Ponedjeljak , siječanj 25. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Ruske banke preuzimaju Agrokor, službena potvrda već danas?

Ruske banke preuzimaju Agrokor, službena potvrda već danas?

Stručnjaci se uglavnom slažu da kriza u Agrokoru neće završiti propašću ove tvrtke, ali isto tako se prodaja dijela vlasništva Ivice Todorića, kako bi se sanirale financijske dubioze, nameće kao jedina moguća opcija.

Agrokor je dobio financijsku injekciju i to baš od ruske državne banke, Sberbanke, u iznosu od 300 milijuna eura. To će po svemu sudeći biti dovoljno za plaćanje svih dospjelih obveza prema dobavljačima. Drugim riječima – vatrogasna mjera.

Čini se kako iza te financijske injekcije ipak stoji nešto drugo. A to je mogući dogovor s Rusima o ulasku u vlasništvo kompanije.

Naime, ruski veleposlanik u Zagrebu još je početkom veljače najavio da ‘više neće pomagati Agrokoru’, a čini se da je ovaj zaokret bio moguć jedino u slučaju da ‘Todorić poklekne’ i pristane na prodaju dijela svoje megatvrtke.

Kako sada stvari stoje, to se i dogodilo.

Slični navodi pojavili su se u Novom listu ovoga jutra.

‘Kreditori Agrokora preuzet će tu kompaniju, a Ivica Todorić izgubit će u njoj većinski udio, to je, kako se čini rješenje koje su za sadašnju situaciju smislili vodstvo Agrokora i investitori kojima ta tvrtka ukupno duguje oko 3,5 milijarde eura. Zasad su te informacije neslužbene, ali prve bi službene potvrde, može se čuti, trebale stići već danas i to od najvećeg pojedinačnog kreditora Agrokora ruske Sberbanke’, pišu riječke novine.

‘Takav dogovor značit će vjerojatno da Ivica Todorić gubi dominantnu ulogu u Agrokoru, ali investitori, uglavnom iz bankarskog sektora, nemaju interes dugoročno biti vlasnici Agrokora i time samo počinje priprema za vlasničko restrukturiranje u kojem naši sugovornici ne isključuju ni IPO, odnosno prodaju dionica putem inicijalne javne ponude.’

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Nova rezolucija EU o BiH: Problem su korupcija i izborne prijevare

Europski parlament izradio je nacrt nove rezolucije o Bosni i Hercegovini. U novoj rezoluciji BiH …