Utorak , prosinac 1. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Svijet / Spiegel o predsjedniku Srbije: Teško opisiva melodrama

Spiegel o predsjedniku Srbije: Teško opisiva melodrama

„Menadžment korona-krize, gdje Vučić nastupa kao da je Srbija u ratu, u drugi plan gura teške probleme u zemlji“, piše njemački tjednik „Spiegel“ u tekstu o stanju u Srbiji tijekom pandemije.

Mnoge zemlje u središnjoj Europi i na Balkanu tijekom pandmeije žestoko ograničavaju slobode građana, piše tjednik Spiegel na svom portalu. „Srpski predsjednik u tome ide najdalje. Kritičari govore o kršenju Ustava i diktaturi.”

U tekstu se navodi da je koronavirus najprije zabavljao Vučića, te da se na konferenciji za novinare krajem veljače „od srca smijao” kada je jedan liječnik, misli se na pulomologa Branimira Nestorovića, virus nazvao „najsmješnijim u povijesti”, prenosi Deutsche Welle.

Spiegel piše da je potom uslijedio zaokret, da je uvedeno izvanredno stanje „mimo parlamenta” i „žestoka ograničenja osnovnih prava”, i to iako je Srbija „trenutno relativno slabo pogođena korona krizom”.

„Izanredno stanje u Srbiji zapravo može uvesti samo parlament. Ali, postoji rupa u Ustavu koja to dozvoljava i predsjedniku, ukoliko je parlament spriječen. Vučić se bio pozvao na važeću zabranu okupljanja više od 50 osoba kada je proglasio izvanredno stanje”, piše Spiegel.

„Ovo nije prvi put da se predsjednik stavlja iznad Ustava. Tako je recimo Vučić i šef svoje Srpske napredne stranke, iako mu Ustav ne dopušta drugu javnu dužnost pokraj predsjedničke”, piše dalje.

Kao primjere da srpsko rukovodstvo „nema skrupula”, Spiegel navodi potpunu zabranu kretanja za umirovljenike, hapšenje novinarke Ane Lalić i zatvorske kazne za ljude koji krše mjere karantena. „Stotine ljudi su navodno u istražnom pritvoru. S druge strane, predstavnici Vlade i aktivisti Vučićeve partije više puta su kršili pravila karantena bez posljedica.”

„Vučić, koji je devedesetih pod diktatorom Slobodanom Miloševićem bio ministar informiranja i ultranacionalistički ratni huškač, sada se na televiziji, katkad i više puta dnevno, predstavlja kao vođa i spasitelj Srbije. Njegovi nastupi nose teško opisivu melodramu”, ocjenjuje Spiegel.

U tekstu se dodaje da Vučiću dodatna moć koju je stekao vanrednim stanjem nije ni potrebna jer ionako bez ograničenja vlada godinama. „Izbori najprije planirani za 26. travnja su odloženi zbog krize, ali bi ih njegova partija svakako uvjerljivo dobila, između ostaloga, jer oporbene partije uglavnom najavljuju bojkot. Doduše, u zemlji raste nezadovoljstvo zbog političke korupcije i nedostatka socijalne i ekonomske perspektive za veliku većinu ljudi. Menadžment korona-krize, gdje Vučić nastupa kao da je Srbija u ratu, u drugi plan gura teške probleme u zemlji”, piše list.

Prosvjedi s balkona i prozora

Austrijski list Kurir piše da u Srbiji „raste nezadovoljstvo zbog strogih mjera koje je Vlada donijela u borbi protiv korona-krize, prije svega zbog potpunih zabrana kretanja tijekom vikenda”. Dodaje se da su građani postali glasni kad je najavljeno da će tijekom prvosvibanjskih praznika policijski sat početi već u četvrtak.

To je, dodaje bečki list, izazvalo prosvjed s balkona i prozora – buka nakon pljeska za medicinsko osoblje svake večeri u 20 sati. „Dobovalo se u nedjelju i ponedjeljak ne samo udaranjem u šerpe, čule su se i zviždaljke i megafoni. S pojedinih balkona su letjele petarde, DW prenosi lokalne medije.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Američki državni tajnik: Naravno da će biti prijenosa vlasti. Na novu vladu Donalda Trumpa

Američki državni tajnik Mike Pompeo, jedan od najvećih lojalista Donalda Trumpa, danas je postao prvi član Trumpovog kabineta …