Ponedjeljak , studeni 23. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Ponoćni dogovor u Bruxellesu: Odgoda Brexita do 31. listopada, Britanija mora na europske izbore

Ponoćni dogovor u Bruxellesu: Odgoda Brexita do 31. listopada, Britanija mora na europske izbore

Čelnici 27 zemalja članica dogovorili su na svom izvanrednom summitu odgodu roka za izlazak Velike Britanije do 31. listopada.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je kratko iza ponoći preko Twittera da je postignut dogovor o odgodi i da se uskoro sastaje s britanskom premijerkom Theresom May da je upozna s odlukom. Tusk u svojoj poruci ne spominje datum do kada je odgođen Brexit.
Prema više diplomatskih izvora, izlazak Velike Britanije iz EU-a odgođen je do 31. listopada.

To je druga odgoda koju Europsko vijeće odobrava. Na summitu 21. i 22. ožujka čelnici 27 zemalja odobrili su odgodu do 22. svibnja pod uvjetom da sporazum o razdruživanju bude potvrđen do 29. ožujka, prvotno predviđenog datuma za izlazak. Budući da sporazum o razdruživanju nije potvrđen, preostao je drugi datum, 12. travnja do kojeg se Velika Britanija treba izjasniti što kani dalje poduzeti s Brexitom.

Premijerka May ni nakon trećeg odbijanja u parlamentu nije odustala od sporazuma o razdruživanju koji je dogovorila s EU-om i ponovno je prošli tjedan zatražila odgodu do 30. lipnja. Nakon što je postalo jasno da ne može dobiti potrebnu većinu među zastupnicima svoje Konzervativne stranke, May je prošli tjedan odlučila pozvati oporbene laburista kako bi uz njihovu pomoć progurala sporazum o razdruživanju.

Većina zemalja bila je za dulju odgodu, do kraja ove godine ili do proljeća sljedeće, ali je Francuska bila protiv i tražila da se produljenje odobri do 30. lipnja kako je tražila premijerka May. Na kraju je pronađen kompromis do 31. listopada kada istječe mandat sadašnjoj Komisiji.

Velika Britanija će dakle morati održati europske izbore 23. svibnja. Čelnici su također dogovorili da će o Brexitu ponovno razgovarati na svom redovitom summitu u lipnju, ali ne o datumu, nego o ponašanju Velike Britanije, od koje se očekuje da kao odlazeća zemlja ne ometa funkcioniranje EU-a.

Plenković: Velika Britanija dobila dodatni rok za ratifikaciju sporazuma o povlačenju

“Na ovaj način ostvarili smo cilj da nemamo svaka dva ili tri tjedna novi summit i novih produljenja rokova”, rekao je Plenković.

Velika Britanija će, ako ne iziđe do 22. svibnja morati organizirati izbore za Europski parlament. Ako to ne napravi morat će napustiti EU 1. lipnja 2019., kaže se u zaključcima summita. O Brexitu će se ponovno razgovorati na redovitom summitu EU-a u drugoj polovici lipnja, ali ne o datumu nego će se razmotriti razvoj situacije u Velikoj Britaniji u vezi s povlačenjem iz EU-a.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je na završnoj konferenciji za novinare da će Velika Britanija u ovom dodatnom razdoblju imati vremena za razmatranje sveukupne situacije u pogledu Brexita. “To može dovesti do promjena u Političkoj deklaraciji, ali ne i u sporazumu o razdruživanju. Do kraja ovoga razdoblja, Ujedinjena Kraljevina također će imati mogućnost povlačenja članka 50 i odustati od Brexita u potpunosti”, rekao je Tusk.
Politička deklaracija je dokument koji je dogovaran paralelno sa sporazumom o razdruživanju i u kojem su dani obrisi budućih odnosa između EU-a i Velike Britanije.

Plenković kaže da je za Veliku Britaniju sada “politički malo nezgodno, da ne kažem apsurdno” organizirati izbore za Europski parlament, ali takva su pravila i ako je u trenutku izbora ona još uvijek članica onda ih mora provesti. “Također moraju biti lojalna članica sa svim pravima i obvezama dok god su članica EU-a”, kaže Plenković.

U zaključcima summita kaže se da se prima na znanje obećanje Velike Britanije “da će djelovati konstruktivno i odgovorno u produljenom razdoblju u skladu s obvezama iskrene suradnje”. To znači da se od Velike Britanije očekuje da kao odlazeće zemlje očekuje da ne opstruira funkcioniranje Unije i njezinih institucija. Ako Velika Britanija ostane u EU i nakon europskih izbora, Hrvatska će, kao i druge zemlje koje su dobile dodatni broj zastupnika u Europskom parlamentu, imati jednog zastupnika manje sve dok Velika Britanija ne napusti Uniju. Hrvatska je raspisala izbore za Europski parlaemnt za 12 zastupnika, koliko ih ima po novoj raspodjeli bez Velike Britanije. Taj 12 zastupnik ili zastupnica moći će aktivirati svoj mandat u trenutku kada Britanija napusti EU.

Izvor: narod.hr/hina

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Reakcija Inicijative roditelja na priopćenje za javnost Županijskog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNŽ-a

Nedavno su završeni lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Kako su neki sumnjali, vladajući imaju …