Četvrtak , siječanj 21. 2021.
Naslovnica / Istaknuto / PASTIRIĆI POSTAJU SVETI: Papa odobrio i drugo čudo potrebno za kanonizaciju pastirića iz Fatime!

PASTIRIĆI POSTAJU SVETI: Papa odobrio i drugo čudo potrebno za kanonizaciju pastirića iz Fatime!

Hoće li kanonizacija biti na 100. obljetnicu ukazanje? Sve ukazuje na to…

Papa Franjo izdao je dekret utirući put prema kanonizaciji dvije od tri fatimske vidjelice brata i sestre Francesca i Jacinte Matro. Dok službeni datum još nije objavljen od strane Vatikana, talijanski mediji sugeriraju da papa može kanonizaciju dvoje malih pastirića provesti tijekom posjeta Fatimi u povodu 100 obljetnice Marijinih ukazanja toj miloj dječici.

U četvrtak je priopčeno, nakon što se Papa susreo s kardinalom Angelom Amatom, perfektom Kongregacije kauze za svece, da je Papa odobrio i drugo čudo koje se pripisuje zagovoru dvoje pastirske djece. To je završno čudo potrebno za njihovu kanonizaciju. Za proglašenje nekog svetim  moraju biti potvrđena dva čuda, jedno za beatifikaciju, a drugo za kanonizaciju, kao opipljivi dokazi njihove blizine Bogu.

Francisco i Jacinta tako će biti ubrojeni među najmlađe svetce u povijesti Katoličke crkve.  Čudo koje je priznato da se dogodilo po zagovoru Francisa i Jacinte, događaj je koji se dogodio 2000. godine  u trenutku kada je papa Ivan Pavao II proglasio blaženim pastiriće. Kanonski proces za čuda otvorio je ispitivanje ovog čuda 2004. godine, a uključuje slučaj djeteta po imenu  Felipe Moura Marques koji je, kad je proces započeo imao svega 5 godina.

Naime, Felipe je rođen s dijabetesom tipa 1 i bolest se smatra neizlječivom. Njegova majka i baka njegovale su veliku pobožnost prema Franciscu i Jacinti, te su uzele dijete i vodile ga u marijansko svetište blizu groba malih pastirića. Dana 13. svibnja 2000. godine dok su gledale prijenos preko televizije, proglašenja pastirića blaženima koje je predvodio papa Ivan Pavao II, molile su se pastirićima da im udjeli zdravlje za malenog Filipea. Od tog dana Felipe više nikada nije morao primiti inzulin i posve je ozdravio od dijabetesa.

Ukazanje pastirićima

Naime, dana 13. svibnja, 1917. godine, Djevica Marija ukazala se pastirićima Luciji Santos (10) te Franciscu (9) i Jacinti (7) Marto u dolini Cova da Iria, u Fatimi u Portugalu.

Gospa je tada upozorila na bol u svijetu rastrganom ratovima i revolucijama, te pozvala na molitvu, pokoru i otkupljenje kako bi se spriječio rat i spasile duše od vječnog prokletstva.

Marija je djeci rekla i da često mole krunicu jer: ‘Po krunici možete zaustaviti ratove’.

Blažena Djevica Marija ukazivala se pastirićima svakog 13. u mjesecu narednih 6 mjeseci. Zatim je u nedjelju 13. listopada na tom mjestu Čudo Sunca koje se okretalo vidjelo od 30 do 100 tisuća ljudi.

U roku od dvije godine mladi Francisco je umro u dobi od 11 godina, a Jacinta je preminula godinu dana kasnije, u dobi od 10 godina. Oboje su bili žrtve španjolske pandemije gripe koja se proširila diljem svijeta nakon Prvog svjetskog rata. Iako mladi, Francisco i Jacinta do kraja su svog života bili posvećeni u intenzivnoj molitvi u zajedništvu s Kristom, a svoje patnje ponudili su Isusu kao naknadu za grijehe i spasenje duša…

Sestra Lucija

Ranije ove godine, pokrenuti su daljnji koraci za kanonizaciju sestre Lucije,  treće vidjelice i rođakinje malih pastirića. Objavljeno je kako je prikupljeno preko tisuću stranica koje dokazuju njezinu svetost. Naime, ona se nakon ukazanja ubrzo zaredila a preminula je 2005. godine u dobi od 98 godina te je prisustvovala na beatifikaciji svojih rođaka.  Tri godine nakon njene smrti papa Benedikt XVI odrekao se uobičajenog perioda čekanja od 5 godina nakon smrti, kako bi proces beatifikacije započeo, te proces kanonizacije započeo nakon samo tri godine. Biskupijska faza procesa kanonizacije zaključena je prošlog mjeseca.

dnevno.hr

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Dr. Rušinović Sunara: Onkološki su bolesnici zbog antikorona mjera u teškoj situaciji

Gošća Bujice na Z1 televiziji bila je specijalistica opće kirurgije i dragovoljka Domovinskog rata – …