Petak , kolovoz 7. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Zdravlje / Šaka dnevno ovog voća čuva živčani sustav, čisti krv te sprječava rak

Šaka dnevno ovog voća čuva živčani sustav, čisti krv te sprječava rak

Šumske jagode jedna su od 400 dosad poznatih vrsta jagoda u svijetu. Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji od domaće jagode, treba znati da u sebi ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranjivih i ljekovitih tvari.

Beru se od svibnja do kolovoza. Izrazito su bogate vitaminom C – u toj mjeri da jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za tim vitaminom. Usto sadrže vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, željezo, kalcij, kalij, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan…

Prisustvo mangana u jagodama povoljno utječe na kompletan metabolizam, mozak, živčani sustav, krv i koštanu masu. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprječava prelazak zdravih stanica u maligne. Da bi se što bolje sačuvale hranjive i ljekovite tvari, šumske jagode treba prati samo kratko, nikako pod jakim mlazom vode i to neposredno prije jela.

Čaj od listova šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje živce. Uspješno se primjenjuje kod oboljenja maternice jer sprječava jaka krvarenja. Kod oboljenja živaca čaj od listova i od cijele biljke (korijen, list), u kombinaciji s ostalim lkekovitim biljem, jača živce i smiruje.

Zapadna medicina rabi šumske jagode za liječenje lošeg ili izgubljenog apetita, astme, slabe cirkulacije, za čišćenje krvi, bolesti mjehura, krvarenja, bolesti želudca i jetre, proljetnog umora, kašlja, hemoroida, upale usne duplje, bolesti bubrega, artritisa, gihta, reume.

Pored svega navedenog – šumska jagoda je veoma jak antioksidans i štiti organizam od slobodnih radikala koji su glavni uzroci teških oboljenja poput maligniteta.

Autor:Zlatko Govedić/dnevno.hr
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Znate li što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja? Na neke stvari ipak morate pripaziti…

Naše tijelo proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina koje su neophodne za pravilno funkcioniranje tijela, a …