Petak , studeni 27. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / STIGLA ANALIZA: U mostarskom mulju može se saditi i hrana, aktivisti demantiraju

STIGLA ANALIZA: U mostarskom mulju može se saditi i hrana, aktivisti demantiraju

Ispitivanje kemijskog sastava mulja, koje je naručilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma pokazalo je da je piralena u Mostaru mnogo manje nego što po europskim standardima može biti, kao i da je, uz sterilizaciju prikladan za poljoprivredu

 

U Pravilniku o utvrđivanju dozvoljenih količina štetnih i opasnih materija u zemljištu i metode njihovog ispitivanja, najviše dozvoljene količine PCB u mulju iz gradskih otpadnih voda suhe tvari mogu iznositi do 0,05 mg/kg. Analizom sastava mulja s prečistača u Mostaru je utvrđeno da je sadržaj PCB manji od 0,01 mg/kg, priopćili su danas iz federalne Vlade, koja je medijima dostavila i samu analizu.

Analiza je urađena u akreditiranoj laboratoriji Euroinspekt Croatiakontrola iz Hrvatske. Na temelju dobivenih rezultata, utvrđeno je da je sadržaj  teških metala i PCB-a (polihloriranih bifenila) izraženi u mg/kg znatno ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti, priopćili su iz federalne Vlade.

Labaratorij je izvršio uzorkovanje dehidriranog mulja i otpadnih voda nakon pročišćavanja s postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Mostaru dana 15.7.2019. godine.

Analiza i komentar dostavljenog uzorka otpadnog mulja urađeni su u skladu s Pravilnikom o utvrđivanju dozvoljenih količina štetnih i opasnih materija u zemljištu i metode njihovog ispitivanja i Uredbom o uvjetima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sustave javne kanalizacije.

Navedene kemijske analize ukazuju da se dehidrirani mulj može koristiti u poljoprivredne svrhe ukoliko se prethodno izvrši sterilizacija mulja, a to znači uništavanje patogenih organizama, odnosno potencijalnih uzročnika oboljenja.

Kako je priopćeno, Federalno ministarstvo okoliša i turizma ukazuje na činjenicu da svega jedna trećina otpadnih voda u Gradu Mostaru ide na kanalizacijski sustav spojen sa pročistačem otpadnih voda i da je potrebno, što je moguće prije, osigurati da sve otpadne vode u Mostaru budu spojene na taj sustav.
Podsjetimo, na konferenciji za tisak u Mostaru čelni ljudi mreže Naše društvo pozivali su djelatnike Gradske uprave na povratak s godišnjeg odmora, te Mostarcima poručili da udišu kancerogen zrak, koji isparava iz mulja. Analiza pak kaže da u Mostaru razloga za bojazan nema.

”Zaprepastilo nas je dokle je sve administracija spremna ići kada je manipulacija građana u pitanju”, komentira aktivist Marin Bago rezultate analize koje je predočila Vlada FBiH a u kojima se tvrdi kako u mostarskom mulju piralena ima, ali u granicama normale.

”Ovaj nalaz koji se pojavio znači jedno, a to je da pod hitno treba zatvoriti naš federalni Zavod koji je objavio analizu kojoj mi vjerujemo, da pod hitno treba zatvori Građevinski fakultet koji je rekao šta treba raditi s tim muljem, odnosno da ga treba u specijalnim transportnim vozilima spaliti. Da pod hitno treba zatvori Onkologiju jer tamo izgleda nitko ne oboljeva od raka, da se možemo kupati u Neretvi, da na deponiji nema animalnog i medicinskog otpada i tako dalje. Zaista je ovaj bezobrazluk prevršio sve mjere”, poručio je Bago za Bljesak.info te istaknuo kako rađena analiza nije u skladu s našim pravilnikom.

Kako navodi, taj pravilnik govori da PCB-a i drugih otrova ne smije biti više od 0,05 posto, a ovdje su totalno zanemareni drugi otrovi. ”Kad bi se oni svi nadodali sitaucija bi bila alarmantna kakva zaista i jeste. Dakle, riječ je o čistoj manipulaciji i zaprepašteni smo dokle ide ovaj bezobrazluk”, istaknuo je Bago.

Naime, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je angažiralo akreditirani laboratorij za ispitivanje kemijskog sastava mulja, odnosno ispitivanje prisustva piralena (PCB). U Pravilniku o utvrđivanju dozvoljenih količina štetnih i opasnih materija u zemljištu i metode njihovog ispitivanja, najviše dozvoljene količine PCB u mulju iz gradskih otpadnih voda suhe tvari mogu iznositi do 0,05 mg/kg. Analizom sastava mulja s prečistača u Mostaru je utvrđeno da je sadržaj PCB manji od 0,01 mg/kg.

Analiza je urađena u akreditiranom laboratoriju Euroinspekt Croatiakontrola iz Hrvatske. Na osnovu dobijenih rezultata, utvrđeno je da je sadržaj teških metala i PCB-a (polihloriranih bifenila) izraženi u mg/kg znatno ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti. Labaratorij je izvršilo uzorkovanje dehidriranog mulja i otpadnih voda nakon prečišćavanja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru dana 15.7.2019. godine. Također, istaknuto je kako navedene kemijske analize ukazuju da se dehidrirani mulj može koristiti u poljoprivredne svrhe ukoliko se prethodno izvrši sterilizacija mulja, a to znači uništavanje patogenih organizama, odnosno potencijalnih uzročnika oboljenja.

S obzirom na nelogičnosti oko datuma koji su navedene na dokumentu analize koji je radio laboratorij Euroinspekt Croatiakontrola iz Hrvatske, kontaktirali smo ih i dobili objašnjenje kako se radi o grešci. Naime, na analizi je navedeno kako je ispitivanje započeto 12.02.2019. a završeno 12.03.2019., dok je kako stoji, uzorak dostavljen 17.07.2019.

Na upit novinara Bljesak.info, kako je moguće da je analiza na uzorak koji je dosatvljen u srpnju, završen u ožujku iste godine, rekli su sljedeće:”Radi se o običnoj grešci u datumima, dok su rezultati analize autentični”. Na sve daljnje upite komentirali su kako nisu ovlašteni davati bilo kakva objašnjenja zbog ugovora koji su sklopili sa naručiteljem, a koji je, u ovom slučaju, Vlada FBiH. Svakako, zanimljivo je kako nitko od odgovornih u Vladi FBiH, naručitelja analize koji su medijima i predočili ovaj dokument, nije zapazio ovu nelogičnost.

Nakon upita o neispravnim datumima Laboratorij Croatiakontrola d.o.o. je Vladi poslao ispravljenu verziju.

(Republikainfo.com/Bljesak.info)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Donald Trump prvi put najavio da će priznati Bidenovu pobjedu, ali pod jednim uvjetom

Donald Trump je po prvi put izjavio kako će, ukoliko Elektorski kolegij potvrdi pobjedu Joea Bidena, …