao je “utvrdom novog internacionalizma”, a imigracija je “njihov instrument internacionalizma”, piše MTI.

U zemljama u koje stižu migranti, pojavljuje se kršćansko-muslimanski svijet, a smanjuje se postotak kršćana. No mi, građani središnje Europe, imamo vlastitu budućnost”, poručio je Orban.

Izvor: narod.hr/hina/voiceofeurope.com

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Donald Trump prvi put najavio da će priznati Bidenovu pobjedu, ali pod jednim uvjetom

Donald Trump je po prvi put izjavio kako će, ukoliko Elektorski kolegij potvrdi pobjedu Joea Bidena, …