Ponedjeljak , rujan 28. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / RASPUDIĆ ZAKUCAO KAO NIKAD! Jeste li primijetili? ‘Odvratni seksizam Jelene Veljače’

RASPUDIĆ ZAKUCAO KAO NIKAD! Jeste li primijetili? ‘Odvratni seksizam Jelene Veljače’

Poznati hrvatski analitičar i kolumnit Večernjeg lista Nino Raspudić ovoga se puta u svojoj britkoj analizi dotakao Jelene Veljače i njenog gostovanja u emisiji Nedjeljom u 2, a posebno ga je zasmetala njena opaska voditelju Stankoviću da je on bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći. Neke od najzanimljivih djelova prenosimo u cijelosti:

”To kopiranje američke “spike” u potpuno drukčiji kontekst je tragikomično. Nismo imali kolonije, nismo imali robove, nismo imali rasnu segregaciju američkog tipa. Ali iz nekog razloga bismo, zbog sličnog pigmenta, trebali podnositi globalno žigosanje i kaznu za grijehe stranih tlačitelja. Veljača se ne može othrvati korištenju engleskih riječi i tamo gdje imamo hrvatski izraz pa tako, između ostalog, reče kako žene “imaju pravo prijaviti abuse kad god to one hoće”. U toj emisiji bilo je i odvratnog seksizma. Od gošće prema muškom spolu. Čuli smo, između ostalog i Veljačin prijedlog specijalne varijante poreza na nekretnine, svojevrsni “ženski” porez, koji bi plaćali samo muškarci. Riječ je spolnoj diskriminaciji, štoviše nekoj vrsti spolnog fašizma u kojoj dio građana zbog posjedovanja određenih organa ima veća prava u odnosu na druge građane. Istog tjedna objavljen je podatak da žene 2019. prvi put u povijesti Hrvatske primaju u prosjeku veći iznos mirovine od muškaraca. Nesporne su nepravde iz prošlosti prema ženama i u današnjim ravnopravnim društvima. No trebaju li se one sada “rješavati” novim nepravdama na račun onih koji za njih nisu krivi”, pita se Raspudić te se osvrće i na njeno hladno etiketiranje Zadra kao ‘grada slučaja’ prilikom čega je istaknula da je to naslijeđe HDZ-ove vladavine koja je prešutno glorificirala nasilje.

”Što god mislili o toj vladavini, a osobno mislim uglavnom najgore, kako se javnost ne bi dovodila u zabunu, treba istaknuti da je po službenim statistikama hrvatski rekorder po kaznenim djelima protiv spolne slobode već godinama Istarska županija. Tko je tamo na vlasti? Ti manekeni tolerancije u pravilu su izrazito netolerantni. Osim spolne diskriminacije prema muškarcima kojima bi na osnovi spola tovarila poseban porezni teret, Veljača je pokazala i užasavajuću, u javnim medijima dosad neviđenu dobnu diskriminaciju. Kao “argument” kojim ga diskvalificira iz rasprave navela je da Slaven Letica ima 73 godine pa je nesposoban shvatiti neke stvari”, piše Raspudić prozivajući aktivisticu za spolnu, dobnu i kulturnu diskriminaciju, ali i stvaranje atmosfere straha od iznošenja bilo kakvog razmišljanja i razmatranja koje odstupa od novog pravovjerja i propituje njegove tabue.

 ”Hrvatski politički paradoks jest da je lijeva politička, kulturna i medijska scena patrijarhalnija od konzervativne. Građani Hrvatske su na zadnjim, slobodnim predsjedničkim izborima, većinski glasovali za ženu. Nisu to nikada napravili ni Francuzi ni Amerikanci. Najjača figura na našoj civilnoj sceni, koja je provela jedini referendum nametnut od građana, jest žena, Željka Markić. Blaćenje, ruganje, klevetanje nje kao žene nije problem. Jedina kreatorica i vlasnica relevantnog medija u Hrvatskoj, Laudato TV-a, jest žena, Ksenija Abramović. No za pravovjerne ni ona nije žena. Žena je samo osoba ženskog spola za koju oni kažu da je “žena”, politički ispravna i podobna, dok za ostale nema milosti, kao ni za muškarce, osim ako su provjereni “drugovi”, e onda mogu biti i zlostavljači, nije problem.”
dnevno.hr
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Veliki odaziv roditelja koji su potpisali izjavu o odgovornosti za svoje dijete

Završena je dvodnevna akcija u HNŽ-u i ZHŽ-u (23. i 24.rujna), potpisivanja izjava o odgovornosti …