Utorak , siječanj 19. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Svijet / Putinova nova Rusija: „Iluzija globalizacija je gotova i jačat ćemo našu socijalnu državu“ – Peta kolona Zapada u panici

Putinova nova Rusija: „Iluzija globalizacija je gotova i jačat ćemo našu socijalnu državu“ – Peta kolona Zapada u panici

Jučer se ruski predsjednik Vladimir Putin obratio naciji. Formalno je govorio pred oba doma ruskog parlamenta, ali je poruka bila upućena cijeloj Rusiji. Tijekom govora je vlada Dmitrija Medvedeva dala ostavku, a najavljene su i ustavne promjene.

Čini se da je Vladimir Putin odabrao trenutak za provedbu revolucije odozgo, jer će biti na vlasti dovoljno dugo da nadgleda proces ustavnih promjena i provede eventualne korekcije u točkama koje budu u zastoju. Glavna poruka govora je da je doba iluzija globalizacije gotovo i da je vrijeme za povratak u normalne nacionalne države. Kozmopoliti i “univerzalisti” će zaurlati do neba kako je ovo „povratak u apsolutizam nacionalnih država iz XIX stoljeća“, posebno liberali, ali njih u Rusiji većina ionako smatra „petom kolonom Zapada“, tako da će buka trajati neko vrijeme, a onda će se sve vratiti u normalu.

Iz govora o stanju nacije, održanom pred oba doma ruskog parlamenta, treba izdvojiti nekoliko ključnih stavki, ali prije toga spomenimo kako je ruski predsjednik posebno ogorčen zbog povijesnog revizionizma u svijetu i Rusija to neće promatrati pasivno.

Istaknuo je da je Rusija dužna štititi povijesnu istinu o pobjedi u Velikom domovinskim ratom.

„Ove godine proslavit ćemo 75. godišnjicu pobjede u Velikom domovinskom ratu. Deveti svibnja u Rusiji je najveći i sveti praznik. Ponosni smo na generaciju pobjednika, sjećamo se njihovog junaštva. Naše sjećanje nije samo štovanje junačke prošlosti. Ono služi našoj budućnosti, nadahnjuje nas i jača naše jedinstvo. Dužni smo štititi istinu o pobjedi, jer u suprotnom, što ćemo reći našoj djeci ako se laži budu širile svijetom poput epidemije?“, zapitao se ruski predsjednik.

Sada možemo prijeći na ključne promjene koje čekaju Rusiju. Prva je referendum, na kojem će se odlučivati o izmjenama i dopunama ustava Rusije.

Novi ustav će dati prioritet nacionalnom pravu nad međunarodnim. To u Rusiji de facto postoji već nekoliko godina, čak uz  odgovarajuće objašnjenje Ustavnog suda, ali sada se predlaže da se to potvrdi i de jure.

Razrješenje sudaca Ustavnog i Vrhovnog suda će se provoditi od strane Vijeća Federacije na prijedlog predsjednika.

Osnovat će se ekonomski tim vlade koji će podnositi potrebne zakone Državnoj dumi. Ovaj moćni blok će u potpunosti biti pod upravom predsjednika države.

Smjena ministara ostaje predsjednička ovlast, iako bi ovo trebalo dodatno pojasniti.

Ono što zanima ruske narode je životni standard i novi ustav će utvrditi da minimalna plaća ne može biti niža od troškova života u regiji u kojoj se isplaćuje.

Strani državljani ili oni s dozvolom boravka u Rusiji neće moći biti čelnici konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, članovi Vijeća Federacije, zastupnici Državne dume, premijeri, ministri, čelnici saveznih tijela, suci i tako dalje.

Pooštreni su uvjeti za predsjedničke kandidate Ruske Federacije. Ovim će se konačno ušutkati oni koji tvrde kako Rusija “živi u skladu s kolonijalnim ustavom” i prigovori kako “cijela vlada ima strano državljanstvo”.

Općenito, ovaj dio govori kako je doba iluzija globalizacije završilo i da je vrijeme za povratak u normalne okvire nacionalne države. Kozmopoliti i “univerzalisti” će puknuti od bijesa. A liberali? Koga briga. Oni ionako predstavljaju toliki broj stanovnika Ruske Federacije da jedva osvoje nekoliko mjesta u nekim općinskim vijećima, dok na saveznoj razini ne uspijevaju postići ništa.

Što se tiče promjena u raspodjeli ovlasti među raznim granama vlasti, ovdje nam još uvijek trebaju pojašnjenja stručnjaka, posebno pravnika, kao i sve vrste javnih rasprava i drugih okruglih stolova.

POTICANJE GOSPODARSTVA

Ovdje se ide na uklanjanje gospodarskih entiteta za koje je dokazano da su djelovali po kaznenom zakonu koji definira “stvaranje organiziranih kriminalnih skupina”. Vrlo jaka poruka koja je upućena onima koji misle da je Kremlj zaboravio „kako su stekli prvu milijardu“. Kada se ovaj dio ozakoni, vidjet ćemo što će se dogoditi u ruskoj ekonomiji i što će isplivati na površinu, a prljavštine je zaista mnogo.

Proglašava se završetak reforme kontrolnih i revizorskih tijela, što znači da su ona dizajnirana i ustrojena onako kako je Putin zamislio i da od sada mogu provoditi zadaće onakva kakva jesu i s trenutnim sastavom, dok ne dođe vrijeme za smjenu generacija, naravno.

Iz saveznog proračuna će se vratiti dvije trećine sredstava poreznih olakšica za mala poduzeća, što će im biti dodatni poticaj za razvoj poslovanja. Istodobno će se jačati društvene i ekološke odgovornosti pri poslovanju.

Uvodi se porez za onečišćenje i otpad, ali samo za uvoznike.

Aktivnije će se provoditi odluke Središnje banke Rusije kako bi se gospodarstvu osigurao „dugoročno lakši novac“.

Višak sredstava Nacionalnog fonda skrbi, koji sada iznosi preko 124 milijarde dolara, usmjerit će se u ulaganja u gospodarstvo.

SOCIJALNI PROGRAMI

Produžit će se program „Majčinski kapital“ do kraja 2026. godine, naravno, uz mogućnost daljnjeg produženja. Ovaj program je zapravo oblik plaće za majke, a ne dječji doplatak u mizernom iznosu.

Majčinski kapital se dobiva odmah s prvorođenim djetetom i povećava se za dodatnih 150 000 rubalja.

Uvodi se pomoć siromašnima za djecu od 3 do 7 godina.

Uvode se i univerzalni besplatni topli obroci za učenike od 1. do 4. razreda i stvaranje ili modernizacija infrastrukture za provođenje ove mjere. Dodatna naknada za plaću nastavnika u školama od  5000 rublji će se osigurati iz saveznog proračuna.

Osigurat će se univerzalni pristup studentima brzom internetu.

Provest će se modernizacija više od tisuću umjetničkih škola u zemlji.

Dodatnih 550 milijardi rubalja će se osigurati za preuređenje bolnica i klinika u cijeloj zemlji.

Povećat će se broj mjesta u školama i sveučilištima i broj mjesta za brojna ključna područja. Liječnici, učitelji i inženjeri su prioritet, posebno u regijama. Studenti druge godine će biti priliku za promjenu smjera studija.

Nastavlja se provedba i razvoj programa „Rusija je zemlja mogućnosti“ u kojem je već sudjelovalo preko 3,5 milijuna ljudi.

Pružat će se veća podrška tradicionalnim vrijednostima, obitelji, majčinstvu, dat će se naglasak na razvoj regija, pristojan životni standard, stvaranje najpovoljnijeg okruženja za samoostvarenje svih stanovnika Rusije.

Iako je, naravno, Putin danas značajno zakomplicirao život svima, oni koji viču “Rusija nije socijalna država” sad će to puno teže moći tvrditi.

S tim u vezi imam se nameće nekoliko jednostavnih pitanja. Što je činio Vladimir Putin? Napravio je savršenu simbiozu tradicionalnih vrijednosti i lijevih socijalnih politika, čime je dokazao da ti termini nemaju značenje kao u XX stoljeću. Možda je Medvedev i zato raspustio vladu, jer ne uspijeva promišljati i donositi odluke izvan okvira zadanih ideologijama koje su vladale prije pedeset ili sto godina? To zasad ne znamo, ali ima nekih naznaka da je tako.

U socijalnom smislu, iako ti termini, kao što smo rekli, danas nemaju značenje kao u XX stoljeću, ako ovo u određenom smislu nije skretanje ulijevo, što je onda? Budući da je Europa razorila svoje socijalne države, čak i skandinavske zemlje, čini se da trenutno ne postoji zemlja na svijetu koja ima više stvarnih, a ne fiktivnih socijalnih programa za stanovništvo nego Rusija.

Ruska opozicija može negodovati samo na You Tubeu. Na društvenim mrežama je već počela histerija, a Twitter je eksplodirao od vrištanja “Putin je odlučio ostati predsjednik cijeli život”. U najavi promjene ustava mnogi su na društvenim mrežama vidjeli upravo to, a kako nisam specijalista za delirij ruske opozicije, završit ću s ovim.

U ekonomskom smislu Vladimir Putin državni kapitalizam prirodno pretvara u „socijalizam“, a sve to čini bez nevladinih udruga i donacija.

Ovo bi bio kratki rezime Putinova govora i najavljenih promjena u životima naroda Ruske Federacije. Uskoro ćemo objaviti stručniju analizu kako bi se to moglo odraziti na međunarodne odnose i veze Moskve s inozemnim partnerima, iako se već sad čini da tu neće biti većih promjena.

logicno.com

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

ZASTUPNIČKI DOM POZVAO POTPREDSJEDNIKA DA SMIJENI TRUMPA! Pence već ranije odbio tu mogućnost

U utorak je u Kongresu započela rasprava za hitno smjenjivanje predsjednika Trumpa kao posljedica napada …