Subota , veljača 27. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Schütz: “BiH je za Njemačku top prioritet”

Schütz: “BiH je za Njemačku top prioritet”

Susanne Schütz, direktorica za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, potvrdila je na svom Twitter profilu da je Christian Schmidt, kandidat te zemlje za novog visokog predstavnika u BiH, kao i da “BiH predstavlja top prioritet za Njemačku”, prenosi Radio Slobodna Europa (RSE).

Na svom Twitter nalogu Schütz je objavila i službeno priopćenje njemačkog ministarstva u kojem se navodi da je Vlada Njemačke u srijedu, 20.  siječnja, odlučila imenovati nekadašnjeg federalnog ministra i člana Bundestaga za svog kandidata za šefa OHR-a.

“Predlažući Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika za BiH, Njemačka preuzima inicijativu da se zemlja još jednom stavi na višu poziciju na međunarodnoj političkoj agendi. Savezna vlada ima veliki interes za razvoj BiH i podržava izglede da država postane članicom Europske unije”, navodi se u priopćenju.

Kabinet Bundestaga potvrdio je u srijedu, 20.  siječnja, službeno  kandidaturu Christiana Schmidta za poziciju visokog predstavnika u BiH.

Christian Schmidt je političar Krišćansko-socijalne unije (CSU) i bivši ministar poljoprivrede Njemačke. Trenutno je zastupnik u Bundestagu, angažiran na vanjskopolitičkim pitanjima.

Visoke predstavnike u BiH bira Upravni odbor Vijeća za provođenje mira u BiH (PIC), a potvrđuje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Članice Upravnog odbora su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsjedništvo Europske unije, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Trenutni visoki predstavnik u BiH je Valentin Inzko, austrijski diplomat, koji je na ovoj funkciji od 1. ožujka 2009. godine, kao diplomat koji ima najduži staž na tom mjestu u odnosu na svoje prethodnike i on je sedmi visoki predstavnik u BiH.

(Izvor: RSE)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

GENERAL GLASNOVIĆ U BUJICI: “Imamo Jugoslaviju poslije Jugoslavije, a Manolić je glavna zvijezda!“

Balašević? Tko je to?! Ja ne slušam tog krkana, slušam Toma Jonesa i electric blues …