Utorak , siječanj 26. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Zdravlje / PROBLEM S KOJIM SE BORI SVE VIŠE MLADIH LJUDI: Kako smanjiti rizik od srčanih bolesti u doba sjedilačkog načina života?

PROBLEM S KOJIM SE BORI SVE VIŠE MLADIH LJUDI: Kako smanjiti rizik od srčanih bolesti u doba sjedilačkog načina života?

Povišena razina kolesterola u krvi često je rezultat nezdravog načina života. Pušenje, izbjegavanje bilo kakvog oblika tjelesne aktivnosti i provođenje previše vremena u zatvorenom prostoru su samo neki od razloga, zato kolesterol pogađa sve mlađe generacije.

Rizik od srčanih i krvožilnih bolesti je još veći ako uz kolesterol imate problema i s povišenom razinom šećera u krvi. Izbjegavajte prerađenu hranu i uvrstite što više svježih namirnica u prehranu.

Kolesterol sudjeluje u proizvodnji hormona i vitamina D te u probavljanju hrane. Može uzrokovati anginu i srčani udar, no nema drugih simptoma, pa je najbolje da svakih par godina napravite nalaz krvi. Postoje dobar i loš kolesterol.  

HDL je dobar kolesterol, nosi kolesterol iz tijela u jetru koja ga izbacuje iz organizma, za razliku od LDL-a ili lošeg kolesterola koji uzrokuje sužavanje krvnih žila.

U svoju prehranu uvrstite cijele žitarice, ribu poput skuše, haringe i pastrve, sve vrste grahorica, zeleno lisnato povrće kao što su blitva, špinat i kelj te bobičasto voće.

Izbjegavajte alkohol i cigarete, kao i prerađenu hranu. Keksi, kalorični kolači, slatkiši, previše životinjskih proizvoda i mesnih prerađevina se nikako ne proporučaju jesti svakodnevno, posebice za osobe koje imaju problema s povišenim kolesterolom u krvi.

dnevno.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

ZAŠTITNIK ZDRAVLJA: Kozje mlijeko ima sličnost s DNK strukturom ljudskog mlijeka

Kozje mlijeko, koje je mnogo sličnije majčinom mlijeku nego kravljem, ubraja se u najzdravije namirnice …